Parisuhdeviikon pohdintoja

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista parisuhdeviikkoa.Viikon tarkoituksena on nostaa esille hyvinvoivan ja turvallisen parisuhteen merkitystä yksilön ja perheen hyvinvoinnille. Parisuhdeviikolla on hyvä tarkastella omaa parisuhdetta ja sitä, miten minä itse toimin parisuhteen toisena osapuolena. Parisuhdeviikosta voi lukea lisää täältä (Parisuhdekeskus Kataja)

Kokemuksia parisuhteesta on niin monta, mitä on ihmisiäkin. Itse voin kirjoittaa vain omasta näkökulmasta ja siitä, mitä olen oppinut parisuhteista niissä elämällä, parisuhteista lukemalla ja niistä keskustelemalla muiden ihmisten kanssa. Koen myös, että menneiden erojen myötä olen oppinut paljon parisuhteista.

Pohdin itsekseni paljon asioita ja pidän erilaisista teorioista. Olen opiskellut paljon sekä koulutukseni, että yksityiselämäni kautta ihmisen toimintamalleja eri ympäristöissä ja uskon, että moni toimintamalli löytyy myös parisuhteista. Siinä suhteessa olen parisuhteessa rasittava osapuoli, että esimerkiksi automatkoilla, haluan keskustella asioista oikeilla nimillä ja vaikka niiden teorioiden kautta. Parisuhteeseen liittyen olemme tehneet kymmeniä testejä, joiden pohjalta olemme avanneet keskusteluja. Lisäksi meillä on erilaisia kirjoja, joissa olevien kysymysten pohjalta käymme keskusteluja parisuhteen tilasta.

Meidän parisuhteemme alkoi hieman yllättäen, aluksi juttelimme, että kummallakaan ei ole aikomustakaan muodostaa parisuhdetta. Juttelimme, että olisi mukavaa, jos olisi toinen ihminen, kenen kanssa silloin tällöin viettää aikaa ilman sen suurempia tulevaisuuden suunnitelmia. Itse olin tuolloin tilanteessa, jossa olin päättänyt, että keskityn vain lapsiin ja työntekoon sekä lainojen nopeaan pois maksamiseen. Olin ollut kolme opettavaista vuotta yksin ja pärjäsin paremmin, kun loistavasti tuolloin. Koin, että olen itsenäinen ja pärjään. Ainoa, missä tarvitsin apua, oli ja on pyörän renkaiden pumppaaminen ja auton renkaiden vaihto.

Parisuhde kuitenkin muodostui. Keskustelimme paljon sitä, mitä olimme oppineet edellisissä parisuhteissa itsestämme ja parisuhteista. Minulle tärkeää parisuhteessa on, että parisuhde on hyvä arjessa, eikä tarvitse juhlia ja lomia voidakseen hyvin. Jos arki yhdessä ei toimi, lomat ja juhlat ei tilannetta paranna. Lisäksi minulle parisuhteessa tärkeää on se, että koen oloni turvalliseksi. En halua joutua pelkäämään mitään.

Mitä olemme sitten tehneet, jotta parisuhde on sellainen, että arki on meillä hyvää ja parisuhde voi arjessa hyvin?
Meillä on tapana joka päivä kuunnella toistemme kuulumiset. Vaikka olisi lasten kuskaamista, omia harrastuksia, kiireitä tai mitä tahansa muuta, joka päivä otamme aikaa sille, että kysymme kuulumiset. Meistä on sanottu, että me teemme valtavasti asioita yhdessä, mikä on osaltaan totta. Me laitamme ruokaa yhdessä, laitamme pyykkejä ja teemme pihatöitä. Käymme yhdessä pelaamassa golfia, uimassa ja lenkillä. Meillä ei ole sinun ja minun töitä, vaan teemme kaikkea yhdessä. Paitsi pyörän renkaiden pumppaus, renkaiden vaihdossa olen ollut mukana vieressä seisomassa. Helpottaa paljon, kun asiat eivät ole vain toisen, vaan yhteisellä vastuulla. Kunnioitamme toisiamme siinä, että osaamme huolehtia kodista ja perheestä.

Turvallisuuden tunne meillä on horjunut paljon parisuhteemme aikana. Ei niinkään fyysisen turvallisuuden tunne, vaan lähinnä luottamuksen puute. Tätä asiaa olemme työstäneet valtavasti ja yhdessä tulleet siinäkin paremmiksi. Tällä hetkellä emme ole lähelläkään sitä pistettä, missä unelmissa voisimme olla, mutta matkalla kohti sitä. Se on vaatinut paljon epäonnistumisia, anteeksiantoa ja keskustelua sekä toisen kuulemista.

Parisuhteen eri rooleja ja omaa osaamme siinä olemme analysoineet myös parisuhteen roolikartan avulla. Olemme miettineet yksin ja yhdessä, miten omasta ja toisen näkökulmasta minun panokseni arkeen ja parisuhteeseen asettuu roolikarttaan. Lisäksi olemme keskustelleet siitä, miten parisuhteessa näemme toisemme.

Parisuhteessa oleminen on toisaalta helppoa, toisaalta ei. Aina voi vaan olla ja mennä eteenpäin. On helppoa tottua siihen, että aina toinen laittaa ruoan, toinen tulee valmiiseen pöytään. Toinen ajaa nurmikon ja toinen kastelee kukat. Meillä on kuitenkin tapana miettiä ja pohtia, miten kehittyä ja miten näemme toisemme.

Parisuhteen huoltoon on onneksi saatavilla valtavasti apuja ja tukea. Avun hakemista ja sen saamista ei tarvitse hävetä. Apua löytyy erilaisten keskustelun aloitusten muodossa sekä ihan puolueetonta apua ja tukea keskusteluihin ulkopuolisen muodossa. Myös matalan kynnyksen palveluita kannattaa käyttää, sillä jo asioiden ääneen sanominen kolmannelle osapuolelle saattaa antaa näkökulmia asiaan. Asioiden ääneen pohtiminen tekee hyvää.

Me emme ole täydellinen pariskunta. Emme lähellekään. Meillä riidellään rajusti, mutta toisaalta annetaan myös anteeksi. Oman jaksamisen kannalta parisuhteemme on välillä ollut kulmakivi, mikä on pitänyt pystyssä. Välillä taas parisuhteen voidessa huonosti, haasteet heijastuvat kaikkeen elämässä. Tasapainoa on hankala löytää, eikä sitä välttämättä ikinä löydykään. Tärkeää on kuitenkin se, miten asiat kohdataan ja käsitellään.

Yhdessä.

 

Nina

Meidän elämää voi seurata myös Instagramissa @pienetruudutikkunoissa

4

Vastaa