Parisuhteen joulukalenteri

  Meillä on ollut joka vuosi yhdessä olomme aikana parisuhteen joulukalenteri, minkä olen tehnyt. Välillä on ollut enemmän tehtäviä välissä, tänä vuonna panostetaan parisuhteesta keskusteluun ja siihen ”me”-henkeen, mikä parisuhteessa toivottavasti on. Tai jos se on hukassa, toivottavasti on intoa etsiä sitä. Alla meidän tämän vuoden joulukalenteri myös muille inspiraatioksi tai sellaisenaan käytettäväksi, ihanaa joulunodotusta!

 

1 Muistelkaa, mikä sai teidät ihastumaan toisiinne parisuhteen alkuaikana. Luonteenpiirre, ulkonäkö, tuoksu, kosketus… Kerro toiselle tuosta asiasta ja siitä, miten merkityksellinen se oli parisuhteenne muodostumiselle.

2 Palatkaa kuvamuistoissa johonkin teille tärkeään hetkeen. Muistelkaa, miltä tuolloin tuntui, mitä ajattelitte, miksi juuri tuo hetki on tärkeä. Katsokaa kuvaa ja kehukaa toisianne ja itseänne. Muistakaa nähdä hyvä myös itsessä. Oliko toisella tuolloin erityisen kivat vaatteet päällä? Vai itsellä? Vai oliko hiukset laitettu kivasti? Muistatko, miltä toinen tuoksui tuolloin?

3 Onko teillä jokin teille tärkeä biisi? Vai kenties useampia? Kuunnelkaa tänään tuo biisi.

Musiikki vie meitä monesti tärkeisiin hetkiin. Musiikilla on valtava voima herättää tunteita ja vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Nauttikaa yhteisestä tai yhteisistä biiseistä tänään erityisesti.

4.  Kerro puolisollesi kolme asiaa, miksi rakastat juuri häntä

Välillä on tärkeä pysähtyä hetkeen ja miettiä, miksi kaikista maailman ihmisistä juuri tuo ihminen on vierellä jakamassa arkea ja juhlaa. Yhtä tärkeää on myös kertoa nämä asiat toiselle. Toista ei voi koskaan kehua liikaa.

5. Kerro puolisollesi haave tai toive tulevaisuuteen. Mistä haaveilet? Mistä unelmoit? Kerro ajatuksesi puolisollesi ja pohtikaa, voisiko haave tai unelma olla sellainen, mitä lähdette yhdessä tavoittelemaan? Vai onko teillä jo tavoiteltavia unelmia tulevaisuudelle? Pohtikaa niitä yhdessä.

6. Itsenäinen, mutta yhdessä parisuhteessa. Onko teillä harrastuksia, mitkä ovat vain toisen? Tai jokin mielenkiinnon kohde? Jääkiekko, meikkaaminen, ruoanlaitto, puutarhanhoito, mikä vaan.

Parisuhteessa on tärkeää, että parisuhteen lisäksi on myös niitä omia juttuja. Kerro toiselle omasta jutustasi ja kuuntele, kun toinen kertoo omasta.

 

7 Millaista kosketusta kaipaat? Miten haluat, että puolisosi koskettaa sinua? Puhukaa avoimesti molempien näkökulmasta. Olkaa avoimia kuuntelemaan toisen ajatuksia ja toiveita, miettikää yhdessä kohtaako näkemyksenne ja miten voisitte tilannetta parantaa, mikäli yhdessä tai yksin koette, että tilanne kaipaa muutosta.

8 Merkitkää kalenteriin aika treffeille. Viettäkää treffit omalla tavallanne, ulkona syömässä, elokuvissa, metsäretkellä, keikalla, sohvannurkassa, miten vaan.

Parisuhteelle on tärkeä ottaa aikaa. Parisuhdetta ei koskaan saa pitää itsestään selvyytenä, vaan sille tulee ottaa aikaa ja muistaa, että vaikka meillä on mitä muita rooleja elämässä, äiti, isä, työkaveri, ystävä, parisuhteessa on tärkeä muistuttaa, että parisuhteessa olemme minä ja sinä. Pienikin hetki, kun voitte taas muistuttaa siitä, että parisuhteessa olet sinä omien tunteiden, halujen ja tarpeiden kanssa, auttaa jaksamaan. Sinä riität.

9 Kerro kumppanillesi jokin idea, mitä haluaisit yhdessä tehdä. Kertokaa ideat ja kuunnelkaa toisianne.

Kuulostaako toisen idea hullulta tai sellaiselta, mitä et itse ehdottaisi tai haluaisi? Voisitko astua pois omalta mukavuusalueelta ja kokeilla jotain, mitä puoliso haluaisi kokeilla?

10 Kerro puolisollesi jostakin hetkestä, kun olet ollut erityisen kiitollinen siitä, että hän on ollut vierelläsi ja tukenasi.

11.  Kerro puolisollesi tärkeä muisto parisuhteenne ajalta.

Yhteisiä muistoja syntyy koko ajan. Jokainen kuitenkin kokee tilanteet eri tavalla ja muistaa eri asioita. Toinen muistaa tilanteen eri näkökulmasta, kun toinen. Kertokaa jokin itsellenne tärkeä muisto parisuhteenne ajalta ja muistelkaa sitä.

12. Ottakaan tänään kuva teistä kahdesta.

Kuvien pariin on ihana palata ja muistella hetkiä, milloin kuva on otettu. Ottakaa tänään kuva, arkinen tai muuten vaan otettu, ja säilökää se muistoihin. Arkiset kuvat muistuttavat meitä siitä arjesta, mitä elämme siinä hetkessä. Juhlat on tilanteet ihan erikseen, niitä varten panostetaan ja pukeudutaan. Selfie, toisen ottama kuva, kuvan muodolla ei ole väliä. Pääasia on, että kuvaatte.

13 Kuiskaa puolisosi korvaan jotakin

Kuiskaa jotain, mikä jää tilanteessa ihan vain teidän väliseksenne. Pieni asia, mikä on muilta salassa, vahvistaa parisuhdetta ja luo siinä hetkessä ”me”-hengen.

14 Kiitä tänään puolisoasi arkisesta asiasta, minkä hän tekee.

Liian usein arjessa tulee hetkiä, kun toisen tekemisiä pitää itsestään selvyytenä. Pyykkien viikkaus, ruoan valmistus, roskien vienti, tiskikoneen tyhjennys. Huomaa tänään noita pieniä tekoja ja hetkiä ja kiitä toista noista pienistä arjen teoista.

15 Puhukaa, miten parisuhteessanne jakautuu ajankäyttö. Onko molemmilla omaa aikaa tarpeeksi? Onko teillä tarpeeksi parisuhdeaikaa molempien mielestä?  Puhukaa avoimesti ajankäytöstä ja pohtikaa, onko näin hyvä, vai voisiko sitä kehittää jotenkin.

16 Kosketa ohimennen. Hipaisu kädelle, hellä taputus takapuolelle, selän silitys, olkaa luovia

Arjessa monesti tulee mentyä toisen ohi vauhdilla. Kiinnittäkää tänään erityisesti huomiota siihen, että toinen on lähellä, toinen on vieressä ja kosketettavissa. Kosketus voi olla pieni hipaisu arjessa, millä luotte pienen hetken teille. Sitä varten ei tarvitse varata erikseen kalenteriin aikaa. Nauttikaa kosketuksesta.

17 Kysy kumppaniltasi mitä hänelle kuuluu ja pysähdy kuuntelemaan.

Pienellä hetkellä voi olla iso merkitys, jokaisella on tarve tulla kuulluksi. Voisiko kuulumisten kysyminen olla teille jatkossa jokapäiväinen tapa kohdata toinen?

 

18. Miettikää, missä olette vahvoja yhdessä. Mikä on teidän vahvuutenne?

19. Kerro kumppanillesi, mikä on hänen seksikkäin luonteenpiirteensä. Vai onko niitä monta?

20 Kerro kumppanillesi millaista läheisyyttä kaipaat. Vai kaipaatko lainkaan?

Aina halut ja tarpeet eivät kohtaa ja tämä on tärkeä hyväksyä. Tästä on myös tärkeä puhua. Halaukset, suudelmat, lähellä olo, yhteisen viltin alle kääriytyminen, katseet, kosketukset. Läheisyyttä on monenlaista ja tarpeita läheisyydelle on monenlaisia. Puhu suoraan, älä vihjaillen.

21 Kerro puolisollesi asia, mikä erityisesti ilahduttaa hänen ulkonäössään. Onko hänen hiuksensa tänään erityisen kauniisti, tykkäätkö silmistä vai kenties paidasta? Kehu ja ota vastaan kehuja.

22 Ennen nukkumaanmenoa, ota kumppanisi halaukseen, katso silmiin ja toivota hyvää yötä keskittyen hetkeen. Anna vielä päivän viimeinen hetki toiselle ja keskity siihen hetkeen. Ei ole väliä, kestääkö hetki sekunteja vai minuutteja, pääasia on, että annatte hetken teille.

23 Stressaako kumppanisi joulua? Tai stressaatko itse? Vai onko jokin kotityö tekemättä, minkä voisitte tehdä yhdessä pois ennen joulua? Kysy, tarvitseeko toinen apua. Pyydä apua. Sopikaa, että teette yhdessä ja autatte toisianne.

24 Katsokaa toisianne silmiin ja pysähtykää hetkeen. Katse voi olla kaukaa tai läheltä, kosketuksella tai ilman. Toivottakaa toisillenne hyvää joulua ja pysähtykää nauttimaan siitä

Hyvää joulua!

 

Nina

Elämää talossa, missä on pienet ruudut ikkunoissa voi seurata myös Instagramissa @pienetruudutikkunoissa

6

Vastaa