Pienet teot mahdollistamassa ylimääräistä vapaa-aikaa

Aloin tehdä osittaista työaikaa lokakuun alusta ja tuloni tippuivat useamman sata euroa kuukaudessa.

Miten meidän perheessämme järjesteltiin asiat, jotta pieni helpotus arkeen oli mahdollista?

Aloimme mieheni kanssa pohtia osittaista työaikaa jo paljon ennen, kun aloin sitä tehdä. Aluksi totesimme, että osittainen työaika ei ole mahdollista, sillä meidän perheemme menot ovat todella suuret. Osa menoista on sellaisia, mihin emme voi tällä hetkellä itse vaikuttaa, esimerkiksi lainanhoitokulut tai päivähoitomaksut. Pohtiessamme tilannetta totesimme kuitenkin, että pienillä valinnoilla on mahdollista vaikuttaa arkeen niin, että tilapäinen tulojen tippuminen ei romahduta taloutta.

Asumme omakotitalossa haja-asutusalueella. Meillä on pakko olla kaksi autoa, jotta pääsemme kulkemaan töihin ja lapset pääsevät harrastuksiin. Julkinen liikenne palvelee lasten koulumatkoilla. Toinen autoista, se millä minä ajan, on taloudellinen diesel-auto. Auto kuluttaa pitkää matkaa ajaessa maltillisesti ja tankillisella pääsen reilun viikon kulkemaan töissä. Työmatkani on nimenomaan pitkän matkan ajoa. Toinen auto, millä mieheni ajaa pääsääntöisesti, on ladattava blug-in hybridi ja autoilun säästöt tulevat meidän perheelle juurikin tuosta autosta. Mieheni pääsee kulkemaan työmatkat edullisesti sähköllä ja nykyään ajamme kaikki lyhyet ajot, kauppareissut ja kavereille kuskaamiset sähköllä. Sähköauto oli kallis kertahankinta, mutta käyttö siinä on ollut edullista ja se tuo meille näkyviä säästöjä arkeen.

Tällä hetkellä meillä ei enää ole päiväkoti-ikäisiä lapsia, joista maksaisimme päivähoitomaksua. Meillä on ollut korkein maksu, sillä kahden ihmisen tulot tekevät sen, että maksu määräytyy korkeimmaksi. Osittaisella työajalla en olisi saanut lyhennettyä lasten viikkoja, jotta olisimme päässeet pienempään hoidontarpeeseen. Viime keväänä meillä kuitenkin loppui päiväkotielämä ja lapset siirtyivät kaikki kouluun. Koulumatkoihin menee rahaa, kun pitää ladata bussikorttia. Lapset käyvät koulun lisäksi kerhossa, mikä on paljon edullisempaa päivähoitoon verrattuna.

Meillä on talosta lainaa vielä runsaasti. Olemme omistaneet talon vasta kaksi vuotta ja käytimme alussa muutaman kuukauden lyhennysvapaata. Emme halunneet käyttää lyhennysvapaata tässä hetkessä, vaan säästää sen myöhemmäksi. Talvella asuminen on kallista, sillä talossa on sähkölämmitys ja varaava takka. Osan puista, millä lämmittää taloa, saamme vanhemmiltani. Nyt syksyn tullessa laskimme hieman sisälämpötilaa ja sähkölämmitys on päällä vain osassa taloa, kylpyhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa sekä huoneissa, missä on laattalattia. Takka lämpiää joka päivä ja pyrimme lämmittämään puillakin mahdollisimman tehokkaasti. Sisälämpötilan lasku on tehnyt sen, että kotona pidämme pitkät vaatteet päällä ja villasukat jalassa tällä hetkellä, onneksi rakastan neuloa sukkia. Sängyissä on nyt jo peittojen päällä viltit, jotta on lämmin nukkua. Tämä ei ole pitkäaikainen ratkaisu ja pakkasen kiristyessä joudumme laittaa sähkölämmitystä kovemmalle. Tällä hetkellä, kun sähkölämmitys ei ole pakollinen, emme sitä käytä säästääksemme hieman sähkölaskussa.

Toinen säästö, mikä on konkreettinen arjessa, on roska-astian tyhjennysvälin pidentäminen. Tuplasimme tyhjennysvälin ja aloimme katsoa, mitä heitämme roskiin entistä tarkemmin. Lapsetkin ovat hyvin oppineet nyt sen, että roskikseen viedään vain se, mikä on pakko. Kierrätysastiat täyttyvät ja ne käydään tyhjentämässä muutaman kilometrin päässä kierrätyspaikalla, sähköllä totta kai.

Tänä syksynä olemme tehneet jo valmiiksi tulevaa talon remonttia varten kaappien tyhjennystä ja laittaneet tavaroita kiertoon. Iso osa tavaroista on mennyt myyntiin ja näistä on kertynyt mukava pieni pääoma arkeen. Laitoin paljon lasten käyttövaatteita edullisina paketteina myyntiin. Olen tarkka, että lapsilla on päällä aina siistit ja tilanteeseen sopivat vaatteet ja tällaisille edullisille vaatteille on ollut runsaasti kysyntää. Yksittäisiä vaatteita en ole juurikaan myynyt, vaan pyrkinyt tässäkin pääsemään mahdollisimman helpolla.

Meillä yksi tapa säästää arjessa on satokausikasvisten käyttö ruoanlaitossa ja lihan syömisen vähentäminen. Kasvatimme itse pihassa kasviksia ja vihanneksia, mitä säilöin eri tavoin talveksi. Näitä lisään kastikkeisiin ja patoihin tuomaan rakennetta ja runsautta ruokaan. Pienestä kastikkeesta saa usean päivän ruoan jatkamalla sitä kasviksilla. Lisäksi ”tuunaan” ruokia, mitä jää yli. Tomaattimurska tai kerma tuovat eiliselle ruoalle ihan uuden elämän. Pakastan lapsille ruoiksi harrastuspäiville annoksina ja itselleni evääksi.  Välipaloiksi meillä on oman pihan omenoista säilöttyjä ruokia ja lähimetsästä kerättyjä marjoja. Erilaisista puuroista tulee ihan herkkuruokaa, kun niiden sekaan laittaa itse keräämiä marjoja tai säilöttyjä oman pihan hedelmiä.

Osittainen työaika on ollut paras ratkaisu, mitä olen tehnyt töiden suhteen pitkään aikaan. Rahaa ei jää tällä hetkellä yhtään yli. Kaikki, mitä tulee, myös menee. Mikään raha ei kuitenkaan korvaa sitä, miten paljon paremmin palaudun töistä ja miten paljon enemmän jaksan antaa itsestäni kotona.

Nina

Meidän elämää voi seurata myös Instagramissa @pienetruudutikkunoissa

4

Vastaa