Tuomari Q&A

Tänä keväänä tuli 5-vuotta täyteen Suomen Fitnessurheilu liiton tuomarina ja ajattelin sen kunniaksi kirjoittaa tästä aiheesta. Olin aikeissa kirjoittaa laajemmin omasta ”urastani” tuomarina, mutta laitoin Instagramiini (IG-tili zenaghraizi) kysymysboksin tulille aiheesta tuomarointi ja kysymyksiä tuli niin paljon, että tämä kääntyi enemmänkin viralliseksi Q&A:ksi kuin omaksi historian kerronnaksi.

Pohjustan sen verran faktalla, että olen Suomen Fitnessurheilu liiton virallinen kansainvälinen tuomari. Voin siis tuomaroida kisoja myös ulkomailla. Olen nähnyt tiettyjen lajien muuttuneet ilmeet sekä uusien tulon. Laskin myös, etten ole ollut yhdestäkään (Suomen) kisasta tai koulutuksesta pois koko viiden vuoden aikana, mikä kertoo ehkä suuresta intohimosta tätä hommaa kohtaan. Intohimoa ja innokkuutta pitääkin olla jos tätä haluaa tehdä, koska muuten hommat käy raskaaksi.
Sain älyttömän hyviä kysymyksiä koskien tuomarointia, joihin aion vastata tässä postauksessa. Haluan korostaa, että vastaukset joita tässä postauksessa annan on omiani eikä mielipiteeni tarkoita, että jokainen SFU ry:n tuomari olisi asiasta kanssani samaa mieltä. Muistetaan myös, että laji josta nyt puhumme on arvostelulaji. Ja sitten mennään!

Onko tuomarointi vaikeaa ja parhaat vinkit kilpailijoille?
Kyseessä on arvostelulaji eli kyllä tuomarointi fitnesslajeissa on tietyllä tapaa vaikeaa. Tässä lajissa kun ei voita se, joka juoksee nopeimmin tai tekee eniten maaleja josta paremmuus mitattaisiin. Onneksi pitkäjänteinen tekeminen tuo rutiinia ja varmuutta tekemiseen.
Vinkkinä kilpailijoille: kisakunnon lisäksi tärkeimpiä asioita on poseerausasennot sekä esiintyminen. Itse haluan kirjoittaa nämä kaksi asiaa erikseen. Voit osata poseerata, mutta itse esiintyminen on kaikkea muuta kuin pelkkä pysäytetty asento.

Mikä on tuomaroinnissa turhauttavinta?
Tämä oli mielestäni hyvä kysymys. Eniten turhauttaa luultavasti se, kun fysiikaltaan hyvä kilpailija ei tiedosta omia hyviä tai heikkoja puoliaan. Kun näen upean fysiikan omaavan kilpailijan ja huomaan, ettei hän osaa tai kykene esiintymään tavalla, joka toisi hänen fysiikkansa parhaimmat puolet esiin tai vaihtoehtoisesti ”peitellä” fysiikkansa heikkoja puolia. Silloin turhauttaa, jos joudun alentamaan sijoituspistettä edellä mainittujen syiden takia.

Puhuvatko tuomarit ”ennakkosuosikeista” (esim. aikaisemmat meriitit)? Odotetaanko heiltä enemmän?
Tätä samaa kysytään vähän eri muodoissa aina silloin tällöin. Ei, emme puhu. Miksi emme? Koska tämä ei ole millään tavalla relevanttia. Oli meriittejä tai ei, oli moninkertainen mestari tai yleisön suosikki: jokainen kilpailu käydään siinä hetkessä ja niillä eväillä mitä sillä hetkellä lavalle tuodaan. Vanhoilla titteleillä ei voiteta eikä hävitä. Ennen kilpailun tai sarjan alkua keskustelemme tietenkin kilpailun kulusta esim. onko eliminaatiokierrosta, mikä vaikuttaa työskentelyymme paneelissa. Muistutan vielä, että kilpailijat näyttäytyvät meille kilpailunumeroina. Emme siis kirjoita lappuihimme sijoituspisteitä kilpailijoiden nimien viereen vaan kilpailunumeron viereen. Odotetaanko heiltä sitten enemmän? Ei. Emme odota keneltäkään mitään koskaan. ”Pöytä on joka kerta tyhjä”, kun kilpailu alkaa.

Vaihteleeko arvostelukriteerit vuosittain?
Toinen klassikko kysymys ja kuuma peruna! Vastaan, että ei vaihtele ja arvostelukriteerit pysyvät samana. Emme koskaan käy keskusteluja siitä, millaista bikini fitness tai classic bodybuilding kilpailijaa tänä vuonna hakisimme. Arvostelukriteerit löytyvät liiton sivuilta osoitteesta www.suomenfitnessurheilu.fi ja näiden kriteerien pohjalta arvioimme jokaista kilpailijaa ja kilpailusuoritusta. Ymmärrän kuitenkin, miksi kysymys on niin vahvasti jokaisen huulilla vuodesta toiseen. Esimerkiksi bikini fitness on muuntautunut vuosien saatossa hyvin erilaiseksi, kuin mitä se oli Suomeen saapuessaan. Tästä syystä sarjassa menestyvät näyttävät hyvin erilaisilta kuin esimerkiksi 5-vuotta sitten. Muun muassa wellness fitness haki paikkaansa Suomen kilpailuissa ensimmäiset vuodet, jolloin tätä kysymystä voimakkaasti kyseltiin.

Mihin kiinnität eniten huomiota kilpailijassa tai kilpailusuorituksessa?
Tätä kysyttiin ylivoimaisesti eniten enkä ihmettele sillä tätä kysyisin itsekin jos olisin kilpailija.
Kilpailijassa: koska kyseessä on kuitenkin fysiikkalaji, haen itse rivistöstä ensin aina mielestäni potenttiaalisimmat kilpailijat, jotka täyttävät kilpailtavan lajin kriteerit. Kolme tärkeintä asiaa: lihaksisto, vartalon rakenne sekä kireystaso. Näiden kaveriksi olen saanut tärkeän opin kansainvälisistä koulutuksista, joissa painotetaan harmoniaa ja symmetriaa. Tämän jälkeen kiinnitän huomioni poseerauksiin ja esiintymiseen. Siihen, miten kilpailija liikkuu ja kävelee lavalla. Osaako hän oikeaoppiset poseeraukset? Itseeni tekee suuren vaikutuksen hyvä ja aito lavakarisma. Päälleliimatut ja liian harjoitellut karismat ropisevat aika nopeasti kisatilanteessa, joten on tärkeää luoda aito vaikutelma lavalla olemisesta.
Kilpailusuorituksessa: luonnollisesti esiintyminen ja poseeraus kuuluvat myös tähän. Lisäksi arvostan suuresti läsnäoloa ja kontaktia tuomareihin ja yleisöön. Kilpailija haluaa näyttää koko maailmalle urheilijamaisen itsevarmasti että hei moi, mä tässä enkä pelkää näyttää sitä.

Kysymyksiä tuli sen verran, etten voinut millään vastata kaikkiin. Toivottavasti kuitenkin näistä vastauksista oli teille jotain iloa. Suosittelen lämpimästi myös panostamaan poseerauksen ja esiintymisen yksityistunteihin! Hyvänä esimerkkinä rakas ystäväni, bikini fitness ammattilainen, Emmi Nenonen (IG-tili emmimarika) myy palveluitaan bikini&wellness kilpailijoille.

Seuraavan kerran pääsen toteuttamaan sinitakkisuuttani syksyllä 19.9 Kotkassa, jossa käydään tulokkaiden ja mastersien SM-kilpailut. Nähdään toivottavasti siellä!

4

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

  1. sonjaidailona

    Olipa mahtava näin kilpalijana päästä kuulemaan tuomarin mielipide asioihin! Olis kyl kiva tietää vielä, miten oot tuomariksi päätynyt?

    1. zenaghraizi

      Kiva jos tästä oli apua! Hain tuomariksi 2014 NFE:n jälkeen ottamalla yhteyttä silloiseen päätuomariin Marjo Krishiin (Marjo on jo eläköitynyt tuomarityöstä) ja kerroin halustani hakea tuomariksi. Siitä oma hakuprosessi sitten lähti liikkeelle koulutusten ja testituomarointien (kutsutaan ”varjotuomaroinniksi”) kautta. Mulla kävi myös hyvä tuuri, sillä juuri tuolloin uusia tuomareita haettiin eli tarvetta oli. Nykyään liitto julkaisee yleensa kerran vuodessa haun uusille tuomareille JOS tarvetta on.?

  2. roosakoivula

    Todella mielenkiintoinen postaus. Alasta olisi kiva kuulla lisää 🙂

    1. zenaghraizi

      Kiva kuulla! Voisin kirjoittaa joskus tarkemmin itse tuomarityöstä ?

Vastaa