Mitä on aitous?

Olen kuunnellut parin viikon aikana kymmeniä, ehkä jopa satoja podcastejä laidasta laitaan. Podit eivät ole pyörineet pelkästään lenkeillä vaan ihan toistuvasti aamukahvista siihen asti kun olen painanut pään tyynyyn. Kuuntelin viestinnän valmentaja/asiantuntija Marjo Hellmanin podcastia Esiintymisklinikka, jossa on omaan työhöni liittyviä aiehita. Suosittelen kuuntelemaan, jos haluta olla esimerkiksi rohkeampi ihmisten edessä esiintyessäsi tai haet vinkkejä vaikka äänenkäyttöön. Erityisesti nyt kun moni tekee podcasteja tai Youtube-videoita, äänenkäyttö ja puhuminen ylipäätään on avaintekijöitä onnistuneisiin äänityksiin tai kuvauksiin. Yhdessä jaksossa Marjon vieraana oli Jonna Tervomaa ja aiheena aitous. Kuinka olla aito? Mitä aitous ylipäätään tarkoittaa?

Aihe jäi pyörimään mieleeni sillä naiset onnistuivat antamaan uutta perspektiiviä aiheeseen. Kaikkihan me halutaan olla aitoja, omia itsejämme tilanteessa kuin tilanteessa. Helpommin sanottu kuin tehty, eikö? Ihmisten väliset kemiat ja luonteet vaikuttavat paljon siihen keitä me pidämme aitoina ja keitä emme. Jonkun mielestä voin olla niin ihanan aito ja vilpitön kun taas joku muu pitää mua täysin feikkinä, jonka luonne on vain päälleliimattua kiiltokuvaa. Tämä johtuu pitkälti ihmisten erilaisuuksista ja siitä, ettei henkilökemiat klikkaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se henkilö, jota pidät täydellisenä teeskentelijänä olisi yhtä aito kuin sinä tai joku muu. Riippuu siis kuka katsoo ja ketä.

Aitouden monet kasvot
Jonna puhui podcastissa siitä, ettei ihmisen kannata aina kaikissa tilanteissa välttämättä olla 100% aito. Hänen mielestään pienen roolin esittäminen on joissain tilanteissa eritäin suottavaa ja joskus jopa itsensä suojelemista. Mielestäni tämä oli mielenkiintoinen näkökulma aiheeseen. Älä ole kaikissa tilanteissa aito -mielipide pääsisi varmasti monen ”unpopular oppinion” listalle. Pohdin omaa käyttäytymistäni ja sitä olenko usein ”epäaito”. Meissä kaikissa on tietynlaisia ominaispiirteitä. Kuvailisin itseäni esimerkiksi hyvinkin kovaääniseksi, puheliaaksi, nauravaksi ja helposti lähestyttäväksi persoonaksi (paitsi suuttuneena ja nälkäisenä). Okei, nämä on nyt minussa ne kaikkien tuntemat luonteenpiirteeni.
Entä mitä elämässäni olevat ihmiset ajattelevat minusta? Esimerkiksi esimieheni, isoäitini, paras ystäväni, äitini, isäni, avopuolisoni, opettajani… Vaikka luonteenpiirteeni näyttäytyisivät kaikille samanlaisena, en usko, että olen kaikille elämäni ihmisille kuitenkaan täysin samanlainen? Vaikka en ole kovin herkkä, joskus herkkyyttäkin kannattaa tietyissä tilanteissa näyttää. Jos taas olisin todella herkkä, joskus satunnainen itsensä ”kovettaminen” voi olla ihan hyväkin asia. Aivan. Aitoudessasikin on monet eri kasvot riippuen tilanteista ja ihmisistä kenen kanssa olet tekemisissä. Näin ollen monille elämäsi ihmisille aitouteni näyttäytyy aina hieman erilaisena.

En pidä tästä seuraavasta näkökulmasta mitä tulee fyysiseen aitouteen, mutta otetaan nyt sekin kortti esille. Olen aina ollut sitä mieltä, ettei fyysisesti itseään muokannut henkilö ole yhtään sen epäaidompi henkisesti kuin henkilö joka on kliseisesti sanottuna ”luomu”. Kenenkään täyteaineet, implantit tai rasvansiirrot ei tee kenestäkään yhtään sen epäaidompaa ihmistä. Olen huomannut, että esimerkiksi kauneusleikkaukset ja epäaitous kulkevat monien mielipiteissä käsi kädessä. ”Kato nyt miten feikki ja epäaito toi on!” Niin. Miten silikooni tai täyteaineet vaikuttavat henkilön henkiseen aitouteen? Jos joku haluaa täyttää kasvojaan täyteaineilla ja joku muu haluaa kasvattaa kainalokarvat niin se on täysin fine. Meidän kenenkään ulkokuori ei kerro sisäisestä aitoudesta mitään. Olen myös huomannut, että ulkoisesti itseään muokkaavien täytyisi jatkuvasti olla perustelemassa kaikille miksi on tehnyt jotain tiettyjä toimenpiteitä ja olemaan tilivelvollisia tiettyistä alueistaan kasvoissa tai vartalossaan muille. Puolestaan he jotka eivät ole tehneet itselleen toimenpiteitä alleviivaavat jatkuvalla syötöllä luomuuttaan ja pyrkivät puolestaan todistelemaan tätä. Henkilökohtainen mielipiteeni on jälleen se, ettei näillä asioilla pitäisi olla henkisen aitouden kanssa mitään merkitystä eikä niiden asioiden pitäisi syödä kenenkään uskottavuutta. Mitä aitous merkitsee sinulle? Tunnistatko itsessäsi monenlaista aitoutta?

Tällainen ajatusten myllerrys tällä kertaa. Ulkona on nyt ihan kesä,  joten on pakko pakata oma porukka mukaan ja lähteä ulos nauttimaan tuosta säästä. Huomenna voi olla taas talvi. Ihanaa helatorstaita jengi!

2

Vastaa

Close Menu