Vinkit retkeilyn aloittamiseen

Retkeily. Luontosamoilu. Eräjormailu – ihanalla harrastuksella on monta nimeä. Mitä sitten pitäisi tehdä jos haluaisi lähteä retkelle? Mistä aloittaa? Tässä kirjoituksessa retkeily tuodaan kevyellä kynnyksellä luoksesi ❤️

Aiemmin blogissa olen listannut Vinkit aloittavalle vaeltajalle, joten näin ihanan kesäkuisen sään helliessä on varmasti hyvä miettiä ihan päiväretkeilyä.

Olen täysiverinen kaupunkilainen – Todellakin. Aloittaessani Vuorenpään matkassa oli blogilla muunlainen tarkoitus, mutta se muuntautui elämäni matkassa ja yhtenä keskeisenä aiheena on retkeily. Retkeily nimenomaan kevyellä kynnyksellä. Blogi on ollut pystyssä reippaan vuoden ja olemme vierailleet 23 kohteessa. Muutamia muita kohteita on esittelemättä blogiin, kuten esimerkiksi viimekesän lopun pisin vaelluksemme Kolilla 42 kilometriä. Kommentoi alas, jos haluat sen vielä kuulla. 😊

MIKÄ SAI MINUT RETKEILEMÄÄN

Aloitin blogin aika pian muuttoni jälkeen Tampereelle. Muutin ekan kerran sitten aikuisikäni oikeasti kauemmaksi ja nimenomaan pois pääkaupunkiseudulta. Silloin iski koronapandemia. Kuuluin riskiryhmään ja oli päätettävä, että miten suhtaudun sairauteen ja miten kulutan aikani. Itse olen ehdottomasti niitä ihmisiä, jolla on tarve pysyä liikkeellä.

Ystäväpiiriin kuului toinen koiranomistaja, joka napasi minut mukaan ulkoilureissuille. Teimme muutaman reissun pariskuntina ja lopulta me tytöt viihdyttiin enemmän metsässä. Pienin askelin lämpesin retkeilylle ja lisäsimme hyvinkin luonnostaan (enempää miettimättä) matkanmittaa päiväretkille. Lopulta kummallekin syttyi ajatus vaelluksesta ihan tosta noin ja mehän teimme yhteisen ekan pidemmän vaelluksen porukalla viime kesänä.

Näin jälkikäteen asiaa punnittaessa, niin minut sai ympäristö ja oikeat henkilöt retkeilemään. Yksin en olisi todellakaan intoutunut. Olen kaikesta huolimatta edelleen mukavuudenhaluinen sähköä rakastava kaupunkilainen. Rakkauteni kaupunkiin on pysyvä, en usko että minua saa muuttamaan maalle millään. Mutta näin veden äärellä olevan kaupungin asukkaana on ollut kiva saada ”retkeilykärpäsen” purema ja oppia rauhoittumaan luonnossa. Suomen luonto on upea!

MISTÄ ALOITTAA

– Huomasin vastikään, että Google Maps on päivittinyt sen osalta, että sinne voit hakuun laittaa nykyisin sanan retkeily. Se oikeasti noutaa lähialueesi luontopaikan nähtäväksi. Luksusta!

– Luotettavimpia saitteja luontokohteisiin tutustumiseen on luontoon.fi ja hyvin monipuolinen tietolähde on myös retkipaikka.fi . Kummallakin saitilla on hyvät Instagram tilit. Nettisivujen paraspuoli on, että hakutoimintoon on panostettu. Se antaa sinulle hyvin tietoa kaupunkisi lähialueen retkeilypaikoista.

– Valitettavasti ainakin Pirkanmaan alueen retkeilykohteet pitävät suht heikosti omia sivujaan ajantasalla. Niistä tosin löydät myös suhteellisen monipuolisesti tietoa tästä blogista hahstagin retkeily alta.

– Instagramin avulla voit tutkia kauniita paikkoja myös hashtageilla #retkeily, #luontoonfi #kansallispuistottutuiksi.

MITÄ MUKAAN

1) Ystävä. Aukaise suusi, sillä todennäköisesti joku lähipiiristäsi on miettinyt retkeilyn aloittamista ja kaksin on kivempi opetella uuden harrastuksen saloja.

2) Hyvä reppu. Panosta reppuun, jopa niille päiväreissuille. Meiltä löytyy kahta eri kokoa Särmän rynnäkköreppua.  Meille tuo on ollut erinomainen ratkaisu retkeilyyn.Tärkeää on saada reppu kiinnitettyä lantiolle. Näin se ei oikeastaan missään kohtaa ala liian heilumisen vuoksi ärsyttämään.

3) Tulentekovälineet. Tulitikut tai sytkäri on hyvä olla mukana sekä taito käyttää niitä. Tosin kesäisin Suomessa on herkästi metsäpalovaroitusaikana, joten tutustu tilanteeseen, kun suunnittelet reissua.

4) Puukko. Tällainen on yksi hyödyllisin verme retkirepussa ja tietysti taito sekä uskallus käyttää sitä.

5) Paperia ja käsidesi. Vaikka korona-aika aikanaan hellittää, niin käsidesi on hyvä juttu käsien puhdistamiseen retkeillessä.

6) Termospullo. Vettä kannattaa ainakin kesällä ja jopa keväällä olla paljon mukana. Tietysti termos on hyvä myös kahvittelua varten.

7) Kuksat. Jos olet kahvin/teen ystävä ja tykkäisit nauttia sen ulkona, niin kuksat on erinomainen osto. Meiltä löytyy nämä: Kulpika 21 original.  Tämä oli hyvä vinkki paljon vaeltavalta ystävältä, sillä tuotteen voit sekoitteen vuoksi pestä myös astianpesukoneessa surutta.

8) Vaatetus sään mukaan. Kesällä on kivoin vuodenaika aloittaa päiväretkeily, sillä pärjäät kevyemmällä vaatetuksella kuin muina vuodenaikoina.

9) Eväät. Tee ne omien mieltymysten mukaan. Mielummin enemmän kuin vähemmän. Jos jää yli, niin se selviää sitten kyllä kotiin asti.

Sitten vain retkeilemään! 🏕

 

XoXoXo, Tiina

0

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Tanja R

    Kiitos 😍 tosi hyvä postaus!

Vastaa