Vinkit aloittavalle vaeltajalle

Uutta harrastusta aloittaessa voi tulla tiedonähky ja saatat kaivata yksinkertaisuutta. Kirjoituksen tavoitteena on selkeyttää erilaisia vaelluksen aloittamiseen liittyviä asioita. Kirjoitus perustuu tuoreen vaeltajan kokemukseen ja ajatuksiin. 

Ajattelin aloittaa kesälomareissun purkamisen vinkkilistalla noviisi vaeltajalle/retkeilijälle. Huomasin netin ja erilaisten aiheeseen vihkiytyneiden Facebook ryhmien olevan näitä täynnä, mutta jäin kaipaamaan yksinkertaisempaa listausta. Ennen reissua nimittäin minulle puski nettiä selatessani melkein paniikki.

Vaihtoehdot hyvälle makuualustalle, rinkalle, makuupussille, teltalle tuntuivat olevan päätä huimaavissa hinnoissa ja ettet voi pärjätä reissussa, jos et ole käyttänyt vähintään tuhansia aivan kaikkeen. Totta kai tässäkin lajissa arvokkaampi hinta tuo mukavuutta, mutta siihen panostaessa haluaisi jokaisen varmasti tietävän, että vaeltaminen ja retkeily oikeasti innostaa. Asioita helpotti pitkään vaeltaneet tutut, jotka pystyivät toteamaan mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Osa listalla olevista asioista on tehtyjä ja osa reissussa todettuja, että olisi pitänyt toimia toisin.

1.     Rinkka

 •  Istumatyöläisenä ja hartia- sekä niskakipuisena ostin oman rinkan. XXL:n myyjä selitti hartaasti ja tarkoin, miten rinkka tulisi valita, sekä neuvoi tekniikkaa sen selkään laitossa. Siinä muuten on tekniikka, joka helpottaa hommaa paljon. Minulla on nyt Haglöfsin Oxo 60.
 •  Ostaminen ei ole missään tapauksessa pakollista. Lainauspaikkoja on, mutta silloin kannattaa tutustua vaihtoehtoihin hyvin, koska huonosti istuva rinkka tekee kuorman kannon vaikeaksi ja reissusta hyvin hankalan, jopa lyhyellä matkalla.
 •  Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin pyrkinyt saamaan käytettynä hyvän rinkan. Tutustunut myymälässä malleihin ja sitten ollut kärppänä netissä.
 • Jos kuitenkin rinkka ei sovi talouteen, eikä ole aikaa moisen etsimiseen, on hyvänä vaihtoehtona Särmän iso rynnäkköreppu. Meidän porukastamme yhdellä oli tämä ja se oli hyvin toimiva yhden yön kestävään reissuun, olisi varmasti mennyt pidemmällekin. 40 L reppuna se piti sisällään hyvin vaatteita, ruokaa ja jopa trangian.
 • Siinä missä hyvä rinkka/reppu on tärkeä, sitä tärkeämpää on kuinka lastata tarpeet kantoa varten. Tässä onneksi harjoittelu tekee mestarin.

2.     Kengät

 •  Kuten monessa muussa kengät ratkaisevat paljon ollessasi jaloillasi.
 • Ystäväni, joka vaeltaa pitkiäkin matkoja, vinkkasi jo aikaa sitten tarpeen oikeille vaelluskengille. En panostanut niihin, koska ajattelin pärjääväni Salomonin kengillä mitkä jo polkujuoksun takia minulta löytyi. Kengät toimivat oikein hyvin, mutta tunnustan kaivanneeni useamman kerran reitillä kunnon vaelluskenkää millä voisi pienen puron yli tarvittaessa myös talsia.

3.     Vaatteet

 • Panosta merinovillaan tai vastaaviin materiaaleihin ja vaatekappaleihin, joita voit käyttää moneen tarkoitukseen.
 • Minulta löytyi koiranomistajana jo merinovilla kerrasto, jonka otin matkaan, vaikka oli lämpimiä kesäpäiviä tiedossa. Yöt olivat silti kylmiä ja siksi mukana olleet villasukat olivat juuri passelit myös!
 • Uutena tutustuin Varustelekan tarjoamaan särmä t-paitaan. Tätä käytin koko reissun ajan vaeltaessa. Ei muuten haissut ollenkaan ja pysyi miellyttävänä kokoajan. Se oli lompakolle ystävällisempää ainetta kuin merinovilla, nimittäin lycocelliä. Eli osittain puuta.
 • Varustelekan merinovilla urheiluliivit lähtivät myös uutena matkaan. Voin lämmöllä suositella niitä! S- koko toimi oikein hyvin itselle, vaikka en pieni rintaisin olekaan.
 • Vaellukseen tarkoitetut ulkoilukamppeet. Meiltä löytyi jo Revolution Racen ulkoiluvaatetta täältä, joten käytimme näitä. RR GPX-housu toimi oikein hyvin lämpöiselläkin ja ei yhtään ärsyttänyt.
 • Sukat. Tässä listauksessa voi tämä kohta kuulostaa hölmöltä, mutta sukat voi pilata kokonaisuuden, jos satut lähtemään huonojen sukkien kanssa matkaan. Nepran Nox-sukat osoittautuivat aivan unelmaksi tällä reissulla ja ystäväni GreenGo nilkkasukka vaikutti myös hyvältä.
 • Leirin pystytyksen jälkeen vaihdoin päälleni eri vaatteet (trikoot, collegepaita) ja jätin hetkeksi vaellusvaatteet tuulettumaan. Väitän, että se piti kamat freesinä ja ei yhtään haitanut käyttää samaa settiä pidempään

4.     Ruoka

 • Ota vinkit vastaan kokeneemmilta vaeltajilta. Yksinkertainen on kaunista.
 • Varaa kuitenkin matkaasi jopa yhden yön ylittävillä reissulla hiukan yli sen mitä ajattelisit. Meidät pelasti tyystin pidemmällä vaelluksella ystävämme, sillä varasin yhden päiväruoan verran liian vähän ruokaa matkaan. Tietysti sekin auttoi, että satuimme siirtymään eteenpäin niin, että seuraavassa etapissa oli kahvila. Kuitenkin tässä asiassa et varmasti kanna koskaan liikaa tarvikkeita mukanasi.

5.     Majoitus

 • Me lähdettiin matkaan ihan Tokmannilta ostetulla Vaeltaja – teltalla. Se kustansi 40 euroa. Tosin se tuli valituksi ystäväni tekemien arvioiden perusteella, eikä vain tuulestatemmattuna. Ajoi ihan hyvin asiansa, mutta olisi ollut aivan liian tiivis koiran kanssa. Tulevaisuutta varten tarvitsemme isomman teltan. Useampi vinkkasi, ettei teltan kannata olla kovinkaan painava ja se varmasti piti paikkansa. Tuo teltta painaa 1,6 kg. Jos teltta on uusi, ehdottomasti koepystytä se kotona.

 • Ymmärrä majoittuminen ulkona. Jos rakastat kotona olevaa tempur -patjaa, älä lähde reissuun perinteisemmällä ja kovimmalla makuupatjalla. Tosin kun sitten viimein ostat sen ilmapatjan, testaa se myös kotona. Ensimmäisenä yönä nimittäin puhalsin oman Phoxx air mat with pump – patjan, koska en keksinyt kuinka pumppu saadaan esille. Siinä olisi tietysti ollut hiukan kurjimmat oltavat, jos kappale olisi ollut viallinen ja esimerkiksi siinä olisi ollut reikä. Onneksi ei näin ollut tällä erää.

6. Älä ahnehdi 

 • Vaikka kuinka tekisi mieli lähteä vetämään se pisin ja vaikein reitti, niin huomioi omat taitosi. Erämaassa jopa merkityillä reiteillä ollaan pitkiäkin aikoja ilman matkapuhelinverkkoa sekä reitti hankalaa maastoa ja kaikki on mahdollista. Sillä ekalla reissulla ei tarvitse tehdä maratonia vaikeassa maastossa, niin on kiva mennä uudelleenkin.
 • Varaa hyvä ensiapusetti aina mukaan.

Toivottavasti tästä listauksesta on jollekin aloittavalle vaeltajalle iloa, vaikka tästä pidempi tuli.

Instagram: @tiina_vuo

TikTok: @tiinavuo

5

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Alona

  Kiitos tästä! Mahtavia vinkkejä ja tosi helposti kerrottu. ❤️ Vielä en uskalla lähteä yöpymään metsään, mut ehkä joskus 😅

  1. vuorenpaatiina

   Oi kiitos 😌 Ei sinne tarvi onneks pitkäksi aikaa kerralla heti lähtee 😂

Vastaa