Turistina Nummijärvellä

Kirjoituksessa esitellään kaksi persoonalista kohdetta Etelä-Pohjanmaalta. Nämä ovat helposti saatavilla ja paikat ovat lapsiystävällisiä. Kohteista tulee mukava päiväreissu. Esittelyssä on blogin ensimmäiset ITE-kohteet.

Nummijärvellä sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla ja on yksi Kauhajoen kuudesta maakirjakylästä. Siellä on kaksi turisti helmeä: Kammi-Kylä ja Alpon Savanni. Kyseessä on persoonalliset alueet, jotka ovat henkilöiden ideoimia ja toteuttamia. Tampereelta paikat ovat kahden tunnin ajomatkan päässä.

ITE -retkeily

Suomessa on mahdollista retkeillä ITE (”itse tehty elämä”)-henkeen. Kyseessä on usein teosympäristö, jolla ei ole vakiintunutta esillepanoa tai se voi olla galleriamainen kokonaisuus, museo, patsaspuisto, pihataidekohde, arkkitehtuurinen luomus ja jossain tapauksessa koko asuinpaikan kattava elämäntapaympäristö.  Se on taidetta, joka sitoutuu tekijänsä elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan – tapana elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää. Näitä on yllättävän paljon, kun alat aiheeseen tutustua: ITE-ympäristöt.

Serkkuni löysi kohteet TikTokista. Video oli sen verran kattava, että löydät sen seuraavasta linkistä: ITE-kohteet 1/2 Kammikylä.

KAMMIKYLÄ

Kyseessä on Erkki Kalliomäen ideoinnin pohjalta rakennettu kokonaisuus neitseelliselle suolle. Kalliomäki on osallistunut itse rakentamiseen myös. Alueelta asuavaa Ruuhinevan Jeeromia me ei päästy tapaamaan. Suolla on Turvekammi, Savukammi, Nevansaari ja Julumetun tupa sekä – sali. Alueen reitti kulkee pitkospuita pitkin. Kammikylään pääsee ajamalla Jokelantien päättyyn ja jättämällä auton siihen, tämän jälkeen lyhyt matka alueelle talttuu kävellen. Kammikylässä on mahdollista paistella makkaraa nuotiopaikalla ja sinne on mahdollista järjestää saunailtaa tai muuten juhlia. Jostain taisin lukea, että siellä on yhdet häätkin juhlittu. (Kammikylä.)

”JOS OSAA TEHDÄ, NIIN ANTAA LOISTAA!”- ALPON SAVANNI 

Alpon savannin kyltit kohtaat jo ajaessasi Kammikylään. Alpon savanni on Kammikylästä noin viiden kilometrin päässä. Kyseessä on veistospuisto, joka esittelee toista sataa personaallista eläinveistosta. Se on avoinna keväästä syksyyn. Alpon savannin omat sivut kertoivat jo tarinaa eläinten talviunista vierailumme aikaan, mutta kyllä alueelle silti pääsi. Eläimet on tehty uusiotuotteilla. Itse taiteilija on jo 80-vuotias. (Alpon savanni.)

Mitä pidit kohteista? Laita kommentteihin ajatuksesi.

Otathan muutkin sometilit haltuun 😉

Instagram: @tiina_vuo

TikTok: @tiinavuo

5

Tällä artikkelilla on 8 kommenttia

 1. Joanna Niininen

  Kiva lukea tällaista erilaisista reissupaikoista. Tosi persoonallisia paikkoja, ihania kuvia!

  1. vuorenpaatiina

   Oi kiitos 🙂 Oli kyllä iloinen yllätys, kun nää tuli vastaan.

 2. Suomessakin on vaikka kuinka paljon upeita paikkoja nähtävänä, joista harva edes tietää. Näistä paikoista en ollut itse aikaisemmin kuullutkaan. Hienoa, että nostat tällaisia hieman tuntemattomampia paikkoja esille! 🙂

  1. vuorenpaatiina

   Kiitos 🙃

 3. Mari

  Oho! Hienosti on osattu tehdä luontoon sopivaa taidetta.

 4. Nonna

  Hei hyvä kuulla näistä lapsiystävällisistäkin vaihtoehdoista 🤗

 5. Anne

  Upeita rakennuksia ja veistoksia!

 6. sonjaidailona

  Vau noi mestat! En muute ennen ollut kuullukkaa ITE retkeilystä 😀

Vastaa