Tunturiaapa talvella

Lähde mukaamme Luostolle ja ihanalle Tunturiaavan luontopolulle. Tämä kansallispuisto on yksi uusin ja vanhin Suomen kansallispuisto. Kirjoituksessa pääset tutustumaan alueeseen ja ihastumaan sen kauneuteen.

Pyhä-Luoston kansallispuisto

Kansallispuisto sijaitsee Keski-Lapissa. Se on kahden jättimäisen tunturin valtakuntaa. Kyseessä on yksi vanhempia ja uusimpia Suomessa olevia kansallispuistoja. Se on perustettu vuonna 1938 ja laajennettu vuonna 2005 Luoston puolelle. Tästä on syntynyt Pyhä-Luoston kansallispuisto. (luosto.fi/pyha-luoston-kansallispuisto/)

Puistossa on useita reittejä, jotka retkipaikka.fi on jakanut selkeästi alueittain sekä lähtöpaikoittain. Luostolle voi tulla myös vaeltamaan reiteillä, jotka ovat yksisuuntaisia. Tällöin pisin reitti on 35 kilometriä. Osa reiteistä ei ole talvikäytössä. (retkipaikka.fi/pyha-luoston-kansallispuisto/)

Revontulien bongauspaikat

Kansallispuistosta löydä erinomaisesti revontulien bongauspaikkoja. Näihin jos haluat tutustua enemmän, niin klikkaathan aiempaan kirjoitukseen: Revontulien perässä

Tunturiaavan luontopolku talvella

Pyhä-Luoston kansallispuisto on tehnyt kartat talvireiteistään (metsa.fi/pyha-luostoreitit-talvi).  Siitä huolimatta suosittelen lämmöllä lähtiessä vierailemaan Luontokeskus Naavassa. Talvella erityisesti lumitilanne voi vaihdella paljonkin ja heiltä saat aina tuoreimman tiedon.

Me vierailimme paikalla ennen lähtöämme, sillä halusimme tietää, tarvitsemmeko lumikenkiä alueella ja mihin kannattaisi mennä. Luontokeskus Naavan ihana asiakaspalvelija kehotti vierailemaan Tiaislaavulla ja jos vain jaksaa niin kulkemaan Tunturiaapaan asti. Suosittelen tätä ratkaisua itsekin.

Tunturiaavan luontopolun mitat eroavat viidestä kilometristä seitsemään, riippuen siitä mitä esittelyä lukee. Me, isäni kanssa, saimme reitille matkaa kymmenen kilometrin verran. Näin ainakin puhelimemme sen mittasi. Reitti oli kaiken kaikkiaan hyvin merkitty, vaikka varmasti reitin mitalla on eroa riippuen kaudesta. Taisimme ottaa reitin haltuun vain useamman kulman kautta. Otimme puistossa vierailusta kaiken irti!

Tunturiaavan luontopolun päässä on lintutorni, johon nousemalla pääset ihailemaan kansallispuiston tunturinäkymää. Lintutorniin pystyy nousemaan turvallisesti myös talvella.

Vinkataan vielä päätteeksi Pyhä-Luoston kansallispuiston omat Facebook- sivut tulevalle retkeilijälle: tästä. He ovat aktiivisia tiedottamisen kanssa.

Laitathan viestiä, jos innostut alueelle lähtemään!

Otathan muut sometilit myös haltuun 😉

TikTok: @tiinavuo

Instagram: @tiina_vuo

3

Tällä artikkelilla on 9 kommenttia

 1. idahyvarinen

  Oi kuinka ihanan näköstä😍

  1. vuorenpaatiina

   <3

 2. Maria

  Ihanan hyytäviä kuvia, en olisi kaupunkilaisena uskaltanut Tunturiaavalle lähteä, mukava vain katsoa kun muut menee! Näkyikö lintutornista mitään, vai onko erämaa tähän aikaan vuodesta hipihiljainen?

  1. vuorenpaatiina

   Vierailu on tehty helpoksi, jotta siellä kyllä pärjää pienemmälläkin retkeily kokemuksella 🙂 Hiljaista oli tuossa kohtaa.

 3. Joanna Niininen

  Vitsi miten idyllisen näköistä. Pidetäänpä Pyhä-Luosto mielessä 🙂

 4. Nadine

  Ihanat lumiset maisemat! Avotulella paistetut makkarat maistuis mullekin nyt 🙂

 5. Naava

  Voi, ihania kuvia!! Ihan innostuin.

 6. Anne

  Ihanat maisemat! Näyttää kylläkin kylmältä! 😀

 7. Jonna jowi Sihvonen

  Wau todella kauniita polkuja, jotenkin pelkää että ne olisi ihan mahdottomia kulkea talvella mutta hyvin näytti luistavan!

Vastaa