Teltan osto edessä?

*kaupallisessa yhteistyössä E-Ville.Com

Teltan ostaminen voi tuntua todelliselta työmaalta. Mitä ostaa ja miksi? Mistä ylipäätänsä? Tässä blogikirjoituksessa avataan muutamia teltan oston perusteita ja vinkataan vielä tänään voimassa olevasta alesta, josta voit napata oman uuden telttasi!

MITÄ SITTEN, KUN INNOSTUU TELTAN OSTOON

Olen jo aiemmin blogissa tuonut esille, että retkeilytarvikkeiden keräily tuntui minusta hyvin haastavalta aloittaessani. Erilaisia tarvikkeita on paljon tarjolla ja useita koulukuntia siitä mitä todella tarvitset vaellukselle. Lopulta aloitin hankkimalla keskeiset asiat ja muutamia ostotarpeita on vielä listallani. Nyt, kuitenkin minulta löytyy käyttööni oikein hyvin sopiva teltta, joka kulkee mukana varmasti pitkään. Tässä kirjoituksessa tulen avamaan muutamia perusteita, jonka avulla löydät varmasti itsellekin hyvän teltan.

TELTAN VESIPILARIARVO

Kysyin aiemmin Instagramin puolella seuraajilta hiukan teltasta eri asioita ja vesipilariarvo oli useammalle seuraajalle tuntematon, jopa 22 % vastaajista ei tiennyt miksi arvo ilmoitetaan teltan tiedoissa. Tässä on seuraavaksi teille lyhyt oppimäärä siitä mikä se on ja miksi siitä kannattaa välittää telttaa ostaessa.

Teltaa hankinnassa sinun tulee ehdottomasti huomioida teltan vedenpitävyys. Tämä useimmiten ilmoitetaan teltan teknisissä tiedoissa vesipilariarvona ja se on millimetreinä PU-arvon takana. Teltan pitäessä edes hiukan vettä, on kyseessä 1 000 mm vedenpitävyys. Tällöin kuitenkin teltta pitää vain kevyen sateen. Kun taas teltan vesipilariarvon ollessa 3 000 mm puhutaan jo hyvin vettä pitävästä teltasta, joka kestää voimakastakin sadetta pitkääkin. Jos kuitenkin tiedät majoittuvasi suopohjaiselle maalle, on suositeltava vesipilariarvo yli 3000 mm.

Itse lähdin hakemaan telttaa, joka kattaa parhaan mahdollisen vesipilariarvon. Tämä siksi, että vaeltaessa voisi luottaa siihen, että teltta sietää voimakkaampaakin sadetta ja korkea vesipilariarvo myös auttaa maasta ylösnousevan kosteuden kanssa, jotta teltta pysyy mahdollisimman kuivana. Suomessa vaeltaessa sadetta on sinänsä vaikea välttää ja mikään ei ole niin inhottavaa kuin kastuminen yöllä.

Opalus 2 Deluxe kahden hengen tunneliteltassa vesipilariarvo on 4 000 m sisäteltassa ja 3 000 m ulkoteltassa. Pidin näitä arvoja omille käyttötarkoituksilleni erinomaisina. Teltta pääsikin todelliseen vesitestiin elokuun lopulla, kun ystäväni lainasi sitä melontavaellukselle. Tuolloin sattui olemaan hyvinkin sateinen viikonloppu. Heidän yöpymispaikallaan ensimmäisenä yönä ei niinkään satanut, mutta toisena oli kuulemma tullut vettä useita tunteja yöllä putkeen. Ystäväni oli vain aamulla kuullut tuosta, sillä hän oli pysynyt teltassa lämpimänä ja sade ei ollut häirinnyt unta sitten yhtään. Eli Opalus 2 todellakin selvisi vedenpitävyydellään!

ONKO TELTTA HELPPO PYSTYTTÄÄ JA MITÄ SE PAINAA

Instagramissa tekemääni kyselyyn kuului myös teltan pystytys ja paino. Vastaajista kaikki olivat kanssani sitä mieltä, että teltta tulee olla helppo pystyttää ja sen ei tulisi painaa paljoa. Tämä on mahtava juttu!

Opalus 2 tuli korvaamaan aiemmin hankittua kahden hengen vaeltaja kupolitelttaa. Kupoliteltta oli edullinen ja siinä kulki muutaman reissun hyvin, silti tilaa ei oikein tahtonut olla kahdelle aikuiselle ja jouduimme usein rinkat jättämään teltan ulkopuolelle. Koiraa ei todellakaan voinut edes harkita vaellukselle mukaan. Opalus 2 pääsi listalle, sillä siinä on oma eteinen ja se on suojaisa. Se myös Deluxe mallina painaa vain 1,8 -2,2 kg, riippuen siitä otetaanko settiin mukaan siinä tuleva maa-alusta.

Sen lisäksi tätä mallia kehuttiin erinomaiseksi pystyttää. Pystytys sitä todellakin oli. Telttakepit olivat vääreillä koodattu ja sinun ei tarvinnut yhtään arpoa mikä sopii mihinkin. Settiin kuuluu 7001 alumiiniseos kiiloja, jotka testasin ensi pystytyksellä. Tuolloin maasto oli kova ja jouduin käyttämään erillistä painoa, että sain kiiloja maahan. En kiilannut edes joka kohtaa tuolloin ja teltta pysyi hyvin pystyssä. Ystäväni myös kertoi, ettei myrskyvaroituksesta huolimatta itsekään kiilannut jokaista kohtaa vaelluksella ja silti teltta piti enemmän kuin hyvin. Hän kehui myös teltan helppoa pystytystä ja sitä, ettei vähän retkeileenä täytynyt yhtään miettiä mihin mitäkin laitetaan.

NELJÄN VUODEN AJAN TELTTA

Minulle tulee herkästi kylmä, joten kaikkia retkeilyvermeitä katsoessa olen huomioinut niiden vuodenaika arviot. Opalus 2 on neljän vuodenajan teltta. Kun lähdin etsimään isompaa telttaa, oli aika myös varmistaa, että sen ominaisuudet sopisi kaikille vuodenajoille. Pidinkin tätä telttaa erinomaisena, sillä sen kanssa voisi lähteä ympäri vuoden reissuun. En silti ole ykkösenä lähdössä talvivaellukselle, mutta telttani ei sitä nyt ainakaan estäisi.

Retkeily kuten moni muu harrastus on helposti kilpavarustelua välineissä. Silti en pidä typeränä varustella itsensä mahdollisimman hyvillä ominaisuuksilla olevalla teltalla, sillä se on se joka pitää sinut kuivana ja lämpimässä öisin. Tässä tapauksessa en pidä tyhmänä ottaa enemmän ominaisuuksia jos on saatavilla. Omalla ja ystäväni kokemuksella voin lämmöllä suositella Naturehike Opalus 2 telttaa, joka nyt onkin vielä tänään pienessä alennuksessa E-Villellä! Heillä on myös muitakin telttoja, kokoelma on komea. Klikkaa tästä suoraan telttoihin .

E-VILLELTÄ TILAAMINEN

Kyseessä on suomalainen yritys, joka on keskittynyt verkkokauppaan ja tukkumyyntitoimintaan. Verkkokauppa on helposti ja selkeästi selattava. Sieltä voit tutustua kaikkiin tuoteryhmiin tarkoin ja usein myös esittelyvideoiden kanssa. E-Ville toimittaa kaikki toimituksesta Suomesta. Oma kokemukseni toimituksesta oli, että se tuli nopeasti tilauksesta ja ei todellakaan tarvinnut miettiä milloin tuote on perillä. Vielä tänään E-Villellä on 14-vuotissyntymäpäivä alennukset voimassa, joten rohkeasti vain verkkokauppaa tutkimaan!

Telttaa tilatessa suosittelen panostamaan luotettavaan toimijaan, jotta tiedät mitä saat ja takuut ovat voimassa. Teltta tulee kustantamaan jonkin verran retkeilytarvikkeissa, mutta siihen laitettu raha antaa myös takaisin. Liikaa ei siis kannata pihistellä valinnoissa ?  Hyvin valittu teltta nimittäin pitää huolen, että retkeilykokemus on erinomainen ja haluat suunnata yöpymään uudelleen. Olen myös sitä mieltä, että toimija, jolta etsit sopivaa telttaa tulisi olla sellainen että hän tarjoaa hyvät sekä selkeät kuvaukset, josta voit vertailla tuotteita. Missään tapauksessa sinun ei kuulukaan ostaa sikaa säkissä.

Ihania retkeilyhetkiä! 

XOXOXO, Tiina

3

Vastaa