Saat olla oma itsesi

Oletko oma itsesi vai koetko olevasi väärissä nahoissa? Joskus elämä voi tuntua mahdottomalta. On mahdoton seurata kaikki odotuksia, vaatimuksia ja arkea. Erilaiset ilmiöt, joita yhteiskunnassa on, vaikuttavat jokaiseen meistä. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään omiasi? Kirjoituksella on mittaa, mutta toivottavasti tutustut siihen silti. Mukana myös vierailija.

Muistan nuorempana usein miettineeni mitä tarkoittaa ulkopuoliset paineet ja miksi en olisi vain mitä olen. Peruskoulun rullatessa eteenpäin kohti teini-ikää tuli paineet hyvin tutuksi ja vaatimukset. Oli kasa kaikkia sääntöjä millainen jokaisen kuuluisi olla ja mihin laatikkoon mennä. Jos et ollut sitä, jäit yksin, ulkopuoliseksi.

NUORISOILMIÖT

Nuoressa iässä syntyneet ryhmittymät ja suhtautumiset jatkuvat helposti aikuisikään. Olet osa aikuisena samanlaista ryhmää kuin nuorempana, seuraamme itsellemme tuttuja ja turvallisia tapoja. Tunteilla ja kokemuksillamme on iso rooli koko ikämme. Nuorena opitut mallit ja tottumukset ovat osa aikuisia ajatuksiamme.

Nuorisoilmiöt, joita kohtaamme monipuolistuneessa mediassa herättävät suuriakin muutoksia. Nuoruuteni naisihanne on ollut hurja, 90-luvun naisihanne oli hyvin hoikka, pitkä ja jollain tapaa jopa muodoton. Silloin tietysti oli jollain tavalla elossa myös Marilyn Monroe- ihanne, jolla muotoja oli. Ensisijaisesti näitä naisia ei nähnyt mainoksissa, lehdissä tai muutenkaan mediassa.

Mielestäni en pitänyt tuota 90-luvun naisihannetta koskaan edes terveenä, mutta myöhempinä vuosina olen havainnut sen vaikuttaneen. Minulla kuten monella naisella on samalla tapaa se ihanne numero, jota tulisi painaa ja se ihanne ajatus millaisesta tulisi näyttää. Keskiössä harvoin on ajatus näyttää vain itseltä parhaimpana, vaan ”kunpa painaisin 10 kg vähemmän tai reiteni olisivat pienemmät”. Olen urheillut pitkään ja kroppani on sen mukainen. En silti vieläkään hyväksy kaikkia muutoksia. Miksiköhän näin?

NYKYAIKA

Erilaiset pintaan nousevat ilmiöt herättävät ja puhuttavat. Tämän hetken suosikki on: Ole mitä olet ja rakasta itseäsi. Tässä sääntöjen ja odotusten maailmassa on mahtavaa huomata, että vastaliike on alkanut. Ole rauhassa oma itsesi.

Tätä ilmiötä seuratessani olenkin tutustunut ihan huikeaan naiseen, jonka uusi tuote sai monet liikkeelle ja tarjoaa tuoretta tuulahdusta voimaantumiseen. Häneltä on tullut tässä koronan alla tuote, jota koristaa ihmisvartalo. Saat tilattua häneltä itse valmiiksi suunnittelemansa vektorikuvan tai hän tekee sinulle siitä omasta, upeasta, vartalostasi vektorikuvan. Hän onkin juuri erinomainen lisä tähän kirjoitukseen ja Mari on vastannut muutamaan kysymykseen teille.

1)    Kuka olet

” Olen Mari, helposti innostuva ja nopeasti toimeen tarttuva tyyppi. Mua voisi luonnehtia äänekkääksi naurajaksi, kovaksi puhujaksi ja värikkääksi persoonaksi. Oon kouluttautunut kasvatustieteen maisteriksi pääaineenani kasvatuspsykologia, eli ihmisyyden kiemurat ovat aina olleet mun sydäntäni lähellä. Oman alani työtaustaa mulla on henkilöstöalalta ja rekrytoinneista, sekä kouluttajan töistä työnhakuvalmennusten vetäjänä. Lisäksi opiskelin ammattikorkeakoulussa tanssinopettajaksi, ja tein kymmenen vuoden ajan töitä tanssinopettajana ja tapahtuma-alalla.”

2)    Mistä #shamenomore idea kumpusi/ Mistä paitaidea kumpusi

”Korona-aika vapautti mun kalenterista aikaa päivätöiden hetkeksi tauottua, ja oon touhunnut parin kuukauden ajan kotona lasteni kanssa ja antanut intuition johdattaa siinä samalla. Mulla on ollut muutaman kuukauden ajan valtava henkinen kasvupyrähdys käynnissä, ja se on näkynyt mm. työasioiden pohtimisena ja yleisenä omien arvojen ja elämäntavoitteiden punnitsemisena. Osallistuin hetken mielijohteesta Kaisaminnin Powerful, Sexual, Aware -kurssille, ja siellä moni mun pohtima asia nivoutui kerralla yhteen. Tartuin kynään ja aloin piirtämään ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Piirroksesta tuli hiukseton, alaston naishahmo. Piirsin toisen. Ja kolmannen. Julkaisin piirrosten kuvia omalle instagram-tililleni ja PSA- kurssin Facebook-ryhmään, ja saamani palaute oli aivan huikeaa. Tuntui, että piirrokset liittyvät jollain tavalla siihen prosessiin, jota kävin juuri läpi.

Tajusin, että tälle on tehtävä joku oma kanava, jossa voin tätä henkistä kasvua jatkaa, jäsentää ja jakaa muille. Mietin nimeä tälle kaikelle, ja jokaisen nimiehdotuksen kohdalla vähän hävetti. ”Liian mahtaileva”. ”No tuo kuulostaa siltä kuin luulisin olevani isokin vaikuttaja”. ”Tuo nimi kuulostaa itserakkaalta”. Sitten totesin mielessäni itselleni puoliksi vihaisesti ja puoliksi huumorilla ”SHAME NO MORE!” ja tajusin että se on siinä. Shame no more! Siinä se on! Ohje, jota noudattamalla mun elämäni helpottuisi ja muuttuisi aivan täysin erilaiseksi. Kehohäpeä. Häpeä omasta luonteesta. Häpeä osaamisesta ja osaamattomuudesta. Häpeä kuusi vuotta sitten lopetetusta aiemmasta treeniblogista. Niin suuri häpeä kaikesta itseen liittyvästä ja oletuksia muiden mielipiteistä, ettei uskalla kertoa omia haaveitaan edes itselleen ääneen! Niinpä kirjoitin omaan muistivihkooni: ”Haluan: jakaa oivalluksia, voimaannuttaa ihmisiä, kirjoittaa, luoda ja esiintyä.” Noin, sanottu! Edes itselle, mutta silti sanottu. Vähän noloa, mutta silti sanottu!

Tein piirroksille oman instagram-tilin, avasin (sittemmin hetkeksi syrjään jätetyt) nettisivut ja kirjoitin blogipostauksen häpeästä. Siitä, että jos en häpeäisi, haluaisin kirjoittaa blogia, esitellä piirroksiani ja kertoa omasta prosessistani ääneen. Ja näin tein. Sain vision paidasta, jossa oli piirrokseni kuva. Googlettelin pari päivää erilaisia asioita, sillä mulla ei ollut minkäänlaista osaamista mistään siihen liittyvästä. Google kertoi, että paitakuvan tulee olla vektorimuodossa. Googletin, mikä on vektori. Google kertoi, että piirroksen pohjalta voidaan vektoroida esimerkiksi logoja. Googletin, paljonko vektorointi maksaa ulkopuolisen tekemänä ja katsoin Youtubesta videon vektoroinnista. Latasin ohjelman ja aloin tekemään. Teetin itselleni paidan ensimmäisestä tekemästäni vektorikuvasta, ja kuljin paita päällä kaikkialle. Laitoin tietoisesti ”vahingossa” paidan näkyville yhteen IG-videooni ilman, että mainitsin siitä mitään. Ihan hyvä temppu sinänsä, mutta siinäkin oli mukana häpeän elementti: jos kukaan ei huomaisi paitaa, en laita niitä myyntiin. Osa bongasi paidan ja halusi sellaisen itselleen. Googletin, miten yksityishenkilö myy paitoja ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Monien mutkien jälkeen löin tilauksen pystyyn, ja tilaajia oli parissa päivässä montakymmentä. Osa tilasi paidan omalla kuvallaan, osa valmiilla kuvalla. Tuo valmis kuva on juuri se ensimmäinen piirtämäni vektorikuva, ja siksi minulle tärkeä. Siitä on jollakin tavalla tullut tilini logomainen tunnusmerkki. ”

3)    Mitä #shamenomore tarkoittaa sinulle

” #shamenomore tarkoittaa mulle rauhaa. Rauhaa olla sellainen kuin olen, rauhaa olla muiden silmissä ihan millainen kenenkin silmissä satun olemaan. Se on oivallus siitä, että minun on saatava olla oma itseni, enkä ole olemassa siksi, että joku muu haluaa nähdä minut toisenlaisena. Mulla saa olla omat rajat, vaikka se tarkoittaisi, että olen joskus tylsempää seuraa kuin ennen. Mä voin leikata mun hiukset, vaikka suurin osa tutuista sen jälkeen vuolaasti suree ja surkuttelee pitkien hiusteni perään. Mä voin pukeutua niin, että mulla näkyy mahamakkara tai selluliitit, ei ole mun tehtäväni peitellä ja esittää, ettei mulla ole sellaisia. Mun ei tarvitse laihistella seurassa, mun ei tarvitse laihduttaa. Mun ei tarvitse noudattaa minkäänlaista mallia ihmisyydestä. Oon tehnyt paljon rohkeutta ja uskallusta vaativia asioita elämässäni, mutta ikinä en oo tehnyt mitään näin rohkeaa, eli ollut oma itseni. ”

Marin löydät Instagramista @marikorpelacom.

Ottakaa hänet seurantaan jo pelkästään oivaltavan sisällön vuoksi. 

Ihanaa aurinkoista sunnuntain jatkoa kaikille! ❤️

 

1

Vastaa