Revontulien perässä

Oletko menossa Lappiin ja mietit mitä erilaista tekemistä siellä voisi olla? Mitä jos bongaisit revontulia siellä? Lappi ja erityisesti Luosto on siihen erinomainen paikka sijaintinsa vuoksi.

Viimeviikon maanantaina matkustin Luostolle ja lähtiessä selailin Pyhän sekä Luoston nettisivuja. Sieltä mieleeni jäi revontulet Koe ja Nauti osiossa. Luosto ja Pyhä kuuluu Rovaniemen ja Ranuan alueiden lisäksi Aurora Alert Realtime palvelun pariin. Palvelu on toiminnassa 31.3.2021 asti. Innokkaana tutkin Luoston sivulta paikkoja, jossa revontulien näkeminen on mahdollista ja latasin sovelluksen puhelimeen.

AURORA BOREALIAS

Revontulet, eli Aurora Borealias (Pohjoinen Aamurusko), on ilmiö, joka esiintyy useimmiten magneettista pohjoisnapaa ympäröivällä soikion muotoisella alueella. Tämä alue peittää Lapin ja sitä kutsutaan revontuliovaaliksi. Suomen Lappi katsotaan yhdeksi maailman parhaimmaksi asutetuista alueista revontulien bongaamiseen. Revontulia tosiaan näkyy sitä enemmän, mitä lähempänä napoja ollaan.

KUINKA BONGATA REVONTULIA

Luosto ja naapuritunturi Pyhä ovat olleet ensimmäisiä matkailualueita, jotka ovat tarjonneet Aurora Alert Realtime -revontulihälytysjärjestelmää maksutta alueella vieraileville asiakkaille. Aktivointi tulee tehdä omaan puhelimeen joko nettisivun kautta tai lataamalla Aurora Alert Realtime sovellus. IOS, eli iphone, vaatii sovelluksen lataamisen. Kytke palvelu päälle ja äänet niin saat hälytyksen, kun revontulet tulevat nähtäville. Hälytys tulee voimakkuusasteikolla 1-5, jossa 1 on heikko ja 5 on vahva. Aurora Alert paikat on hyvin merkittyjä ja ne löydät helposti paikan omilta sivuilta: Aurora-Alert- Luosto.

Revontulien bongausmahdollisuus on parhaimmillaan klo 21 -02 välisenä aikana. Revontulet näkyvät lyhyimmillään vain muutamia minuutteja taivaalla. Aurora Alert Realtime- sovelluksen lisäksi tietoa antaa FMISpace ja Avaruussää.

HÄLYTYS TULI

Satuimme yöpymään Luostolla sellaisessa mökissä, jonka vieressä Aurora spot oli. Järjestelmä toimi oikein hyvin ja itseasiassa varoitti jo päivällä mahdollisuudesta revontulille. Hälytys pärähti puhelimeeni ja harkitsin lähtöäni. Tuossa kohtaa vahvuus oli neljä, joten kiirehdin ulos. Minulta jäi kunnon kamerani sisälle ja kaula suojaamatta. Siellä muutamia minuutteja myöhemmin seison pimeässä näköpaikassa ja mietin, että ei täällä mitään näe. Missasin ne. Hetken pyöriskelyn jälkeen otsalamppuja alkoi näkymään ja isompi porukka saapui jäälle kamera setin kanssa. Jäin paikan päälle.

Kolmekymmentä minuuttia myöhemmin alkuperäisestä hälytyksestä taivas heräsi ja siellä ne olivat! Taivas ei ollut kirkkain, mutta sait ilmiöstä selvän. Perhe, joka oli otsalamppujeni vuoksi tullut lammelle, ihasteli kovasti myös ilmiötä. Olihan tämä ehdottomasti kokemisen arvoinen juttu! Onneksi juoksin ulos tuolloin, sillä se jäi ainoaksi viikon hälytykseksi.

Lähteitä:

 

Laitathan viestiä, jos innostut revontulia bongaamaan!

Instagram: @tiina_vuo

TikTok: @tiinavuo 

0

Vastaa