Karvainen ystäväni

Oma elämäni jarru ja pakki. Laralla kuten useammalla rakkaalla lemmikillä on useita lempinimiä. Erilaisista, ei välttämättä aina niin kauniista nimityksistä huolimatta, se on tärkeä osa tätä kotia. Viralliselta nimeltään Samuway Happy Valintine, Lara, on syntynyt 04.04.2018. Se tekee karvatassusta tarkalleen 2 vuoden ja yhden päivän ikäisen. Lara on pitkäkarvainen collie ja väritykseltään tri-colour, trikki.

Pitkäkarvainen collie tunnetaan parhaiten Lassiena. Kun tällaisen karvatassun kanssa ulkona kulkee, saa useamman ihastuksen, onhan kyseessä vanhemman väestön lapsuuden suosikkileffa ja hiukan oman ikäluokankin. Lähtökohtaisesti puhutaan säyseästä, ei aggressiivisesta rodusta, joka tulee toimeen kaikkien kanssa. Siitä huolimatta rotu on taipuvainen arkuuteen ja siksi se tulee sosialisoida hyvin jo pentuna. Kyseessä on lojaali, koulutettava ja rakastava kumppani. Se on taipuvainen olemaan yhden ihmisen koira, vaikka hyväksyy helposti koko perheen.

Ei saa ajatella, ettei paimenkoiralla olisi luonnetta. Sitä itse olen saanut oman neitini kanssa. Koulutettavuutta on onneksi auttanut se, että kyseessä on äärimmäisen ruoalle perso persoona. Se ei silti meinaa, ettei henkientaisteluja olisi käyty. Pentuaikana ei ollut kerta, jos toinenkaan, kun seistiin kadulla hihna kireänä miettimässä, että kumman osoittamaan suuntaan mennään. Olen kerran joutunut soittamaan suojatien keskeltä töihin, että olen myöhässä, kun täytyy voittaa tämä taistelu koiran kanssa. Viidentoista minuutin taistelun jälkeen mentiin osoittamaani suuntaan.

Collie on siinä fiksu rotunsa edustaja, että se muuten ottaa löysäilyt kerrasta todeksi tai kiertelee sääntöjen reunasta, jos vain haluaa. Bordercollie on todettu älykkäimmäksi koiraroduksi. Sen on testeissä voitu todeta oppivan uuden asian 5 toistokerralla ja toistavan sen vähintään 95% varmuudella. Vastaavaa lukua en pitkäkarvaisten collien osalta löytänyt. Opetettavuudessa on Laran osalta vahvistettavissa nuo luvut.

Haaste ei ole, se ettei se oppisi, vaan se että kiinnostaako. Ruoalle perso koira on opetettavissa. Yksilön ollessa niin perso ruoalle kuin Lara, voi haaste olla saada koiran energia siirtymään uuden opetteluun. Lara oppi nopeasti kaikki perinteiset temput: istu, maahan, tassu, seiso ja niin edespäin. Muutaman ekstran sait mukaan varhain, mutta sitten on alkanut vaikuttamaan siltä, että temppupakki on täynnä. Lara intoutuu opettelemaan aina, mutta jos herkkua ei saa istumisesta tai muutamasta tassunannosta voi ratkaisu olla lähinnä herkun toistuva varastamisyritys. Suosikkiherkku on edelleen kalkkunanakit. Lara on ollut myyty niille yksittäisen pentukoulun kerran jälkeen.

Käytin Laran sosialisoimiseen ja tilanteisiin tutustuttamiseen paljon aikaa sen ollessa pieni. Kasvattajalle kerroin haluavani rohkean tytön, joka voi kulkea minne vain. Nimensä se on saanut rohkean naishahmon mukaan. Pelasin oman aikani Tomb Raideria ja olen aina ihannoinut vahvoja naisia. Sotureita. Joten koirani on nimetty yhden sellaisen hahmon mukaan, Lara Croft. Lara on elänyt juuri sitä elämää.

Se oli nuorempana jopa aina mukana toimistolla, enkä ole vältellyt mitään tilanteita sen kanssa. Toimistolla olon kannalta huonoksi lisäksi hiukan yli vuoden ikäisenä tuli sisällä haukkuminen. Se ei ole toistuvaa, mutta selkeästi silloin Lara alkoi vahtimaan aluetta voimakkaammin. Eipä se oikein sovellu työpaikkoihin, jossa puhutaan aika paljon puhelimessa. En tosin ole hetkeen sitä kokeillut sen kanssa. Elin silloin itse hankalampaa vaihetta elämässä ja todennäköisesti se on halunnut suojella. Tuo taipumus on hiukan rauhoittunut, mutta näyttäytyy vielä aika ajoin, jos sillä on selkeästi tylsää.

Lara on kehittänyt jonkun asteisen pelon liukkaisiin tasoihin ja sylissä oloon. Oikeastaan voidaan puhua inhosta ehkä enemmän kuin pelosta. Annoin sen pelolle joskus periksi ja sen ollessa jo reippaat 15 kg kannoin sen viisi kerrosta talossa ylös. Se ei ollut kovinkaan kannattava tapa, sillä se keksi pian inhota syliä ja yritti rimpuilla irti. Sain tähän hyvät vinkit ja vien huutavan koiran pari kertaa rappuihin väkisin. No pian se ei niistä ollut mitenkään harmeissaan. Tosin, koska ei ole pakko kulkea sisällä rapuissa, niin tuo ensikerran järkytys heittäytyminen tulee joka kerta. Pyritään säännöllisesti viemään se rappuihin.

Lara nuorempana ei myöskään jostain syystä halunnut hypätä konttiin, vaan nosti prinsessana tassut vaan tasolle ja odotti nostoa. En tiedä mistä oli sen keksinyt, mutta sai sitä tehdä melkein vuoden, kunnes vahingossa kerran hyppäsi konttiin kunnolla. Koira huomasi tekonsa ja hymyilin, että noh niin arvaapa mitä teet tästä eteenpäin.

Jäätyäni elämäntilanteessani yksin mietin usein Larasta luopumista. Se oli silloin vielä pieni ja olisi voinut tottua yhtä lailla uuteen perheeseen. Pelkäsin, etten anna sille hyvää kotia ja sydäntä raastoi ajatus, ettei koira saa ansaitsemaansa kotia. Minusta meitä ihmisiä mittaa se, kuinka kohtelemme eläimiä.

Tällä hetkellä olen kiitollinen, etten toteuttanut ajatusta koskaan loppuun. Olin tottunut jo koiraelämään ja arkeni tuntui paremmalta niin. Tuolla karvaneidillä on ollut iso rooli elämässä jo nyt ja tulee olemaan vastaisuudessakin. Siitä on haluamallani tavalla tullut kuin ajatus. Kulkee hienosti mukana ja on äärimmäisen hyvä käytöksinen, vaikkakin välillä bugii kuten omat ajatukseni eikä silloin vastaa yhtään sitä miltä niiden piti ulkoapäin näyttää.

Tämä on sen koti ja se tekee tämän kodiksi.

Instagram: @tiina_vuo

TikTok: @tiinavuo

Laraa pääsee näkemään usein myös sometileilläni 😉

4

Tällä artikkelilla on 7 kommenttia

 1. viiavilhelmsson

  Koirat kyllä on 🖤 Mielenkiintoista lukea paimenkoiran ominaisuuksista, kun itsellä on kaks niin erilaista palveluskoirarotuista kotona. 😊

  1. vuorenpaatiina

   Kyllähän ne sitä tosiaan olevat 😊 Rotujen ominaisuudet ovat kyllä kiinnostavia vielä, kun jokaisella yksilöllä on niistä omat vahvuudet. Työkoiria siellä sit kans 💛

 2. idahyvarinen

  Hän vaikuttaa kyllä niin mahti koiralta😍
  Meiltä lähettää toinen karvakaveri terkkuja ja onnittelut Laralle💗

  1. vuorenpaatiina

   Lara kiittää onnitteluista 🙂 Rapsuja sinne toiselle karvakaverille

 3. hannaraittila

  Ihana teksti ja aivan ihana koirakaveri sulla matkassa mukana <3

  1. vuorenpaatiina

   Kiitos 🙂 Jokainen kokee varmasti omansa juuri siksi oikeaksi. Niinhän se kuuluu ollakin.

 4. Elsa

  Onnea 2-vuotiaalle ❤️🐾 Paimenkoirat on ihan parhaita! Varsinkin jos on just herkuille persoja, helpottaa kouluttamista niin paljon 😃

Vastaa