Ei ihan paska elämä

Milloin olet viimeksi punninnut itsetuntoasi? Onko sinua pyörittänyt korona ja epäilet itseäsi? Käy lukemassa kirjoitus saadakseni vinkkejä tilanteeseen, kun ne nallekarkit eivät mene tasan. Eiihanpaska.fi myös aukeaa huomenna!

Itsetunto on puhuttanut minua aiemminkin blogin puolella. Kategoriasta ”itsetunto” voit tutustua näihin aiempiin kirjoituksiin. Henna myös kirjoitti vastikään omansa Rakas itsetunto.

ITSETUNTO,ONKO SE JOTAIN SYÖTÄVÄÄ?

Itsetunnostahan puhutaan hirvittävän paljon. Sinulla tulee olla hyvä itsetunto, mutta mitä se edes on? Wikipedia kiteyttää aiheen tarpeeksi yksinkertaisesti: Kyseessä on omanarvontunto. Se on tietoisuutta omasta arvosta, itsekunnioituksesta. Hyvän itsetunnon omistava henkilö ei välttämättä ole se, jonka huomaat ensimmäisenä. Itsevarmuus usein sotketaan hyvään itsetuntoon. Nämä eivät poista toisiaan, mutta tulee ymmärtää, etteivät ne ole sama asia. Itsetuntoa voi kuvata itseluottamuksella ja itsevarmuuden määrällä. Itsevarmuus on enemmänkin tunnetila, kun itseluottamus on enemmänkin synnyistä. Itsetunto taas ei ole kovinkaan synnynnäinen asia, vaan rakentuu kokemusten mukaisesti.

Niko ja Makke Leppänen ovat tutkineet itseluottamusta ja ovat kirjoittaneet Itseluottamus- Kestomenestys mielessä teoksen. Leppäset ovat tutkimusten perusteella todenneet itseluottamuksen olevan synnyistä ja pysyvää. Itsevarmuuden olevan mitattava hetkellinen tila. Oikeastaan se mikä elämässämme sitten muuttuu on ympäristömme. Saammeko sieltä vahvistusta itsetunnollemme vai ei. Jos uskomme epävarmuuteen, joka on luontaista, niin rajoitamme elämäämme huomattavasti. (anna.fi/itseluottamus). Summa summarum: Itsetunto on termi sille kuinka viihdyt omissa nahoissasi, juuri itsenäsi.

KUN NALLEKARKIT EIVÄT MENE TASAN

Kirjoitin vastikään blogiini työttömyydestä ja siitä tosiasiasta, että se hävettää. Sain tekstiin hyvää ja näkemyksiä antavaa palautetta. Silti jäin kaipaamaan objektiivisuutta. Osittain käymistäni keskusteluista näyttäytyi, että tekstin sisältö oli nähty tasan subjektiivisten silmälasien läpi ja jopa päätetty otsikon perusteella asenteeni olevan huono. Kuinka negatiivisten tunteiden sanottaminen on huonoa asennetta?

Jäin miettimään asiaa… Sosiaalinen media luo ympärillemme tarpeen positiivisuudelle. Itsekin tuotan tietynlaista, mielestäni inspiroivaa sisältöä. Tiesitkö, että oikea elämähän ei ole mitään ruusuilla tanssimista ilman piikkejä? Minua, kuten uskon että useampaa, epäilyttää ja jännittää. Siitä tulee puhua ja ymmärtää tunteitaan. Ärsyttää todellakin, koska munkin nallekarkeista varastettiin osa. Se, että myönnän tilani, ei tarkoita, että asenteeni olisi huono. Tiedostan, että vaihtunut elämäntilanne on tuonut paljon negatiivisia tunteita. Sanon sen ääneen, jotta muutkin voisivat ottaa rohkeuden käsitellä asioitaan. Tärkeintähän ei ole, että negatiivisia tunteita on, vaan se kuinka toimin niiden edessä. Minäkään en ole jäänyt tuleen makaamaan. Toivon, ettei kukaan jäisi!

EIIHANPASKA.FI 

Mä haluan nostaa blogissani yrittäjiä esille mahdollisuuksien mukaan. Tällä kertaa toistamiseen haluan tuoda esille suosikki Levin vahvistuksen maailmalle, hän on Laura Peippo. Laura on ollut nostona aiemmin kirjoittaessani Arctic Challenge Levistä, käy lukemassa se täältä.

Miten itsetunto ja muu nivoutuu sitten Lauraan? Korona on riepotellut häntä yrittäjänä paljon. Hän alkoi pitämään luentoja itsetunnon ja hyvinvoinnin ympärillä pandemian aikana. Lopulta häneltä tuli ulos Ei ihan paska– kirja. Samoin kalenteri ja viimeisempänä kortit.

Pyöriteltyäni epävarmuuttani ja huomattuani, että tälle on tehtävä jotain. Mä tilasin nämä kortit. Kortit eivät ole uutta. Tällaisihan on erilaiset mindfull- konseptit täynnä. En ole sisäistänyt koskaan täysin mindfulnessia, mutta ajattelin sisäistäväni kortit todellisuudesta. Aloin nostelemaan aamuisin kortin mietittäväksi. Tykkäsin ja muistin miksi olen Lauraa säännöllisesti seurannut jo vuosia. Mullakaan elämä ei ole ihan paskaa. Joskus vaan siihen tarvitsee muistutuksen.

Sun iloksi on nyt niin, että kotirauhan vuoksi Lauralta herää henkiin huomenna eipaska.fi! Avajaisten johdosta Lauran Facebook event tykittää päivän huikeita puhujia ja sä voit hommaa nyt myös vaikka omat ei ihan paskat- kortit. Nappaa tästä event ja myös eiihanpaska.fi- insta. Ja pidetään huoli, että Laura saa varastot tyhjäksi kerralla! 😉

Kirjoitus ei ole tehty mitenkään kaupallisessa yhteistyössä. Tämä on vilpitön vinkki yrittäjää kannustaen 🖤

Instagram: @tiina_vuo

TikTok: @tiinavuo

0

Vastaa