Libre on diabeetikon nykyteknologiaa

Vihdoin vuosien kieltäytymisen jälkeen annoin vihreää valoa uudelle verensokerimittarille librelle, joka tekee verensokerien mittaamisesta vaivatonta.

Olen sairastanut ykköstyypin diabetesta jo 16 vuotta ja koko sen ajan olen itsepäisesti mitannut verensokeria sormenpäästä niinkuin jokainen diabeetikko ennen nykyaikaa. Nyt vaan minä olen ollut se ainoa, joka ei ollut siirtynyt kehityksen mukana niinkuin ne kaikki muut. Kyse ei ole siitä, ettäkö en olisi saanut libreä poliklinikalta vaan siitä, että olin vuosia kieltäytynyt kokeilemasta. En halunnut ihooni näkyville mitään läpysköitä kun osasin mitata sokerit sormestakin. Jopa mun diabeteshoitaja oli luovuttanut kyselyjen suhteen. Jokin pieni ääni pään sisällä kumminkin sai mut soittamaan polille ja kertomaan, että voitasko me sittenkin kokeilla.

Librejä on saatavilla kaksi eri versiota, freestyle libre & freestyle libre 2. Mulla on nyt testissä se uudempi versio, eli kakkonen. Näiden mittareiden ero on siinä, että tämä uudempi versio hälyttää jos verensokerit menee matalalle tai korkealle, ihan tosi kätevä toiminto varsinkin nyt kun mulla menee verensokerit tosi herkästi matalalle pitkin vuorokautta ilman että saan minkäännäköistä koppia siitä, että miksi.

libren mittariosa

 

Mittariin kuuluu sensoriosa, joka on tuo kolikon kokoinen osa mikä asennetaan iholle. Se on vahvalla liimalla kiinni ihossa ja sen sisältä menee todella ohut lanka kudokseen, joka mittaa verensokeria. Sensoriosa vaihdetaan kahden viikon välein aina uuteen ja sen kanssa saa uida, käydä suihkussa sekä saunoa. Se on siis täysin vesitiivis. Sensori on yhteydessä itse mittariin, jossa kantavuus on 6m. Vähän totuttelua siihen, että sitä mittariosaa joutuu kantamaan mukana ihan koko ajan! Verensokeri mitataan heilauttamalla mittaria sensorista max 4cm etäisyydellä ja se ottaa myös vaatteiden läpi. Mittari näyttää myös onko verensokeri menossa ylös, alas vai tasaisesti samassa. Ennakointi on todella hyvä, sillä yhtenä miinuksena kudoksesta mitattavassa sokerissa on se, että lukema näkyy 10 minuutin viiveellä. Mittari näyttää myös sokerien keskiarvon, sekä piirtää käyrää verensokereista kokoajan jolloin pystyy myös seuraamaan miten se on mennyt yön aikana. Mittauksiin on mahdollista 15 minuutin sisällä merkata myös insuliinit, liikunta ja hiilihydraatit. Jotta tämä ei olisi tarpeeksi siistiä näinkin, uudemmilla puhelimilla kykenee lukemaan myös tätä sensoria suoraan! Eli käytännössä heiluttelet vain puhelinta sensorin edessä ja saat lukeman suoraan siihen puhelimeen. Harmikseni mulla on juuri käytössä iphone 6S kun vasta iphone 7 eteenpäin on sensorille luku mahdollista (toimii myös androidilla). Niin mun tuuria.

Oon vältellyt tätä mittaria siksi, että se on näkyvä ja ajatuksena ennakointi tuntui vaikealta viiveen takia. Ulkonäköön on kumminkin ratkaisu. Sensorin kykenee asettamaan vatsalle, reiteen, vaikka tissiin jos haluaa! Paikkana käsivarsi ei siis ole ainoa, vaan sensorin saa laittaa ihan minne haluaa ja josta lukema on oikea. Nykypäivänä sensoriin ja mittariin on myös olemassa tarroja. Selailin jo sitäkin valikoimaa, musta glitter olisi aika cool. Pelkäsin myös, että se sensori olisi jotenkin kipeä. Voin sanoa, ei tunnu missään. Tää on mulla nyt kaksi viikkoa kokeilussa ja jos haluan jatkaa, saan tämän libren omaksi. Sain tämän eilen ja intoa lukemien heilutteluun on tässä vaiheessa varmaan vähän liikaakin, haha. Sitäpaitsi en väsy vitsiin valtion seurantalaitteesta joka kerta kun joku kysyy mikä tämä on. Näin sitä vain teknologia kehittyy ja mullakin mielipiteet muuttuu.

– Viia

instagram viiaw

5

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. Nonna

    Onpas mielenkiintoista ja kuinka paljon on menty eteenpäin hoitokeinoissa siitä, mitä ne olivat esim 90-luvun lopulla.

  2. Alona

    Ei vitsit, mä olenkin miettinyt, et mikä toi on, kun olen ihmisillä nähnyt. Aikamoista, miten tälläistä on keksitty. ❤️

Vastaa