Jouluperinteenä karjalanpiirakat (+ohje!)

Meidän suvussa ei hirveästi ole koskaan ollut minkäänlaisia jouluperinteitä, mutta viimevuosina ollaan luotu sellainen yhdessä äitini ja mummini kanssa. Eilen me käytiin E’n kanssa sitten mun mummin luona tekemässä karjalanpiirakat joulua varten.

Jo muutamana vuonna ollaan tehty yhdessä ennen joulua karjalanpiirakoita. Tähän on toki vaikuttanut se, että mun mummi ei enää iän vuoksi jaksa niitä leipoa, vaikka hän rakastaakin leipomista ja ruuanlaittoa ihan hirveästi. Se ei kumminkaan haittaa, me tehtiin äitin kanssa kahdestaan kun mummi katsoi ohjeineen ja opastuksineen vieressä. Meidän taapero osallistui myös leivontaan ja teki yhden oman karjalanpiirakan isille kotiin viemisiksi. Ihan parhaita ovat just nämä hetket, missä lapseni saa vielä viettää aikaa isomumminsa kanssa. Ja miten tärkeitä ne ovatkaan minulle. Siinä me saatiin taas yksi muisto neljällä sukupolvella – suvun vanhin 96 vuotta ja suvun nuorin 1 vuotta. 

Kysyin, onko mummin piirakkaohje kenties salainen sukuresepti. Kuulema ei ollut, joten jaan sen myös teidänkin kanssa! Tällä ohjella tulee kyllä omasta mielestä ihan parhaimmat piirakat.

Karjalanpiirakoiden ohje

2dl kylmää vettä

2tl suolaa

5dl ruissihtijauhoja TAI

2,5 dl vehnäjauhoja

& 2,5dl ruisjauhoja

Jos teet kahdesta jauhosta, sekoita ensin ruisjauho!

Riisipuurotäyte:

5dl vettä

5dl puuroriisiä

1l maitoa

1,5tl suolaa

Siirrä riisipuuro (meillä sanotaan huttu) hyvissä ajoin jäähtymään ja katso, että siitä ei tule liian löysää. Leivo taikinaa pöydällä, kunnes tulee sitko. Kaulitse taikinasta levy ja paina siitä muotilla irti ympyröitä, ne saavat olla suht paksuja. Tänään meillä oli vähän välinepula, joten käytettiin tuttipulloa muottina (on muuten just sopivan kokoinen, pikkulasten äideille vinkki!).

Seuraavaksi aletaan ajamaan näitä ympyröitä, eli kaulitaan ne todella ohueksi ympyräksi. Tästä tulee piirakan kuori! Kannattaa peittää ajamattomat pyörylät vaikka pussilla ennenkuin ajelet niitä.

Seuraavaksi aletaan täyttämään ja rypyttämään piirakoita. Ei kannata laittaa liikaa puuroa ettei ne pursua yli. Näissäkin harjoitus tekee mestarin, meinattiin kusta housuun nauraessa äidin kanssa mun yhdelle piirakalle viimevuonna joten ei vakavaa meininkiä hei!

Laita huttua keskelle ja käännä kummaltakin puolelta kuori melkein yhteen, jättäen siihen ainakin 1cm rakoa. Sitten nipistä keskikohdalta peukalon ja etusormen väliin ensimmäinen ryppy. Etene etusormilla eteenpäin, käännä piirakka ja rypytä toiset puolet.

Jauhota peltiä hieman, jotta piirroot ei tartu. Alla meidän taaperon omatekemä ihka ensimmäinen piirakka ensimmäisien joukossa menossa uuniin, aika symppis tuli minusta (kukaan ei varmaan arvaa mitä tekovaiheessa tapahtui..).

Sitten paista 300 asteessa 12min, mummista oli erityisen tärkeää laittaa ne ensin alatasolle ja sitten vasta keskitasolle. Sulata voi kattilassa pienellä määrällä vettä. Makuasia, lisääkö joku siihenkin hitusen suolaa.

Kun piirroot ovat jäähtyneet, voitele. Valmista!

Minusta oli ihan parasta viettää itsenäisyyspäivä näin. Leivotko sinä itse karjalanpiirakat jouluksi?

Viia

  viiaw

0

Vastaa