Hyvinvointia hevosista


Ratsastus & hevosurheilu huoltaa kroppaa, treenaa montaa eri lihasta samaan aikaan ja poistaa tehokkaasti stressiä. Hevoset ja hyvinvointi todellakin kuuluvat samaan lauseeseen!

Siitä on nyt 20 vuotta, kun aloitin itse ensimmäistä kertaa harrastamaan ratsastusta. Muistan kun seisoin pinkeissä kumisaappaissa ja polkkatukassa ensimmäistä kertaa kentän laidalla ja jännitti niin pirusti kiivetä metrin korkean shetlanninponin satulaan. Siitä se sitten lähti ja vaikka olisi vuosikin taukoa, yhä hevosharrastus on se kaikkien ykkönen. Ratsastamalla ja hevosharrastuksella saa hyvän koko kropan treenin ja se rentouttaa mun mieltä todella paljon.

Monesti törmään harhaluuloon, että ratsastus on vain hevosen selässä istumista eikä se ole urheilua. No joo, vähän niinkuin minä sanoisin että moottoriurheilu ei ole urheilua koska siinä istutaan myös. Vauhti voi olla eri, mutta moottorivehkeillä ei ole omaa tahtoa. Hymyilen, kun ajattelen ralliautoa joka kääntyy ja pomppii omin päin eikä pysähdy polkimesta kun kuski niin tahtoo. En myöskään usko, etteikö näitä tälläisten kommenttien laukojia jännittäisi muka yhtään jos ne veis oikeasti ratsastamaan. Mulla on ollut vasen nilkka turvoksissa yhtä soittoa jo 11 vuotta, koska tipuin sen päälle artikkelikuvan hevosen selästä peltorallilla.

Ratsastus kehittää monipuolisesti kehon kaikkia lihaksia. Ratsastajan täytyy hallita oma kehonsa ja sen liikkeet hallitakseen myös hevosen liikettä. Pitää olla samaan aikaan rento, mutta kuitenkin käyttää kehon eri lihaksia samaan aikaan. Hyvä tasapaino kehittyy harjoituksien myötä ja hyvään tasapainoon tarvitaan hyvää keskivartalon lihasten kuntoa. Olen itse kärsinyt aikuisiällä paljon selkäkivuista, mutta en koskaan ratsastaessani säännöllisesti. Jokainen kerta hevosen selässä on auttanut omaan kipeään selkään ja parantanut ryhtiä huomattavasti. Keskivartalon lihasten tehdessä koko ratsastuksen ajan töitä, myös jalkojen lihaksia tarvitaan yhtä paljon eri askellajeissa ja hevosen ohjaamisessa. Usein ratsastajilla onkin kiinteä kankku, vahvat reidet ja lihaksikkaat pohkeet, voin itse ainakin allekirjoittaa. Tasapainoa ei tueta hevosen selässä käsiin ollenkaan ja pyritään pieniin apuihin, mutta usein kädetkin saa enemmän töitä jos hevonen painaa ohjalle ja on kova suustaan tai tasapaino ei ole tarpeeksi kehittynyt ja ohjiin täytyy tukeutua pysyäkseen tasapainossa. Kädet tekee jokatapauksessa samaan aikaan kokoajan jotain, ohjaa hevosta ja kertoo hevoselle miten liikutaan nyt tai seuraavaksi. Ratsastajan täytyy siis ohjata hevosta kokoajan istunnalla, pohkeilla ja käsillä samaan aikaan. Hiki siinä ainakin usein itselle tulee, kun kroppa työskentelee eri sykealueilla. Yhtenä positiivisena vaikutuksena myös ratsastajan kordinaatiokyky ja itsevarmuus kehittyy.

📸 Jasmin Makkonen 2018

 

Koskaan en ole tainnut itse harrastaa ratsastusta ja heppailua liikunnan ilosta vaan pääasiassa puhtaasti siksi, että se tekee pääkopalle hyvää ja se on kivaa. Hevostelu on mun henkireikä. Muistan ne lukuisat kerrat kun olen lähtenyt tallille purkamaan ahdistusta, masennusta tai muuten huonoa päivää ja se kaikki katoaa siellä kokonaan. Parisuhderiitakin vituttaa tallin jälkeen puolet vähemmän. Ihan kuin tähtipölyä joka pyyhkii muistista kaiken pahan, siltä se ainakin tuntuu.

Hevosia käytetään hyvin tuloksin myös terapiahevosina ja -ratsuina. Myös psykiatrisen kuntoutuksen tukena terapiahevonen on oiva peili käsittelemään ja tunnistamaan erilaisia tunnetiloja. Hevonen motivoi kuntoutujaa niin henkisesti kuin fyysisestikkin eteenpäin ja talliympäristö antaa myös paljon erilaisia aistikokemuksia. Ei siis ihme, että heppailun jälkeen tuntuu mielenkin olevan huollettu ja huolet unohtuu ainakin siksi aikaa tyystin. Lapset oppii myös hevosharrastuksen kautta hyvin malttia ja vastuuta, sillä hevosta ja varusteitakin on hoidettava & huollettava hyvin. On todella harmi, että hevosharrastuksen hinta on nykypäivänä noussut todella paljon ja osa lapsista jää vain haaveksimaan heppailusta kalliiden maksujen takia. Rauhallinen maastolenkki keskellä luontoa on yksi parhaista asioista mitä tiedän.

Vaikka hevosharrastus on melko riskaabelia hommaa, väitän siitä silti saavan hyvinvointia suurin annoksin. Onneksemme hevosharrastajille on laajasti turvavarusteita saatavilla ja hei, voithan sä loukkaantua muissakin harrastuksissa? Kaikki mitä mulle on sattunut hevosten kanssa, on ollut kyllä ihan omaa uhkarohkeaa toimintaa ja olen tiedostanut riskit jo ne ottaessa. Kaikki tapaturmat on tapahtuneet mulle omalla vastuulla yksityisien omistajien hevosilla, ei koskaan ammattilaisten silmän alla ratsastuskouluissa lepsuiksi koulutetuilla ratsuilla.

Monta ystävää olen saanut mukaan tähän harrastukseen ja paria heistä itse opettanutkin ratsastamaan. Kannustan kaikkia teitä kokeilemaan heppastelua, joita se edes vähänkin kiinnostaa – terveisin heppatyttö95. 🖤

– Viia

instagram viiaw

3

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. idahyvarinen

    Hevoset ja ratsastus on parasta! ♥

  2. sonjaidailona

    Oi kun olis niin ikävä tallille ja ratsastamaan..
    Terveisin Ikuinen heppatyttö-94 😀

Vastaa