Eläintenhoitaja Q&A

Yritin alalle haettuani googlettaa paljon tietoa opinnoista, esimerkiksi blogeja. Harmikseni en löytänyt sellaisia yhtään, joten päätin antaa mun lukijoiden kysyä omia kysymyksiään. Kiitos teille, tässä vastauksia!

Kauan kestää toi opiskelu?
Käyn aikuispuolen koulutusta, joka kestää 2 vuotta. Jos hyvin käy, valmistun jo ensivuoden lopulla!

Mitä kaikkea opintoihin kuuluu?Työskentely maatalousalalla, eläinten hoito & hyvinvoinnista huolehtiminen ja valinnaisia (esim lajikohtaiset eläimet). Y-aineet suoritetaan koulun sivuilla netissä. Maatalouspuoleen sisältyy myös metsänhoito ja rakennus (tein linnunpöntön!).

Mikä on haastavinta ja palkitsevinta opinnoissa/ammatissa?
Haastavinta on mulle ollut tuotantoeläimet. Ensinnäkin en ole aamu-ihminen ja toisekseen en ole koskaan tutustunut niiden hoitoon kuin suurpiirteittäin. Vaikeimpia teoriatehtäviä mulle oli rehuanalyysien tulkinta & tehtävä, jossa piti piirtää lehmän ruoansulatuselimistö ja nimetä sen osien tehtävät.

Palkitsevinta ja ehdottomasti tärkeintä mulle on eläinten hyvinvointi ja sen edistäminen!

Mitä voit tehdä ”isona”?
Työskennellä lemmikkihoitoloissa, eläintarvikeliikkeissä, lomittajana/maataloustöissä, hevostallilla ja osa klinikoista taitaa myös palkata joskus pelkkiä eläintenhoitajia. Periaatteessa kaikki eläintenhoitotyöt, johon ei vaadita erikoistumista. Työllistyminen on aika heikkoa ilman jatkokoulutusta, se on harmi.

Mihin haluaisit työllistyä, kun valmistut?
Oppisopimuksella klinikkaeläinhoitajaksi tai töihin eläintarvikeliikkeeseen, Musti&Mirri voisi olla mun haaveissa.

Mitä teet siellä maatilalla?
Olen työssäoppimassa 7vkoa. Tällähetkellä teen yhtä kolmesta navetoista jossa on vasikat ja hiehot (poikimattomat nuoret lehmät), sekä jäätävän kokoinen siitossonni. Juotan vasikoille maitoa/maitorehua & vettä, kuivitan karsinoita ja mätän rehut syötäväksi (karkeat & väkirehut). Huolehdin niiden hyvinvoinnista ylipäätään. Näyttöön tarvitsee myös sitten videoida traktorilla ajoa ja raivaussahan käyttö, myös laidunaitojen korjausta saattaa olla ensikuussa.

Kotieläinten top3?

  1. Koira
  2. Hevonen/poni
  3. Vasikat!

Onko traktorilla ajo vaikeeta?
Ei! Ainakaan pienessä vauhdissa.. Varmaan ehkä saattaa olla haastavampaa, jos ei ole B-korttia ennestään. Mua ainakin hämmentää kun mun ajamissa on ollut kolme eri vaihdekeppiä, joille on kaikille 3-4 eri vaihdetta erikseen. Taakse en nää kyllä kiinnittää kunnolla peräkärriä, on aika sentilleen tarkka homma. Onnistuin silti.

Mp navetan haju?
Tarttuu todella tiukkaan, niin vaatteisiin kuin hiuksiin. Ei paha, mutta en sitä kyllä enää itsestäni haistakkaan. Ahkeralla suihkussa käynnillä pääsee eroon. Uhrasin erikseen roskiin menevät vaatteet tähän käyttöön.

Joku nippelitieto, mitä oot oppinut?

  1. Porolle pitää olla hiekkapohjainen maaperä, ne kuolee erilaisen maaperän bakteeriin.
  2. Kanat ja siat on kannibaaleja, ne tappaa heikoimmat ja hyvin mahdollisesti myös sekaan pyörtyneen ihmisen.
  3. Nauta viihtyy viileässä ja on pakkasen kestävä eläin.

Olipas positiivista tietoa, haha.

Miten sun diabetes on vaikuttanut opintoihin?
Oikeastaan ei mitenkään. Muutaman kerran navetalla mennyt verensokerit alas, mutta mulla kulkee pillimehut mukana.

Onko sulla lapsikin navetalla mukana?Haha, ei! Mun instagramin storyissa on näkynyt E mukana kerran ja sillon häntä on vahtinut mukana mun mies. Ollaan ennenkin käyty lapsen kanssa mukana ihmettelemässä kun mies on tehnyt täällä hommia.

Onko sulla jotain inhokkieläimiä?Matelijat/käärmeet & kalkkunat, pelkään niitä! 😂 Jyrsijät ei myöskään ole hirveesti mun suosiossa.

Siinäpä ne!

– Viia

@viiaw 
Viiaw

2

Vastaa