Ajatuksia ravintoloiden aukeamisesta

Nyt kun tänään on asetettu uudet rajoitukset koskien ravintoloita, on ihan pakko kysyä että mitä hittoa? Mikään aikaisempi korona-ajan rajoitus ei ole saanut näin paljoa ajatuksia mun päähän.

1.6 alkaen on rajattu ravintoloiden aukaisu mm. seuraavanlaisesti:

 • Ravintolat aukeavat, yökerhot pysyvät kiinni
 • Asiakasmäärä on rajattu puoleen (ei koske terasseja)
 • Pilkku tulee jo tuntia ennen sulkemista entisen puolen tunnin sijaan
 • Ravintolassa on istuttava omassa pöydässä
 • Ravintoloiden anniskeluaika päättyy klo 22, sekä ravintola saa olla auki klo 23 saakka.

Nämä rajoitukset ovat toistaiseksi päätetty niinkin pitkälle kuin Lokakuulle saakka. Olenko ainoa, jonka mielestä tässä ei ole järjenhäiventä?

Tottakai on järkevää rajata asiakasmäärää puoleen ja on hienoa, että ravintolat saavat aukaista ovensa. Olen itsekkin odottanut jo pitkään, milloin päästäisiin miehen kanssa syömään johonkin taas kaksin ja vähän hienommin. Myös terassit ovat sellaisia paikkoja, että ne omasta mielestä kuuluvat kesään ja tuovat fiilistä. Monelle ravintola-alan yrittäjälle tämä tieto on myös varmasti suuri helpotus. Alkoholin käyttö on kumminkin sellainen asia joka mua puhuttaa paljon ja saa aikaan paljon tunteita. En ole itse mikään absolutisti ja viihdyn baareissakin, mutta olen nähnyt 24 ikävuoteni aikana niin paljon alkoholismia sekä alkoholin muovaamaa elämää, että se iskee aiheena minuun suht lujaa. Aihe, joka saa mussa ehkä enemmän ajatuksia aikaan kun mikään muu.

Jos anniskelu loppuu jo kymmeneltä illalla ja ravintola sulkee ovensa klo 23, se ajaa ihmisiä enemmän julkisille paikoille juomaan. Ensimmäinen ajatus mikä mulle tuli lukiessa uutista oli se, että päiväkännit alkaa olla varmasti suhteellisen normaalia Kesäkuusta alkaen. Yleensä kun on tarkoitus lähteä viihteelle, lähtö tapahtuu vasta illalla ja aikaa on pitää hauskaa sinne aamuyölle saakka. Nyt varmasti jos mielii baariin ja haluaa juoda pohjalle hieman fiilistä, on aloitettava juhliminen jo aiemmin. Jos kumminkin juhliminen alkaisi sieltä baarista, mihin ihmiset sitten menee jatkamaan?

Sen lisäksi, että katukuvaan alkaa varmasti ilmestymään paljon juhlijoita ja julkinen alkoholinkäyttö lisääntyy niin taloyhtiöiden hiljaisuus rikkoontuu. Jos baarit sulkevat ovensa samaan aikaan kuin taloyhtiössä alkaa hiljaisuus, se ajaa juhlijoita sinne asuntoihin jatkamaan illanviettoaan. Enpä haluaisi olla kerrostalossa asuva lapsiperhe tällähetkellä, enkä kyllä poliisikaan. Voisin myös veikata, että juhlijoita jää ulos nukkumaan ja rikollisuus lisääntyy, kun sitä tekemistä on keksittävä baarin ulkopuolelta. Tai ehkä se olen vain minä, joka saa vastaavia mielikuvia päähän ja voin asettaa kukkaa hattuuni paremmin?

Ideaalihan varmasti olisi, että rajaamalla anniskelua alkoholinkäyttö vähentyisi. Minusta se oletus on kumminkin turhan sinisilmäinen ajattelutapa kun mietitään suomalaisten (varsinkin nuorten) alkoholinkäyttöä ylipäätään. Nytkin kun ravintolat olivat kiinni, ei se tarkoittanut sitä että alkoholin käyttö olisi vähentynyt. Ehkä tämä kesä yllättää, saamme nähdä.

Mitä ajatuksia uusi rajaus sinussa herättää?

– Viia

instagram viiaw

4

Tällä artikkelilla on 5 kommenttia

 1. Eira

  Joo, et oo ainut kenellä noi kohdat pistää miettimään🤔 Itekkin mietin että mihin ne ihmiset sit siirtyy, puistoihinko? Kerrostaloihin? Aika varmasti näyttää mitä tässä tapahtuu👀

 2. Elsa

  Samoja juttuja mietin. Saas nähdä, mitä vaikutuksia nämä rajoitukset tuo tullessaan 🤔

 3. idahyvarinen

  Et ole ainoa! Samanlaisia herättää myös täällä. Odotan kauhulla miten tää näkyy meidän kerrostalossa varsinkin kun avopuolison työt alkaa aina tosi aikasin myös viikonloppusin🤭

 4. Nonna

  Joo yhtä hämillään täälläkin!

Vastaa