Ylipaino ei ole ulkonäköasia

Ylipaino ei ole ulkonäköasia. Ylipaino on asia, joka vaikuttaa ihan oikeasti terveyteen. Ok, syövän voi saada muustakin kuin tupakasta, maksa voi mennä kirroosiin muustakin kuin viinasta, diabetes voi puhjeta perinnöllisistäkin syistä. Nämä on niitä yleisiä selityksiä, joilla valtuutetaan toimimaan jollain tavalla omaa kehoaan vastaan. Ja yksi mitä kuulen paljon; on se nyt silti paljon parempi olla lihava kuin polttaa tupakkaa ja juoda viinaa. Niin no – miten sen nyt ottaa.

Kuva: Duodecim

 

Ylipaino rasittaa kehoa jo ensinnäkin ihan puhtaasti fyysisen kuormituksen kautta. Tiedän itsekin sen, onhan painoni seilannut +/- 30kg välillä. Jos nyt kantaisin päivän selässäni (tai mahassani) 30 kilon taakkaa kokonaisen päivän, niin väitän että olisin illalla superhuojentunut saadessani heittää sen taakan pois. Mitä vähemmän painaa, sen vähemmän nivelet kuormittuvat ja sen helpompaa kaikki tekeminen on. Tämä nyt on vaan raaka fakta – ylipaino aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinten sairauksia, tekee päivittäisistä toimista hankalampia ja mahdollisesti myös liikunnasta epämiellyttävän raskasta. Tämän kuormituksen ansiosta myös fyysisen työn tekeminen voi muuttua työlääksi. Jos työtä jatkaa silti, joutuu käyttämään vapaa-ajan lepäämiseen ja oravanpyörä on valmis pyörimään. Kermana kakun päälle – ennemin tai myöhemmin – jokaiselle tulee jokin elintapasairaus. Tai itse en ole ainakaan tavannut yhtäkään ylipainoista ikäihmistä, jolla ei olisi joko diabetes, sepelvaltimotauti tai korkea kolesteroli. Monilla on koko kattaus.

 

Kuva: terveyskylä

 

Yhteiskuntamme on sekoittanut keskenään kauneusihanteet ja ulkonäön. Liikaa laihdutetaan ulkonäköpaineiden takia. Lihavuuden oikeat riskit on unohdettu, on unohdettu se tärkein syy pyrkiä normaalipainoon. Se tärkein syy ei missään nimessä oikeasti ole ulkonäkö! Ulkonäkökeskeisen laihduttamisen vastapainoksi on tullut ”hyväksy itsesi sellaisena kuin olet” -teema. Hieno ajatus, johon liittyy pari muttaa. Ulkonäkö ja ihmisarvohan eivät ole riippuvaisia toisistaan tai sulje pois toisiaan. Hieman kapinoin tätä uutta ideologiaa vastaan. Eikö kehitys lakkaa tyytyväisyyteen? Hyväksyy vain sen että on lihava ja elää elämänsä onnellisena loppuun asti, niinkö? Ei ole mitään tarvetta laihduttaa, on vain tarve hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Fakta on kuitenkin se, että sairauksia ei kiinnosta, oletko sinut itsesi kanssa vai et.

Lihavalle laihduttaminen ei ole tyytymistä tai alentumista kauneusihanteisiin, vaan itsensä ja oman kehonsa arvostamista. 

 

Vain läskiä

Unohdetaanko siis ne ulkonäköpaineet ja keskitytään ihan rehellisesti pelkkään elopainoon. Ei nyt muisteta edes niitä psyykkisiä vaikutuksia, joita lihavuudella on. Ajatellaan pelkkää – no sitä itseään – läskiä. Se ei ole sen kummempaa. Läskillä ei ole tunteita, eikä se päätä itse mitään. Sitä tulee, kun syö liikaa ja kun syö vähemmän, sen määrä pysyy joko vakiona tai vähenee. That`s it. Ei sen kummempaa. Kun se läskimakkara nostetaan ihmisen vyötärölle, tulee siitä kasasta osa isoa kokonaisuutta. Osa identiteettiä, osa terveyttä, osa järjestelmää ja sillä olemattoman turhalla kasalla alkaakin olla satoja erilaisa vaikutuksia. Terveyshaittojen lisäksi kehossa olevaa ylimääräistä läskiä kohtaan tunnetaan jopa tunteita; inhoa, vihaa, tuskastumista, kuvotusta. Tiedän, olen kokenut kaikkia noita (omia läskejäni kohtaan tietenkin).

Fakta on kuitenkin se, että nuo tunteet eivät auta ketään. Itse voi itseään arvottaa koon perusteella loputtomiin ja tuntea pohjatonta inhoa läskejään kohtaan, mutta tuntemalla se läski ei häviä. Se asia pitää nostaa pyödälle, tarkastella faktat, laatia suunnitelma ja lokeroida lihavuus omaksi lokerokseen pois ihmisarvon ja tunteiden lokerosta. Läski on vain läskiä. Joka on liiallisissa määrin terveydelle haitallista. Mutta ei se kenestäkään huonompaa ihmistä tee. Ei, se ei liity huonommuuteen tai paremmuuteen. Se liittyy terveyteen. Sanonko vielä kerran – läski, lihavuus ja ylipaino ei ole ulkonäköasia. No okei, on se sitäkin, mutta tärkeintä on terveys.

<3: Tanja

 

PS. Teksti on kirjoitettu välittämisen meiningillä. Ei tuomiten tai inhoten, ei alenkatsoen. Läski on vain läskiä, usko pois.

2

This Post Has 4 Comments

 1. Vitsit tää on loistava teksti, koska mulla oli juuri näin..Olin ihan sinut muka siihen että housujen koko oli 50 ja paidat samaa..mutta kun päivän päätteksi kampesi portaita ylös ja puuskutti ekalla välillä tiesin, et mun pumppu leikkaa kiinni jos en jotain tee..
  Upea kirjoitus!!

  1. kiitos Noora kommentista! Hyvän oivalluksen olet tehnyt. <3

 2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Mitä mieltä olet siitä, että ylipaino on aina nivelille huono asia, vaikka ylipaino johtuisi suuresta lihasmassasta? Nivelen rakenne nyt vaan on sellainen, että se ei tunnista mistä keho koostuu. Itse en enää treenaa salilla suurilla painoilla, koska haluan suojella niveliä.

  Monet alkavat pikkuhiljaa tottua siihen ylipainoon ja sen tuomaan huonoon oloon, jolloin siitä huonosta olosta tulee ko. henkilölle normaali olotila. Ei enää tiedetä miltä tuntuu olla normaalipainossa.

  1. Tuo on hyvä pointti, että huonoon oloon tottuu! Sekin on totta, että kehon päälle tuleva paino on painoa koostui se sitten lihaksista tai läskistä, kuitenkin ajattelen näin että vahvat lihakset auttavat kroppaa selviytymään muista haasteista (mm. tuo nivelkuormitusnäkökulma). Eli hyväkuntoiset tukilihakset tukevat selkää, niveliä jne. ja näinollen kuormitus on helpompi kestää. Lihavuus ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteikö ihminen voisi olla liikunnallinen eli voihan ne tukilihakset olla hyvässä kunnossa myös lihavalla ihmisellä jos urheilee. 🙂

   Kiitos kommentistasi, se antoi hyvää näkökulmaa teemaan!

Vastaa

Close Menu