Valitse oikeat vaatteet lenkkipolulle

Lenkkipolulle – mutta mitkä vaatteet päälle

Aurinkoiset syksypäivät houkuttelevat ulkoilemaan ja lenkkipolulle. Pukeutuminen on välillä haasteellista, koska sää ja lenkkeilytahti vaihtelee.

Oikeat vaatteet on kuitenkin yksi merkittävä ulkoilun ja lenkkeilyn mukavuuteen liittyvä tekijä, joten ei kannata tästä nipistää. Lapsillemme me puetaan viimeisen päälle 200 euron haalarit, väliin on olemassa merinovillakerrastot, on vedenpitävät kengät ja hengittävät hatut. Missä me itse kuljetaan ja miten loogista se on, että tenavan yhden kauden vaatteisiin ollaan valmiita satsaamaan kausi toisensa jälkeen satoja euroja, mutta itselle ei raaskita ostaa – vaikka samat vaatteet saattavat mennä vuosi toisensa perään. Kyseessä on kerta-investointi ja pidemmällä tähtäimellä mietittynä on kyllä satsaamisen arvoinen asia.

Kuva: Milla Hakkarainen / ig: @vivianmslb

Mitä syksyllä kannattaa pukeutumisessa huomioida ja mitkä vaatteet on ”oikeat vaatteet” mihinkin tilanteeseen?

Mielestäni keskeinen teema on kerrospukeutuminen. Kerroksilla saa säädeltyä kokonaisuutta vaikka kymmenenkin lämpöasteen haarukalla. Jotta voi kerrospukeutua, tarvitsee vähintään kolme eri kerrosta.

Alusvaatteet:

Aluskerroksen on tarkoitus olla hikeä iholta poissiirtävä. Tähän käy vaikka tekninen aluskerrasto. Koska itse en voi sietää kalsareita housujen alla, käytän pelkästään aluspaitaa. Olen valinnut paidaksi better bodiesin teknisen paidan, jota voin yhtä hyvin käyttää myös salilla tai vaikka sellaisenaan lämpimämpinä päivinä lenkkeillessä. Kuorihousujen kanssa paljas iho ei oikein toimi, joten jos olet palelevaa sorttia, niin kannattaa tottakai hankkia ihan kokonainen kerrasto. Olen kuullut pelkkää hyvää ekologisesta vaihtoehdosta, nimittäin villasta. Näihin villaisiin ja lähinnä merinovillaisiin vaihtoehtoihin kannattaa myös, etenkin jos tykkää suosia luonnon materiaaleja.

Midlayer:

Midlayer on se keskikerros, jolla voidaan hyvin pidentää syksyvaatteiden käyttöaikaa aina pikkupakkasiin saakka. Omasta midlayeristani huolehtii betterbodies ja six deuche. Lämpimämällä kelillä käytän teknistä puseroa, jossa on harjattu sisäpinta ja vetskarilla säädeltävä kaulus (saa tarvittaessa raotettua ja viilennettyä oloa). Ilmojen kylmetessä vedän kuoritakin alle six deuchen teknisen hupparin ja taas tarkenee.

Kuva: Milla Hakkarainen / ig: @vivianmslb

On tärkeää, ettei midlayerina käytä mitään tunkkaista ja paksua, kosteutta pidättävää materiaalia. Eihän kukaan laita kuorihousujenkaan alle collegehousuja?! Jos vaatekaapista kerää aluskerrokseksi perus puuvillatrikoisen puseron, keskikerrokseksi collegehupparin ja päälle kuoritakin, jää hiki ensinnäkin muhimaan siihen trikoopaitaan, keskikerroksen college tekee olosta tunkkaisen ja hautovan ja sitten se kuoritakki kruunaa kokonaisuuden. Pian on ihan tukehduttavan kuuma ja superhankala olla, askel alkaa painaa ja aurinkolasit huurtuvat. Aluskerroksesta saakka on tärkeää, että vaate pystyy siirtämään kosteuden pois ihosta eikä kuoritakin alle tule hautovaa kuumuutta.

Kuva: Milla Hakkarainen / ig: @vivianmslb

Päällysvaatteet

Päällyskerroksen on tärkeää olla ilmava ja hengittävä, mutta suomen syksyssä silti tärkein ominaisuus taitaa olla vedenpitävyys. Omasta vaatekaapistani löytyy sekä softshelliä että kuoritakkia. Kuoritakin tykkään pitää aika väljänä, että alle mahtuu tarvittaessa vaikka fleeceä. Softshell-takin ostan aina tyköistuvana, sillä mun mielestä softshell vaan ei näytä hyvältä jos se on löysä. Softshell on materiaalina vedenpitävää ja kestävää, mutta sen heikkous on hiostavuus. Softshellin alle ei kannata turata kovin montaa kerrosta vaatetta. Hyvin kevyt aluspaita saattaa riittää etenkin juoksulenkille.

Kuva: Milla Hakkarainen / ig: @vivianmslb

Juoksuun on olemassa myös erillisiä juoksutakkeja. Vaikka olen aivan mielettömän onneton juoksija, niin minullakin on tällainen kaapissa. Juosta voi kyllä ilman juoksutakkiakin, mutta juoksutakissa keskeinen idea on minimoida tuulen vaikutus juoksuun – ulokkeita on mahdollisimman vähän ja malli on mahdollisimman tyköistuva. Materiaali on tosi ohutta ja se vaatii kylmemmällä kelillä hyvää panostamista aluskerroksien valintaan.

 

Pähkinänkuoressa

  • kunnollinen tekninen aluskerros on ehkä se tärkein hankinta
  • ei kannata pukeutua päästä varpaisiin puuvillaan tai puuvillatrikooseen, koska hiki ei pääse siirtymään pois iholta vaan vaate jää märäksi rätiksi iholle
  • paksut colleget kannattaa jättää pois välikerroksista
  • päällikerroksessa kannattaa suosia vedenpitäviä, mutta hengittäviä vaihtoehtojaaa
  • jos harrastat aktiivisesti juoksua, kannattaa valita lajiin tarkoitettu takki juoksumukavuuden maksimoimiseksi
Kuva: Milla Hakkarainen / ig: @vivianmslb

Kun on kerran satsannut ulkovaatteisiin, voi nauttia lenkkeilystä parhaassa tapauksessa vuosikausia samoissa vermeissä. Teknisten vaatteiden huoltoon ja puhtaanapitoon kannattaa perehtyä, ettei vääränlaisella pesulla ja väärillä pesuaineilla suotta pilaa arvokkaita vaatteita. Ei ole turhaa säästelemistä välttää päällimäisten vaatteiden pesua. Kuorivaatteissa kalvot kuluvat ja pesujen myötä vettäpitävät ominaisuudet heikentyvät. Itse pesen ulkovaatteet vain jos on pakko. Jos hihaan tulee tahra, pesen sen mieluummin hellävaraisesti käsin pois, ennemmin kuin pesisin koko takin. Aluskerrokset sensijaan tulee ehdottomasti pestä jokaisen käytön jälkeen, koska hiki jää kuituihin huonontaen vaatteen elastisuutta ja heikentäen kuitujen kestävyyttä.

<3: Tanja

2

Vastaa