Vaikea päätös

Päätös

Elämässä joutuu tekemään päätöksiä. Päätöksiä jatkoista, päätöksiä lopettamisesta, päätöksiä ihmissuhteista, töistä… Joskus voi olla vaikeaa päättää edes seuraavan päivän ruokaa. Koska tulevaisuuteen ei voi nähdä, valintojen tekeminen on vaikeaa. Olisi huomattavasti helpompaa, jos joku tekisi päätöksiä ja itse voisi lipua vain virran mukana. Muiden tekemiin ratkaisuihin voi vaan tyytyä ja opetella elämään seurausten kanssa, omiensa takana joutuu seisomaan.

Monet asiat ovat korvattavissa. Talo, työ, auto… niistä voi luopua ja vaihtaa paremman perässä ja tilalle on mahdollista saada entistä parempi.

Sama ei päde ihmissuhteisiin. Ystävää ei vaan voi vaihtaa parempaan, koska kukaan toinen ei voi korvata  täysin ketään toista. Ympärillä olevien ihmisten määrä voi pysyä vakiona – kun toinen lähtee, toinen tulee – mutta kenenkään persoonaa ei kukaan toinen persoona voi täysin korvata.

Onneksi luopumisen tuska kestää vain hetken, olipa kyse lempparivillapaidasta, poikaystävästä tai asunnosta. Joskus aluksi hyvältä vaikuttanut juttu voi ajan saatossa vinksahtaa ja menettää merkityksensä. Silloin päätös on vain syytä tehdä, vaikka se tekisi kuinka kipeää. Asioiden roikottaminen perässään tekee niitä harvoin helpommaksi.

Aina puhutaan, miten tärkeää on kuunnella sydäntään.Että kaikella on tarkoitus. Missä se sydämen ääni on silloin, kun jo alunalkaen tajuaa ettei kaikki ole sitä miltä näyttää ja silti antaa vaan mennä? Onko sen sitten tarkoitus vaan olla välillä hiljaa, että ihminen pystyy mogaamaan ja oppimaan asioista kantapään kautta? Harmi, että toiset virheet satuttavat muitakin kuin itseä.

Usein sekä hyvät että huonot asiat vieläpä tahtovat tulla eteen samaan aikaan. Jos kaikki on samalla hetkellä pelkkää harmaata, on tosi hankala valita mistään. Omia päätöksiäni on monesti ohjannut kysymys: mitä voin menettää jos valitsen väärin. Jos vaakakupissa on isoja juttuja, niin ne isommat ohjaavat. Jos ei ole mitään menetettävää – voi valita mitä vain. Kun päätös on tehty, pitää enää seisoa sen takana, kunnes siitä tulevat seuraukset muodostuvat osaksi arkipäivää ja entinen unohtuu. Ei se kestä loputtomiin.

Vaikeissa päätöksissä katse tulevaisuuteen voi auttaa. Kun laatii järjestelmällisen suunnitelman ja hahmottelee päämäärän, syntyy toive paremmasta huomisesta ja sen kuuluu olla se motivaattori. Ihminen tarvitsee tavoitteita ja päämääriä – niin treeneihin, töihin kuin siviiliinkin.

Silloin, kun päätös tuntuu liian vaikealta, on ihan yhtä hyväksyttävää pysyä hetki paikallaan. Jos ne vaikeat päätökset ovat niitä, jotka vaikuttavat elämäämme eniten, on ihan ok pelätä ja hengittää vähän. Loppupeleissä myös se voi olla sydämen ääni.

<3: Tanja

 

5

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Noora

  Vitsit mikä teksti ❤️
  Niin totta joka sana ❤️
  Mukavaa syksyistä torstaita ☺️

  1. Tanja Räty

   Kiitos ihana Noora <3 On ihan huippua saada vahvistusta ajatuksilleen!

Vastaa