Uuniruuat kuuluvat syksyyn + naudan paahtopaisti resepti

Uuniruuat ja syksy on voittamaton pari

Syksyllä on aika käpertyä pimenevissä illoissa kotisohvalle villasukat jalassa ja neuletakki päällä. Mielestäni syksy on sellaista hyvänmielen yhessäolon aikaa, ja keittiössäkin tekee mieli viettää vähän vähemmän aikaa. Niinpä uuniruuat ja syksy kuuluvat mun mielestä niin täydellisesti yhteen. Senkun maustaa ja laittaa uuniin valmistumaan. Tähän kaikkeen omassa arjessani kuuluu vielä leivinuunin lämmittäminen ja lämmittämisen mukainen ruokasuunnittelu. Mikään ei ole parempaa, kuin leivinuunissa tehty uuniruoka.

uuniruuat

Uuniruokien ei kuulukaan olla mitään pikaruokaa, vaan niiden ideana on pitkä haudutus ja sen myötä maistuvat liemet. Usein uuniruuat ovat täydellisiä vielä seuraavanakin päivänä, jolloin niistä saa aterian kahdeksi tai kolmeksikin päiväksi. Maku saattaa itseasiassa vain parantua kylmetessään.

Muutamia helppoja uuniruokia

Uuniruuat eivät välttämättä kaipaa pilkuntarkkaa reseptiikkaa. Niissä voi hyödyntää helposti satokauden mukaisia tuotteita ja vaihtelemalla niitä saa paljon erilaisia versioita ihan tavallisesta paistista. Kokeile esimerkiksi naudan palapaistia, jonka sekaan viskaat vettä, suolaa, pippuria, perunaa, porkkanaa, lanttua ja palsternakkaa. Anna hautua uunissa miedolla lämmöllä 3-4h ja voilá – vitsi miten maukasta ja helppoa. Ruoka valmistuu taustalla ja omat kädet vapautuu muuhun. Yksi omista suosikeistani on kyllä myös ihan tavallinen karjalanpaisti. Kokolihaa vieroksuville toimii varmasti lihamureke ja vaikkapa tumma pasta sen kaverina. Lihamurekkeen taikinan voi muuten tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä!

uuniruuat

Uuniruokien aatelia – naudan paahtopaisti

Koska halusin tehdä uunissa jotain sellaista, mikä sopisi myös salaatin lisukkeena syötäväksi, päädyin kokkaamaan naudan paahtopaistia. Paahtopaistissa on muutama jippo, joiden avulla se onnistuu, mutta riskinä on aina tehdä paahtopaistista liian kypsää. Liian kypsä paahtopaisti on sitkeää ja kuivaa, joten suosittelen käyttämään lihalämpömittaria.

naudan paahtopaisti

Resepti: naudan paahtopaisti

TARVITSET:

Suolaa

Pippuria

Sitruunan

1 ruukun timjamia

1-1,5kg naudan paahtopaistia

aitoa voita paistamiseen

uuniruuat

TEE NÄIN:

raasta sitruunankuori

pilko timjamit

sekoita sitruuna, mausteet ja timjamisilppu yhdeksi mössöksi ja hiero lihan pintaan

Anna tekeytyä noin 30min huoneenlämmössä

Paista maustunut paisti ”kiinni” joka puolelta. Paista siis vain niin pitkään, että liha muuttuu aivan pinnasta ruskeaksi.

Laita paisti uuniin, noin 125 astetta, tunti per paistikilo

Sisälämpötilan ollessa noin 60 astetta, siirrä liha folioon ja anna tekeytyä 30min. Tällä välin voit valmistaa lisukkeeksi höyrytetyt vihannekset ja keitetyt perunat.

naudan paahtopaisti

 

<3: Tanja

10

Vastaa