Tilaatko Kiinasta vai suositko suomalaista?

Suomalaisen työn suosiminen kannattaa aina

Mitä enemmän minulle tulee ikää, sen tärkeämmäksi omat arvot muodostuvat. Tiedostan, että mulla on mahdollisuus valita – jos ei koko maailman tulevaisuutta – niin ainakin omat suosikkini. Raha ei ole vain seteleitä ja numeroita, kulutushyödyke tai vastine jollekin tavaralle. Rahalla on valtaa paljon laajemmalle alueelle.

Pikamuodista puhuttaessa korostetaan lapsityövoimaa, ekologisuutta ja yleisesti tehtaiden epä-eettisiä työolosuhteita. Kaikki nämä ovat todella tärkeitä pointteja, mutta yksi tärkeistä pointeista jää usein korostamatta. Jos syydämme kaikki rahamme halpamaihin, voi jokainen kuvitella mitä tapahtuu suomalaiselle työllisyydelle. Paljon negatiivista on jo tapahtunut, sillä oikeastaan lähes kaikki (vaate)teollisuus on siirretty meiltä muihin maihin. Suomalainen työ on kallista, eivätkä ihmiset halua maksaa siitä. Tämä on johtanut siihen, että työllisyys kuihtuu ja työttömyys kasvaa. Meillä olisi asennemuutoksen paikka. Vähävarainen on varmasti tyytyväinen edulliseen tuotteeseen. Halvalla Kiinasta saattaa tilata myös hän, kenellä oikeasti olisi varaa maksaa laadukkaasta, lähellä tapahtuvasta työstä ja antaa mahdollisuus suomalaiselle ihmiselle tehdä töitä kotimaassaan. Suomalaisen työn suosiminen ei tarkoita ainoastaan oman tai läheisten työllisyyden takaamista, vaan myös hyvinvointivaltion säilyttämisen edellytystä.

Surffailin ennen joulua kynttilähyllyllä. Olin yllättynyt, sillä suomalaisia kynttilöitä on valikoimassa paljon. Usein ajatellaan, ettei suomalaisia tuotteita enää löydy, tai sitten ne on vain ”naamioitu” suomalaisiksi. Hyviä vaihtoehtoja kuitenkin on edelleen olemassa – meidän täytyisi vain löytää ne ja olla valmiita kannattamaan.

Halpamaiden pilipali-hilpetöörän sijasta päädyin ostamaan itseni lisäksi myös osalle läheisistäni lahjaksi suomalaisen kynttilän. Lahja, josta on iloa, mutta josta ei juuri jää roskaa ja jolla on suomalaista työtä tukeva vaikutus.

Salaatin suurkuluttajana bongasin, niinikään joulun alla, facebookin ryhmästä nämä jo edellisessä postauksessani vilahtaneet ihanat salaattiottimet. Hyvä lahjaidea nämäkin, vaikka joulu menikin jo. Nämä upeat keittiön työvälineet valmistaa suomalaisena käsityönä Puujumala Ammi. Valikoimassa on myös paistinlasta ja leikkuulautoja.

Nämä keittiön työvälineet valmistetaan ylijäämäpuusta. Mielestäni tämä idea on aika huikea. Puuta ei heitetä hukkaan, vaan jämätkin käytetään, ja niistä valmistetaan ekologisia ja eettisiä keittiön työvälineitä. Kaiken lisäksi nämä ovat vielä niin kauniitakin, ettei niitä tarvitse laittaa edes laatikkoon piiloon.

Puu on muuten upea hygieeninen materiaali käytettäväksi nimenomaan keittiössä. Pesu vesihanan alla harjalla riittää. Astianpesukoneeseen ei puisia työvälineitä kannata laittaa koskaan, Ammi ei myöskään suosittele tiskiaineen käyttämistä. Puu nimittäin puhdistaa itse itseään ja on varsin antibakteerinen matsku. Lisäksi puu tottakai on luonnonmukaista ja kestävää. Näissä puisissa työvälineissä on myös kiva käsituntuma ja hyvä ergonomia.

Kaikki kuvissa esiintyvät välineet on muuten kokeneet jo yli kuukauden päivittäisen sisäänajon, eli tiedän mistä puhun.

Salaattiottimet, paistinlastan tai leikkuulautoja, sekä lisätietoja tuotteesta saat ammi@puujumala.fi

 

<3: Tanja

*Postaus on tehty oman aatteellisuuden pohjalta, eikä siihen liity kaupallista yhteistyötä

1

Vastaa