Fetalla täytetyt uunibataatit
Fetalla täytetyt uunibataatit sopii niin illanistujaisiin kuin arkisempaankin ruokailuun. Fetajuuston suolainen ja hapan maku mätsää täydellisesti bataatin makeuteen. Siemenistä tai pähkinöistä reseptiin saadaan rapeutta, sillä muuten suutuntuma jää helposti lössöksi. Täytteiden kanssa ei kannata kursailla, vaan niitä on hyvä latoa bataattien päälle reilulla kädellä. Myöskään chiliä ei kannata jättää pois – chilin ystävä voi helposti laittaa tuplachilit polttamatta suutaan. Resepti on gluteeniton ja laktoositon.
Täytetyt uunibataatit voi tehdä myös kokonaan ilman eläinperäisiä tuotteita käyttämällä fetajuuston sijasta vaikkapa tofua.
Täytetyt uunibataatit 3-6:lle
Bataattien määrä kannattaa mitoittaa niin, että kullekin syöjälle riittää vähintään puolikas bataatti. Jos luvassa on muutakin ruokaa, puolikas riittää. Pääruuaksi valmistaisin kokonaisen uunibataatin yhtä ruokailijaa kohden.
Tarvitset:
3 bataattia
1rkl luomulaatuista öljyä (esim. extra neitsyt oliiviöljy)
2 purkkia Arlan originelliä fetajuustoa
nippu ruohosipulia, kevätsipulia tai purjoa
kourallinen kirsikkatomaatteja
2 mietoa chiliä
1/2 tl suolaa
sitruunapippuria
kourallinen cashewpähkinöitä, auringonkukan siemeniä tai pinjansiemeniä
Tee näin:
Pese bataatit huolella ja halkaise ne pituussuunnassa
Rapsuttele bataattien pintaa rikki esim haarukalla tai vetämällä ne muutaman kerran raastimen läpi
Sivele bataatit öljyllä ja lisää hyppysellinen suolaa
Paista bataatteja noin 40min, mutta tarkkaile paiston aikana, etteivät ne pala
Paistamisen aikana pilko feta, chili, sipuli, tomaatit ja halutessasi rouhi cashewpähkinät
Kun bataatit ovat kypsiä, koverra niitä hieman haarukalla tai lusikalla
Ripottele pinnalle murennettu feta, sipulit, tomaatit, chili ja pähkinä
Laita bataatit vielä hetkeksi jälkilämmölle, jotta täytteet lämpeävät myös
Kastike bataateille
200g turkkilaista jogurttia
2tl sriracha-chilikastiketta
hyppysellinen suolaa
Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa
Täytetyt uunibataatit sopivat myös vaikkapa alkupaloiksi, etenkin jos valmiita bataatteja esim. puolittaa tai pilkkoo. Halutessaan ne voi laittaa myös niin pieniksi, että ne on tikutettavissa cocktailtikkuihin ja syötävissä seisten ilman haarukkaa ja veistä.
<3: Tanja
Osa postauksen kuvista: Milla Hakkarainen
Alkuperäiset reseptit, joista olen hieman muuntanut uunibataatin ohjetta:
1
Wow! Näitä on pakko kokeilla! Rakastan bataattia! Kauanko menee aikaa valmistukseen?
Nää on nopeet, eniten aikaa vie se kun bataatit kypsyy uunissa. Tein ite niin, että laitoin ihan ekana bataatit kypsymään ja pilkoin niiden kypsyessä muut ainekset. Bataattien kypsymiseen menee 30-45min. Sanoisin että kokonaisuudessaan aikaa menee about tunti, mutta bataattien kypsyessä voi tehdä jotain muuta kun ei tarvii vieressä vahtia 🙂