Sisäistä maisemaa ei voi muuttaa muuttamalla ulkoista

*) Kaupallinen yhteistyö yhdessä Nextoryn kanssa

Minut on aivopesty.

Latasin hiljattain Nextoryn ja myönnettäköön, että tein sen hieman skeptisenä, sillä en ole vuosiin lukenut mitään. Nyt halusin kuitenkin lukea yhden valokuvaus-opuksen välittömästi, enkä jaksanut odotella vaikkapa pääseväni kirjastoon. Ajatella, että nykytekniikka mahdollistaa kokonaisen kirjaston omassa puhelimessa! Kuinka helppoa ja hienoa.

Pakko myöntää, että kaikesta helppoudesta huolimatta ajattelin saattavani katkaista jäsenyyden sen kirjan jälkeen – olenhan kiireinen ja stressaantunut joka paikassa suhaaja, enkä ehkä jaksaisi kiireessä keskittyä edes kuuntelemaan mitään.

Valokuvausopus oli kuitenkin hetkessä kahmittu ja omaksikin hämmästykseksi päädyin etsimään uutta luettavaa. Oliko se sitten hirveä virhe vai käänteentekevä löytö elämälleni, mutta löysin siis aivoterveydestä kertovan tietokirjan:  Joe Dispenza – Luo itsesi uudelleen. Opus, jonka seurauksena olen tajunnut itsestäni jo pelkän lukemisen jälkeen niin monta juttua. Kerron opuksesta ja oivalluksistani lisää ihan kohta, mutta sitä ennen en voi olla mainitsematta, että kannattaa ehdottomasti kokeilla Nextoryn palvelua, vaikkei olisi vuosiin lukenut tai kuunnellut kirjoja. Ainakin minulla rakkaus kirjoihin roihahti jälleen! Olen alkanut kuunnella tai lukea kirjoja iltaisin ennen nukkumaanmenoa somen selaamisen sijaan, ja huomannut ihan selkeän muutoksen myös yöunissani ja nukahtamisessa. Eikä haittaa, jos nukahtaa kesken kuuntelun, sillä Nextoryssa on kätevä uniajastin ja kuuntelun voi asettaa päättymään esim. 30min jälkeen.

..mutta palataanpa tähän käänteen tehneeseen kirjaan.

Sisäistä maisemaa ei voi muuttaa muuttamalla ulkoista

Valkoinen Audi. Vino sisäkatto isossa tupakeittiössä. Ripsienpidennykset, hiustenpidennykset, Michael Korsin laukut ja lompakot. Applen puhelin, tietokone ja tabletti. Canonin kamera vain alkuperäisillä Canon tarvikkeilla. Ulkoinen identiteettini on ollut jo kauan aikaa rakennettuna näiden bränditunnisteiden varaan. En tietenkään ajattele, että minuus rakentuu noille, vaan että nuo ovat osa minua. Tuon siis itseäni esille ulkoisen kautta voimakkaasti, enkä niinkään keskity tuomaan esille, kuka kuoreni alla asuu.

Mutta mitä minä olisin ilman edellä mainittuja tunnisteita? Jos kaikki nämä ympäriltäni poistettaisiin, mitä jäisi jäljelle? Olenko lopulta herkkä vai kova, tunteikas vai tunnekylmä, mitä minä edes elämältä haluan?

Kuka sinä olisit, ilman omaisuuttasi? Lopulta vain sillä on väliä.

On uskomatonta, että kun riittävän pitkään perustaa asioita aikaan, paikkaan, ympäristöön, kiinteisiin asioihin, voi kadottaa oman itsensä jopa omalta itseltään!

Mielihyvän kautta pakoon juokseminen

Addiktiot ovat kirjan mukaan ihmisen keino paeta tyhjyyttä.

Alkoholismi, huumausaineet, seksi, shoppailu. Niillä kaikilla haetaan mielihyvää. Syntyy kierre, jossa toleranssi kasvaa ja pian entinen määrä shoppailua, seksiä tai vaikka huumeita ei tunnu enää miltään. Shoppailu on omalla kohdallani hyvä esimerkki tästä. Ensimmäinen Applen kännykkäni maksoi 390e ja pidin sitä aivan järkyttävän hintaisena. Seuraava Apple maksoi 590e ja lopulta olen kahdesti peräkkäin ostanut 1390e arvoisen iPhonen. Vielä kymmenen vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että ostaisin ainuttakaan 1400e arvoista puhelinta!

Mutta miksi ostin uuden iPhonen, vaikka entinen toimi ihan hyvin? 

Kirjan luettuani tajusin, että se sattui siihen samaan saumaan, mihin kaikki muutkin isot ja usein järjettömät ostokseni: paikkaamaan hetkellistä tyhjyyden tunnetta sisälläni. Nyt joku minut tunteva saattaa nauraa katketakseen: mitä tyhjää minun elämässäni voi olla?! Ainuttakaan oikeasti tyhjää hetkeä ei nimittäin ole. En ole vuosiin pystynyt vain olemaan, sillä jos asetun pitkälleen, alkavat aivoni heitellä mitä kummallisempia asioita, koen itseni stressaantuneeksi ja päädyn alle viiden minuutin päästä nousemaan ylös tekemään asioita, joiden tekemisellä kuvittelen saavuttavani stressittömyyttä. Ollakseni rehellinen, sitä pistettä ei koskaan ole tullut.

Osa tästä piirteestä on persoonallisuuttani. Osa on jotain muuta, mutta en vielä tiedä itsekään mitä. En ole päässyt kirjan meditaatioharjoituksiin asti.

Olet matkallla juuri sinne, minne uskot olevasi

Ihminen on tunnetilojensa ja uskomustensa vanki. Menneisyys ja ennakkoluulot tulevasta määrittelevät pitkälti sen, mitä me nykyhetkestä ajattelemme. Jos esimerkiksi töissä on ollut stressaavaa aiemmin, alamme helposti stressaantua pelkästään töitä ajattelemalla. Syntyy kierre, jossa pelkkä ajatus voi laukaista elimistössä haitallisen stressihormonien tuoton. Tässä tilassa opittu stressaava tilanne, kuten vaikkapa se työpäivä, tulee olemaan stressaava – eikä välttämättä töiden vuoksi vaan siksi, että pidimme sitä stressaavana jo ennen töihin menemistä. 

Tämä pätee myös uskomuksiin itsestämme ja tulevaisuudestamme. Jos emme usko laihtuvamme, emme todennäköisesti laihdu. Jos uskomme olevamme luusereita, meistä todennäköisemmin tulee niitä. Jos taas aidosti uskomme voivamme menestyä, ennen pitkää menestymme. Ihminen kulkee tiedostamattaan sitä kohti, mitä hän keskittyy ajattelemaan. Elämä toki on täynnä yllätyksiä, joita tässä kirjassa ei huomioitu, mutta minusta se silti on lohdullista, että lopulta voimme määritellä ainakin minuutemme, omat reaktiomme ja tavoitteemme aivan itse. Täytyy vain irtautua kaikesta näkyvästä ja tutustua omaan minuuteensa ilman ulkoisia tekijöitä. Se muuttaa ajatuksiamme ja auttaa luomaan juuri sellaisen, uuden minän, jollaisia haluamme olla.

 

Vahva lukusuositus!

Tämän kirjan ja monta muuta teosta voit lukea tai kuunnella Nextoryssa! Koodilla TANJARATY saat Nextoryn uutena käyttäjänä kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi 30 päivää normaalin 14 päivän sijasta!

*koodi on voimassa 31.08.21 asti

<3: Tanja

 

1

Tällä artikkelilla on 3 kommenttia

 1. viiavilhelmsson

  Täytyykin lisätä tämä nextoryn lukulistalle, tosi mielenkiintoinen!

 2. Henna

  Oi tää kirja kuullostaa todella hyvältä! 🙂 Ehdottomasti otan kuunteluun!

  1. tanjaraty

   Mulle tää kyllä kolahti ihan tosissaan! 🙂 toivottavasti tykkäät.

Vastaa