Oma ajankäyttö haltuun

Oma ajankäyttö omissa näpeissä

Kuuntelin Emmi Lehtomaan maksutonta webinaaria, jonka aiheena oli  instagram-tilin kasvattaminen. Omaan tapaani hyvin pitkälti multitaskasin luennon aikana. En siksi, että mulla olisi tylsää, vaan ollakseni tehokas. Aamuvarhaisen tunteina, kuulokkeet päässä, täällä Vantaalaisen lähiön kolmiossa (jossa me ollaan oltu lomailemassa) hääräsin keittiössä ja olevinaan kehitin samalla itseäni. Keitin kananmunia, joiden kiehuessa tyhjensin tiskikoneen, laitoin pyykit kuivumaan, tein aamupalaleivät ja keitin kahvia. Sitten istuin alas, ilmeisesti juuri kreivin aikaan, sillä Emmi alkoi kertoa erilaisista sometyypeistä ja näiden sometyyppien tehokkaasta ajankäytöstä. En sanatarkasti muista, kuinka Emmi asian ilmaisi, mutta sisältö oli jotakuinkin näin: somessa saattaa viettää aikaa vaikka kuinka paljon, edistämättä silti oman tilin kehitystä millään tavalla. Havahduin. Tuo kuulostaa ihan minulta, mutta aivan toisessa kontekstissa. Se konteksti on yleinen ajankäyttö.

Kuvat: Milla Hakkarainen

ajankäyttö

Mun aamut alkaa yleensä sillä, että mulla on kiire. Päivät on bookattu hyvin tiiviisti, joskus aamuvarhaisesta yömyöhälle. Välissä koitan hoitaa vähän sieltä ja vähän tuolta. Illalla huomaan, etten saanut mitään aikaiseksi. Tai, en ainakaan mitään loppuun asti. Tässä oman elämäni pikajunassa koitan tuudittautua ajatukseen, että teen parhaani ja se riittäköön. Emmin puhuessa tajusin kuitenkin, että asian ei tarvitse olla niin. Kun tekee oikeita asioita, saa lyhyemmässä ajassa aikaan enemmän. Pätee niin someen, kuin tosielämäänkin.

Multitaskaamisen oravanpyörä

Multitaskaaminen ei oikeasti ole tehokasta. Kun vaikkapa kesken pyykkien lajittelun katsoo watsapp-viestit, saattaa unohtua räpläämään puhelinta ja päättää sittenkin keittää välillä kahvit hoitaakseen muutaman sähköpostin kahveja juodessaan. Seuraavaksi havahtuu siihen, että kello on jo puolipäivä ja täytyy alkaa tehdä ruokaa. Joku juuri olennainen ruokatarvike puuttuu, ja pitää lähteä kauppaan. Ruokaa laittaessa hoitaa taas välillä vähän sähköposteja tai puhuu puhelimessa ystävän kanssa. Ruuanlaiton ja syömisen jälkeen pitää jo siivota keittiö. Kaikki astiat ei mahdu kerralla koneeseen, joten tiskiä jää, eikä keittiö näytä ollenkaan siistiltä. Näin päivä jatkaa hallitsematonta oravanpyöräänsä ja illalla sitä huomaa, että edelleen on tiskiä pöydällä ja – ne pyykit – ne on yhä lajittelematta.

Multitaskaaminen on sitä paitsi aivan äärimmäisen kuluttavaa aivoille. Homman ollessa huonosti kontrollissa, joutuu jatkuvasti muistelemaan, mikä on kesken ja on yhtenään kiireen tuntu. Siitä on ensimmäiseksi päästävä eroon.

Oma ajankäyttö omiin hyppysiin

Tässä Etelä-Suomalaisessa ”kolmioelämässä” on ollut Emmin luennon kuuntelemisen lisäksi muitakin hyviä puolia. Ollaan liikuttu päivät ulkona ja oltu kämpillä vain pakollinen. Olen nipottanut vähemmän. Ollaan ostettu matkalta roiskeläppäpizzaa, jos edellisestä ruokailusta on venähtänyt liikaa aikaa. Olen pessyt vajaita koneellisia pyykkiä ja saattanut laittaa kirjopyykin sekaan myös vaikka värikkään käsipyyhkeen. Olen pessyt pyykkiä hajusteellisella pesuaineella ja antanut lasten juoda välillä pillimehua.

Samaan aikaan olen huomannut, etten koe minkäänlaista tarvetta pelata farmheroesia puhelimella tai soitella pitkiä ajantappopuheluita ystäville. Olen havahtunut myös siihen, ettei pissipyykkiä ole kasaantunut yhtään, koska ne on pesty samantien eikä jätetty odottamaan seuraavaa hetkeä, tai koneen täyttymistä. Arjen tietyistä rutiineista – kuten itse valmistetusta kunnollisesta kotiruuasta – nipottamisesta tinkiminen on vapauttanut hurjasti aikaa yhdessä liikkumiseen.

En todellakaan tarkoita sitä, että aion luopua kokkaamisesta ja pestä jatkuvasti yhtiä pikkuhousuja ja yhtä lakanaa yhdessä kahdeksan kilon pesukoneessa. Nämä ovat havaintoja siitä, että asioita eri tavalla organisoimalla – edes tilapäisesti – voi vapauttaa aikaa vaikka mihin muuhun. Ihminen on tapojensa orja. Toisinaan niistä tavoista ja rutiineista irtautuminen ja asioiden katsominen uudesta perspektiivistä, voi auttaa organisoimaan ja oppimaan entistäkin parempia tapoja.

Tavoitteena selkeyttä elämään

”Kirkasta ig-brändisi” -valmennus houkuttaa paitsi siksi, että oppisin uutta, myös siksi, että Emmin webinaarin jälkeen koko mieleni kirkastui. Selkeyttä elämään, on seuraava oma tavoitteeni.

Haluan:

Eroon multitaskaamisesta

Poistaa kännykästäni kaikki aikasyöpöt pelit

Panostaa tehokkaaseen ”työaikaan” niin kotona kuin töissäkin

Vapauttaa aikaa riittävälle nukkumiselle ja liikunnalle sekä yhteiselle ajalle

Sisäistää, ettei kaikki ole aina kiinni siitä, että kaikki säilyy ennallaan. Omista päähänpinttymistään voi välillä vähän tinkiä.

Eroon turhista aikasyöpöistä, kuten joutavista tavaroista, joiden pyörittelyyn menee aikaa

Onko sinun ajankäyttö hallussa ja jos on, niin millä keinoilla olet saavuttanut sen?

 

<3: Tanja

3

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. KAtja Koski

  Odotatko vauvaa?
  Onnea! Mulle syntyy pieni lokakuun lopussa.

  1. tanjaraty

   Moikka Katja! En odota vauvaa, lie muuten vain paino kivunnut uusille kymmenille 😀
   Paljon onnea siulle loppuodotukseen.

Vastaa