Norovirus – miten vatsataudista selviää

Norovirus, tuo jokatalvinen ihanuus. Norovirus ajaa huonokuntoisimmat sairaalahoitoon tiputukseen, mutta onneksi valtaosa väestöstä selviää kaikesta kauheudesta huolimatta ihan kotioloissa. Miten vatsataudista sitten selviää mahdollisimman vähällä? Mitään yksiselitteistä yhtä ainutta tekijää ei pysty kukaan nimeämään, mutta jaan silti muutaman pointin.

Norovirus selviää käsidesistä..

..joten käsien saippuapesu on ainoa varmuudella tehokas tapa ehkäistä tartuntaa ja vähentää virusten leviämistä kaikkialle ympäristöön. Kuitenkaan se ei ole mikään vedenpitävä keino, sillä norovirus tarttuu myös hengitysilmasta. Yksi gramma viruksilla saastunutta ulostetta tai oksennusta sisältää miljardeja viruksia. 100 virusta riittää tartuntaan. Sanoisinko, että aikamoinen virus. Tartuntojen estämiseksi sairastuneen tyypin tulisi käytännössä olla suljetussa huoneessa neljän seinän sisällä eikä häntä tulisi mennä hoitamaan ilman eristysvermeitä. Kotioloissa tämä ei tietenkään ole oikein mahdollista (tai tarpeenkaan). Mainittakoon vielä lisäksi, että virukset säilyvät kodin pinnoilla hengissä vielä vuorokausia taudin oireiden loppumisesta. Myös sairastunut henkilö erittää viruksia vielä muutaman päivän taudin päättymisen jälkeen. Siksi – ethän vie lastasi päiväkotiin ensimmäisenä terveenä päivänä.

norovirus+käsien pesu

Norovirus järkyttää kehon elektrolyytit ja nesteet..

…joten taudista paranemiseen ei riitä pelkkä vesi tai keltainen jaffa. Syöminen kannattaa aloittaa varoen, koska vuorokausia tyhjentyneen mahan veto ei välttämättä riitä heti pizzaan tai hampurilaisateriaan (joita varmasti eniten mieli tekisi). Suosittelen vichyä, mustikkakiisseliä ja vaikka kourallista sipsejä tai suolapähkinöitä. Kuivunut keho ei hyödy sokerista tai vedestä ilman suoloja.

 

Kloori tappaa pöpöt pinnoilta…

…joten taudin jälkeen – etenkin jos vieraita on tulossa – kannattaa ovenkahvat, vessat ja kaikki kodin pinnat pyyhkiä vahvahkolla kloorivedellä. Voisin jakaa tähän ties mitä laimennusohjeita, mutta ihan pätevä ohje löytyy kloriittipullon kyljestä. Laimennuksen voi tehdä tasoja ajatellen myös suihkepulloon, joskin kloorisumutteen hengittelyä suosittelen maskin takaa. Siivouksesta ei oikein ole hyötyä siinä kohti, kun osa porukasta vielä sairastaa, joten kannattaa rauhassa odotella viimeisenkin yksilön parantumista ennen ”purkupesuja”. Meillä noron jälkeen pyyhitään huoneet lattiasta kattoon ja verhotkin pestään, tuleepahan samalla tehtyä perusteellinen kevätsiivous.

siivous noroviruksen jälkeen

 

Muutama muu itse opittu pointti ison perheen vatsataudista..

Joka tuutissa painotetaan riittävän nesteen nauttimisen merkitystä taudin aikana. Kuitenkin ärhäkimmän oksentelun aikana kannattaa pyrkiä kostuttamaan vain suuta esimerkiksi jääpaloilla tai jäisillä (kotimaisilla) marjoilla. Jos kaikkein akuutimmassa vaiheessa alkaa juoda nesteitä täydellä teholla, saa ainoastaan provosoitua lisää oksennuksia. Nesteiden juominen kannattaa ajoittaa siihen hetkeen, kun on kertaalleen yrjönnyt finaaliin saakka tyhjäksi mahan sisällön ja tuosta on muutamia tunteja aikaa. Eikä litraa kerralla, vaan muutamia kulauksia!

Se, kuka säästyy pisimpään, aloittaa pyykinpesun jo ensimmäisistä oksennuspyykeistä. Muuten pyykkivuori ennättää ihan kohtuuttomaksi taudin aikana.Pyykin vähentämiseksi suosittelen sairaalan mallia- poikkilakanaa paksusta pyyhkeestä sängyn yläosaan ettei koko kattaus mene uusiksi vahingon sattuessa. Lattialle oksennusvadin alle sanomalehtiä tai jätesäkkiä. Vaipat niille ketkä niihin mahtuu. Vaatteet minimiin ja alastomuus kunniaan. Pitkät hiukset letille, talouspaperia kaikkialle mihin on tarkoitus oksentaa. Matot pois lattialta, kaikki turhat tekstiilit sohvilta ja sängyistä pois. 

Kaupassa kannattaa käydä varastoon jo ensimmäisen oksentajan aloitettua. Mehukeittoa, vichyä, pakasteeseen keittoja, suolaista, sellaista ruokaa, jota voi vain lämmittää.

Fiilis kannattaa yrittää pitää katossa ja ottaa taudista sen sallima lepo irti. Perhepeti olkkariin ja elokuvat pyörimään tai jotain muuta mukavaa. Ei turhia säännöistä nipottamista taudin aikana. Itsehän eräänkin noroviruksen olin selättänyt ennen sairastumista lasillisella valkoviiniä lasten mentyä nukkumaan (facebook muistutti). 

Epätoivon hetkellä kannattaa muistaa, että tauti loppuu yleensä yhtä nopeasti kuin alkaakin. 

 

<3: Tanja

 

ps. Viruksen vuoksi dieettipostaus luvassa viikon tauon jälkeen taas tiistaina.

pps. Jos kaipaat faktapitoisempaa tietoa vatsataudista, kurkkaa vaikka tämä artikkeli duodecimiltä

 

2

Vastaa

Close Menu