Mitä tänään ruuaksi: riisipuuro

Viikon ruokavinkki – riisipuuro

On joulukuu! On aika korkata jouluruuat ja tehdä ruuaksi – mitä muutakaan kuin riisipuuro!

Riisipuuro on simppeli sapuska, niin kauan kun malttaa hauduttaa miedolla lämmöllä ja hämmennellä tasaisesti. Lieden vieressä ei sentään tarvitse töröttää vahtimassa, vaan riisipuuro tulee myös vähemmällä vahtimisella. Kattilaa ei kuitenkaan parane unohtaa liian suurella liekillä hellalle yksikseen koko kypsennysajaksi. Muutamat kikat kun osaa, ei pysty polttamaan edes tätä pohjaan.

Riisipuuron voi tehdä halutessaan mihin tahansa maidonkorvikkeeseen. Parasta puurosta kuitenkin tulee tottakai täysmaitoon tehtynä ja isolla voinokareella tarjoiltuna. Ravintoarvoilla ei voida tällä kertaa kehua, kuten ei perinteisten jouluruokien kohdalla muutenkaan yleensä voi. Luomu-laatuisia raaka-aineita valitsemalla riisipuuro kelpaa silti myös puhdasta ruokaa edellyttävään keittiöön.

Riisipuuro

Tarvitset:

3dl vettä

3dl puuroriisiä

1,5L maitoa (täysmaito, kevytmaito, maitojuoma, kauramaito, kookosmaito, mitä ikinä!)

noin 1-1,5tl suolaa

Mittaa vesi teflonkattilaan (tai ”puurokattilaan” eli haudutuskattilaan), kuumenna kiehuvaksi

Mittaa riisit kiehuvaan veteen

Lisää vajaa teelusikallinen suolaa

Anna kiehua niin, että kaikki vesi on imeytynyt riisiin

Lisää puolet maidon määrästä ja pienennä levy nyt noin puolelle teholle, hämmentele tiiviisti alussa. Käytä kantta.

Hae sopiva lämpö, niin että puuro ei poristen kiehu mutta kuitenkin kypsyy eikä vain pysy lämpimänä

Anna kypsyä noin 30min sekoitellen muutaman minuutin välein, kunnes olet varma, ettei maito ala tarttua pohjaan. Nyt voit olla hämmentämättä hieman pidempiä pätkiä.

Kun maito alkaa olla imeytynyt riisiin, lisää loppu maito joukkoon. Voit hetkeksi laittaa liettä isommalle teholle ja vahtia taas tiiviisti, kunnes olet varma ettei maito ala tarttua pohjaan.

Anna kypsyä vielä noin 20min.

Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kun suola on sopiva, sammuta liesi ja anna puuron hautua 10min kannen alla.

Tarjoile tuoreen leivän ja luumukiisselin kanssa.

 

Riisipuuro voidaan tarjoilla monella eri tavalla. Meidän lasten suosikki on se perinteinen sokeri ja kaneli. Minä syön riisipuuron voinokareella. Erilaiset kiisselit sopivat myös – joulunalla luumusoppa tuo haluttua tunnelmaa. Myös mansikat käyvät höysteeksi ihan superhyvin.

Mikä on sinun suosikki-lisuke?

Ensviikolla viikon ruokavinkissä luvassa ruokaisa lounassalaatti. Muista tilata uutiskirje tai liittyä lukijaksi blogloviniin.

<3: Tanja

0

Vastaa