Mitä tänään ruuaksi: lohi ja uunijuurekset

Moikka ja ensinnäkin suuren suuret anteeksipyynnöt siitä, etten huomannut ajastaa sunnuntain ruokapostausta ennen reissua. Reissussa rähjääntyy -sanonta on nyt saanut ihan uuden merkityksen minun silmissäni. Siitä kuitenkin ensikerralla enemmän – tässä tämän viikkoinen ”mitä tänään ruuaksi”.

Lohi ja uunijuurekset

 

Uunijuurekset

Tarvitset annosten määrästä riippuen mieleisiäsi uunijuureksia. Omia suosikkejani on bataatti, punajuuri, porkkana, lanttu ja palsternakka. Tässä annoksessa käytin porkkanaa, bataattia ja punajuurta.

Kuori, pese ja pilko juurekset. Kuulostaa isolta hommalta, mutta hoituu alle vartissa.

Lorauta oliiviöljyä ja mausta halutessasi esim. välimeren yrtti -maustesekoituksella ja suolalla.

Jos haluaa ihan extraherkkua, niin punajuurten päälle voi lorauttaa vähän siirappia. Tässä kohtaa less is more, ellei halua totaalisen karamellisoituja punajuuria.

Myös balsamico-öljy sopii tähän (maksimissaan ruokalusikallinen, muuten tulee väkevää).

Vaihtoehtoisesti voit sotkea mausteet ja öljyt kulhossa sekaisin ja marinoida juurekset. Itse harrastan aina tätä päällelorottelutaktiikkaa (koska se on helpompaa, eikä muuten edes vaikuta makuun ratkaisevasti)

Laita juurekset uunipellille ja paista 180 asteisessa kiertoilmauunissa noin 15-20min.

 

 

Uunilohi

Tarvitset ruokailijamäärästä riippuen lohta (noin 150g per aikuinen ruokailija). Esimerkkilohi oli noin 900g ja siitä söi koko perhe kerran ja minä töissä salaatin kanssa kahdesti.

Ota kalasta mahdolliset ruodot pois. Jos et tiedä miten se tehdään, tsekkaa YouTubesta

Lisää pinnalle yrttistä kalamaustetta, aika reilusti suolaa ja halutessasi viipaloitu punasipuli

Paista kalaa noin 180 asteisessa (kiertoilma)uunissa noin 35-40min kalan koosta riippuen. Kala on kypsää, kun se irtoaa nahastaan nätisti. Sipulit pä

ällä saattavat mennä mustiksi, mutta ne poistetaan lopuksi.

 

 

Jokainen kunnon kotikokki mokaa joskus – ja näinhän tässä kävi itsellenikin tällä kertaa. Juurekset unohtui uuniin koko kalanpaistoajaksi ja mustuivat reunoiltaan. Sipulit kalan päällä palavat ilman muuta, mutta ne menevät pehmeiksi ja ne on helppo nostella lastalla pois kalan päältä. Sipuli antaa kalalle hyvää makua ja kannattaa kokeilla vaikka puolikkaan kalan päällä, jos ei ole varma tykkääkö mausta.

On ainakin kypsää! 😀

 

<3: Tanja

14

Vastaa