Miksi lapset ei näy mun somessa?

Lapset somessa

Äitienpäivän kunniaksi aihe, jonka kirjoittamista olen pohtinut jo kauan.

Läheiseni eivät näy julkisessa somessani tai blogissani. En jaa ventovieraille onnellisia perhehetkiä tai hypetä äitiyttäni instagramissa juuri koskaan. En jätä sitä tekemättä suinkaan siksi, ettenkö olisi aivan valtavan ylpeä jälkikasvustani tai ettenkö viihtyisi perheeni kanssa. Lapseton some on mulle tietoinen valinta, nyt ja tulevaisuudessa.

Kuvat: Milla Hakkarainen

lapset somessa

Ne kliseiset perustelut

Minä en voi valita lasteni tai läheisteni puolesta ”julkista” elämäntapaa, eivätkä mun lapset ole vielä kypsiä päättämään siitä haluavatko he olla esillä somessa. Epäilemättä he haluaisivat, mutta ovat vielä aivan liian nuoria ymmärtääkseen somen mahdolliset seuraukset.

Vaikka itse olisinkin kuinka ”nevahöörd”, niin tekstit ja kuvat jäävät nettiin ja joku joskus jossain saattaa haluta niitä penkoa. En ole aina ollut varma siitä, haluanko itsestänikään löytyvän puolikasta elämänkertaa esimerkiksi täältä blogista – miten voisin tehdä sen päätöksen (ja toteutuksenkin!) lasteni puolesta?

Olen itse elänyt juuri sen aikakauden, kun internetiä pidettiin vielä tosi vaarallisena sosiaalisesta mediasta puhumattakaan. Facebookin väitettiin kaappaavan kaikki tiedot ja suurinpiirtein koko identiteetin. Tuosta ajasta ollaan tultu kauas. Facebook ja muut somet on arkipäivää. Oma henkilökohtainen facebookini sisältääkin kyllä kuvia ja asioita lapsistani, mutta sinne en hyväksy kavereiksi tuntemattomia.

Lasten turvallisuus

Luin aiemmin jostakin perhe-aiheisesta blogista, että hänen blogiinsa oli alkanut tulla liikennettä pedofiliaan erikoistuneilta aikuisviihdesivuilta. Minusta tämä on aivan järkyttävä ajatus, ja se olikin yksi suurimmista syistä rajata perhe pois julkisesta somesta. En voisi koskaan antaa itselleni anteeksi, jos lapseni kuva päätyisi vääriin käsiin. Kuinka helposti ne päätyvätkin vääriin käsiin netistä, josta löytää aivan kaiken haluamansa? Kuvien varastamisesta ei sitä paitsi välttämättä jää koskaan edes kiinni! En näe yhtään oikeaa ja todellista syytä ottaa tällaista riskiä. Varsinkaan, kun mahdollisesta virheestä seuraukset koituisivat – eivät minun – vaan lapseni kannettavaksi

Perheen kustannuksella rahaa ja tuotteita

Tämä on epäsuosittu mielipiteeni nro. 1

Varoitan – saatan aiheuttaa tällä mielipiteellä tunnemyrskyn, mutta otan riskin. Iso osa perheteemaisista blogeista on todella kaupallisia. En halua itse kaupallistaa omaa perhettäni. Varmasti iso osa, ellei kaikki perheaiheiset blogit ja instaajat, on aloittaneet jutun ihan muista syistä, kuin ilmaisten lastenvaatteiden tai tuotteiden takia. En yritä nyt kyseenalaistaa kenenkään äidin tai isän moraalia, mutta itselläni olisi vähän huono omatunto antaa omien lasten ”kasvot” somen mainoskuviin ja tienata mahdolliset rahat omaan pussiin. Lasten vaatteille – ja/tai tuotteille tämä toki on aivan täydellistä mainostilaa.

En tuomitse ketään, kenellä lapset on esillä somessa. Perhejuttuja on kiva seurata ja niiden rehelliset tilanteet ovat usein aika samaistuttavia ja helpottavat toisinaan uskomaan oman sirkuksen olevan ihan normaalia. Sen puolesta niille kyllä ehdottomasti on oma paikkansa. Tottakai myös lasten ikä ja konteksti vaikuttavat asiaan. Puhun vain omasta kokemuksesani ja peilaan mielipidettäni omaan elämäntilanteeseeni. 

Mitä mieltä sinä olet, voiko lapset olla esillä julkisessa somessa vai ei?

Vakavasta aiheesta huolimatta, aivan täydellistä äitienpäivää kaikille ?

<3: Tanja

6

Vastaa