Meal prep (edes paperilla) helpottaa arkea

Meal Prep alkaa paperilta

Meal Prep – eli vapaasti suomeksi ruokien valmiiksi valmistelu – helpottaa arkea, vaikka ei olisikaan mikään fitness-urheilija. 

mealprep

Ai luoja sitä helppouden riemua, kun tein aiemmin tänä vuonna elämäni ensimmäisen kauppakassi-tilauksen ja nostelin paketit autoon. Jos mulla ei ole varaa palkata siivojaa, niin voin tällä tavoin säästää noin kuusi tuntia kuukaudessa omaa aikaani ja käyttää sen vaikka sitten siihen siivoukseen. Yksi viisihenkisen perheen viikon ruokaostosreissu kestää helpoimmillaankin noin tunnin, matkoineen melkein kaksi. Töiden jälkeen Prismaan, ai luoja, ei kiitos. Tai vapaapäivän aamun vaihto kalsareista farkkuihin ja ruokakauppaan. Kysynpä vain, miksi otin tämän kauppakassipalvelun käyttöön vasta nyt?! Korona tai ei, niin en enää vaihda tätä normaaliin ostossurffailuun.

Miten kauppakassi ja meal prep sitten liittyy toisiinsa? No, kauppakassin suurin etuhan jää hyödyntämättä, jos ei ole valmista pohjaa, mitä milloinkin syödään. Samahan se on ihan perinteisissä ruokaostoksissa: kauppaan jää puolet niistä, mitä alunperin piti ostaa (plus kasseista löytyy puolet sellaista, mitä ei ollenkaan pitänyt ostaa). Joten, siirryttyäni kauppakassipalveluun, siirryin myös takaisin suunnitelmallisempaan ruokailuun. Otin toisin sanoen taas tavakseni tehdä meal prepin paperille, mikä tarkoittaa sitä, että listaan viikon pääruuat ja välipalat paperille, lasken karkeasti määrät ja naputtelen sovellukseen, josta sitten viimeistään torstai-iltana (täytettyäni sinne myös akuutit muut puutteet, esim vessapaperit, kahvit jne.) teen tilauksen seuraavalle iltapäivälle samaan aikajanaan, jolloin jompikumpi aikuisista ajaa kaupan ohi töistä kotiin. Ai luoja, kuinka kätevää!

kauppakassi

Paperille tehty meal prep ei pelkästään säästä aikaa, vaan myös rahaa. Kaikki tietää, mitä käy jos ajaa perjantai-iltana väsyneenä ja nälkäisenä kauppaan. Katastrofi. Sekä henkinen, fyysinen että taloudellinen sellainen. Sen sijaan suunnitelmallisella ruokailulla esimerkiksi viisihenkinen (urheileva) perhe syö hyvää ja laadukasta ruokaa reilulla satasella viikossa. Eikä muuten tarvitse enää sekoilla sormi suussa kaupassa tai seisoskella tuijottaen tyhjällä katseella jääkaappiin. Ja tätä ideaa on niin helppo viedä vielä astetta hevimmäksi: aina voi kiinnittää huomiota ostosten vanhenemispäiviin ja alkaa preppailla ruokia ihan syöntivalmiiksi. Esimerkiksi keitot ja kastikkeet vain paranee jääkaapissa, eikä siihen nyt loppupeleissä niin kauan mene, jos yhtenä iltana kokaa samaan aikaan vaikka lihapullat, kasvissosekeiton ja kaalilaatikon.

Jos kokeilet meal preppiä paperille ja toteat, että pää lyö ihan tyhjää, niin mulla on siihenkin valmis idea! Jaan ensiviikolla täällä blogissa 60 arkiruokavinkkiä, sekä loistavan systeemin, millä saat oman perheen suosikkiruuat yhdelle listalle ja viikon ruokasuunnitelman tekeminen käy kuin vettä vaan. Siihen saakka voit kurkata aiemman postaukseni Ideoita terveellisiin välipaloihin ja napata jo sieltä omat välipalasuosikit.

mealprep

Onko sulla käytössäsi joku kauppapalvelu, ja oletko ollut tyytyväinen? 🙂

 

<3: Tanja

3

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. Kati

    Minne nuo pahvilaatikot menee? Roskiin? Vai kierrätetään ne?

    1. tanjaraty

      Kierrätän tai hyötykäytän muutoin esim säilytyksessä 🙂 Paljonhan niitä kertyy kyllä, koen sen itsekin tämän palvelun huonoimpana puolena. Mutta toisaalta me kierrätämme muutenkin kaikki pahvit, muovit jne joten keräyspisteelle tulee käyttöä muussakin yhteydessä. Ja ainakin Joensuun prismalla on se keräyspiste vastapäätä, joten seuraavaa tilausta hakiessa on kätevä jättää pahvinkeräykseen edellisen kerran laatikot 🙂

Vastaa