Kuka olet ja miten katsot muita?

Huonosta itsetunnosta ei kärsi vain oma nenä

Kuka olet ja miten katsot muita?

Ihmissuhdejutut menee niin, että toinen ihminen saa olon enemmän varmaksi ja toinen taas enemmän epävarmaksi. Right? En voi olla ainoa, joka zoomaa seuran ympäriltään läpi ja peilaa, millaisessa jengissä on ja mikä oma rooli siinä on. Missä tahansa porukassa – esimerkiksi harrastusporukassa tai työporukassa  – on hierarkia, ja siinä hierarkiassa jollain on jotakuta toista enemmän osaamista, auktoriteettiä tai kykyjä. Kuvitellaan vaikka cheerleading-ryhmä, jossa muilla on valmiit pelisäännöt ja yksi tupsahtaa joukkoon vaikkapa kesken kauden. Muut tarkastelevat häntä, pohtivat miten hänen olemassaolonsa vaikuttaa tiimin toimintaan. On aika tutustua, tehdä vaikutelma ja lukea toisesta, kuka hän on.  Uusi tyyppi itse päättää, kenenä hän esiintyy ja sen myötä myös sen, millaisena muut häntä pitävät ja vielä senkin, miten hänet tiimin hierarkiassa sijoitetaan. Epävarma, hiljainen tyyppi ei herätä kunnioitusta. Muut antavat hänen hoitaa oman osansa, mutta siihen se jää. Tyyppi ei tunne oloaan tervetulleeksi. Vaikka kukaan ei sano ääneen mitään, niin tulokas kokee, että kaikki huutavat hänelle ”SUKSI KUUSEEN” . Epävarma ihminen on hyvin altis toisten ilmeille, eleille ja saattaa erehtyä myös virheellisesti luulemaan kokemusta ja sen antamaa varmuutta esimerkiksi ylimielisyydeksi.

Sen sijaan, jos uusi tyyppi esiintyy innostuneena, vastaanottavaisena, päättäväisenä eikä anna kenenkään muun kävellä ylitseen ennen kuin pääsee näyttämään osaamisensa – vastaanotto ja se kokemus vastaanotosta voi olla täysin toinen. Tarkoitan sitä, että löydämme varmuudella ympäristöstämme juuri niitä vinkkejä, joita haluamme löytää. Kohtaamme myös eritavalla varmoja ja epävarmoja ihmisiä. Jos haluamme uskoa, ettemme ole tervetulleita, sen tueksi löytyy varmasti todellisia ja epätodellisia signaaleja toisen sanomattomista viesteistä aina valittuihin sanamuotoihin ja äänensävyyn saakka.

Tosi paljon on kiinni myös tiimipelaajan omista taidoista se, kuinka hänet otetaan vastaan. Kukaan ei halua joukkueeseen tunaria ja tää on vaan raaka fakta. Kaveriporukasta ei saa jättää ketään ulos eikä kenellekään saa olla ilkeä, mutta lajeissa, joissa lopputulos ratkaisee jatkot, on yksikin heikko lenkki liikaa. Kesken pelin ei ole aikaa kertoa mitä oli puolustajan tehtävät ja miten sitä palloa nyt oikein potkittiinkaan. Jos on paska jossain lajissa, niin miksi hakata omaakaan päätä seinään.

Joskus tunarointi voi selittyä pelkästään huonolla itsetunnolla. Epävarmuus ruokkii epäonnistumista. Huono itsetunto taitaa olla päivän sana, mutta oikeasti se ei ole yhtään trendikästä. Elämä on paljon helpompaa, kun pitää tarkasti tiedossa omat vahvuudet ja heikkoudet, tekee sitä missä on hyvä ja uskoo siihen mitä tekee. Itsetunnosta kannattaakin rakentaa panssari, joka kestää rakentavaa palautetta ja rehellistä suoraselkäistä käyttäytymisen tarkastelua, mutta suojaa pahantahtoisilta puukoilta. Ympäristöstä löytyy aina vanhempia, parempia, taitavampia tyyppejä – aina! Pitää vaan itse kasvaa niin vahvaksi, että pystyy myöntämään sen ääneen väheksymättä samalla itseään.

Hyvä itsetunto on tavoittelemisen arvoinen juttu

Mulle helpointa on olla itsevarmojen tyyppien keskuudessa. Heidän kanssa ei tarvitse pelätä, mikä sanavalinta meni pieleen tai mikä katse oli väärä. Kerran koirapiireissä multa pääsi suusta jotain sellasta, mitä en ollut tarkoittanut ihan niin ja pyysin tätä sitten jälkikäteen anteeksi. Vastassa oli kuitenkin tyyppi, joka vastasi vaan: ”ei se mitään – en oo niin herkkä – ja tottahan se X oli”. Ai että – ajattelin. Kuinka helppoa! Faktat on faktoja ja ne voi sanoa ääneen ilman, että vastapuoli ottaa itseensä. Tuossa oli kyse siis asiasta, jonka epävarma kuulija olisi voinut aivan hyvin ottaa vaikka oman koiransa dissaamisena – mutta eipä ottanut.

Entäs se, kun joku onnistuu vaikkapa laihdutusprojektissa ja iloitsee siitä facebookissa. Osa ihmisistä pystyy olemaan onnellisia ja aidosti iloitsemaan toisen puolesta. Muutamat eivät. He ovat kateellisia ja kokevat, että se oli heiltä pois. Laihtuneesta tyypistä löytyy nyt  jotain parempaa kuin heistä. Onnitellaan ja todetaan ”voi kunpa minäkin” ja viimeistellään asia jauhamalla sontaa selän takana. Itsetunnon puutteen muoto tämäkin mielestäni. Laihtunut tyyppi on onnistuja ja siitä haaveileva on epäonnistuja. Todellisuudessa kummallakin on ihan samat mahikset siihen, toinen vaan tarttui tuumasta toimeen ja veti prosessin läpi.

En yleensä tykkää ruotia asioita enkä esimerkiksi omaa olemistani kovin syvällisesti. Jos olen huono jossain, niin myönnän sen – jos haluan oppia kuitenkin, teen ihan sikana töitä sen eteen. Jos olen huono asiassa X – olen huono asiassa X – en paska ihminen. Niin toimi hyvä itsetunto.

Olen rakentanut itsetunnon niin pohjamudista, että väitän heikompaa hirvittävän. Olen inhonnut alemmuudentunnetta aina, onhan alemmuudentunto ja nöyryys kaksi eri asiaa. Äärimmäisen raadollinen oman tunneskaalan, käyttäytymisen ja muiden ihmisten aiheuttamien tunteiden arvosteleminen on kasvattanut minusta tyypin, joka voi katsoa itseään peiliin ja myöntää mokanneensa kun niin on tullut tehtyä – mutta myös myöntää olevansa hyvä silloin kuin sitä on. Muiden osaaminen, ulkonäkö tai omaisuus ei horjuta omaa identiteettiäni. Mulla on ehkä joku ihanne siitä, millainen haluan olla, enkä jää haihattelemaan vaan menen sitä kohti. Mitään asioita ei saavuta koskaan vain tyytymällä kohtaloonsa. Olen varma, että tapani olla ja esiintyä on sellainen, että ilman lähempää tarkasteluakin tietää, ettei mun varpaille pysty polkemaan. Miksi kukaan edes haluaa polkea kenenkään varpaille – no, ihan oman epävarmuutensa takia. Toisten dissaaminen on aina itsensä pönkittämistä. Jos ei voi sanoa suoraan päin naamaa, kannattaa jättää sanomatta. En voi sietää paskanjauhamista enkä kieroilua. Se kertoo paljon enemmän paskanpuhujasta, kuin paskanjauhannan kohteesta. Huonon itsetunnon vaikutukset eivät siis rajoitu yksilön itsensä olemiseen, vaan paljon laajemmalle. Hyvä itsetunto on siis todellakin tavoittelemisen arvoinen juttu. Se, kuka olet, vaikuttaa siihen, miten katsot muita.

 

<3: Tanja

1

Vastaa