Kodin järjestely ja raivaus pala palalta

Miten järjestellä koti kuntoon jokaista tilpehööriä myöten?

Kuka pystyy ajattelemaan sotkuisessa kodissa, jossa jokaisella tasolla on sekalainen tavararöykkiö? En minä ainakaan. Mutta miten kiireisessä arjessa hoituu kodin järjestely ja raivaus?

Katsoin vanhalta läppäriltä kuvia tästä nykyisestä kodista heti muuton jälkeen. Kuvissa oli ihan eri fiilis, kuin täällä kotona nykyään on. Haluan sen seesteisen sisustajaihmisen ja koti-fiiliksen takaisin! Nykyään ikkunoissa ei ole verhoja, koska ikkunat ovat odottaneet pesua. Matot on karsittu minimiin, koriste-esineet raivattu piiloon. Kaiken tämän takia fiilis on jatkuvasti kuin muuton keskellä eläisi. Vähänniinkuin suursiivous olisi vaiheissa vuoden jokaisena päivänä. Puhtaudesta en tingi ikkunoita lukuunottamatta, mutta jotenkin salaperäisesti tavarat vaeltavat jatkuvasti vääriin paikkoihin tai unohtuvat sinne mihin ne jätetään. Järjestely ja raivaus on siis totaalisen hakusessa.

Syy epäjärjestykseen on aina kuulema siinä, että tavaraa on yksinkertaisesti liikaa. Osittain se on varmasti totta. Möin juuri kuukauden kirppispaikalla noin viidellä sadalla eurolla tavaraa, enkä edes muista mitä! Jotain oli siis taatusti liikaa! Varmasti otan vielä keväällä toisenkin kerran paikan, mutta sitä ennen haluan käydä jokaisen kaapin läpi ja järjestellä niistä yhden kerrallaan siten, että jokaiselle tavaralle on ihan oikeasti oma paikka. Kolikon toinen puoli on se, että meilläkin on paljon tyhjää kaappitilaa. Käytössä olevat tavarat kun vaan ei kävele itsekseen paikalleen.

Koska en halua heti täyttää kestokasseja uusilla poismenevillä tavaroilla, päätin aloittaa homman sieltä, mistä ainoa tie kulkee roskikseen. Osittain käytettyä kosmetiikkaa en itse voisi kuvitella kirpparilta ostavani (paitsi korkeintaan vaikka jonkun hyvän hajuveden). Vessan kaappi oli siis hyvä valinta. Kaikki ulos kaapista vessan lattialle. Muutama kännyköistä ja tableteista hillottu pahvinen laatikko hyötykäyttöön ja tadaa, pian rupesi järjestystä löytymään.

Ylähylly: mayn lankakorissa harvemmin tarvittavat tuotteet kuten jalkahoito-aineet, jalkarasvat, koko kehon kosteusvoiteet, sheiveri, jalkaraspi jne. Korin vieressä hiustuotteet: hoitosuihke, muotovaahto, lakka. Keskellä tuoksut (joista toinen on laukussa jota en vielä purkanut). Reunassa ikean laatikossa suunhoito ja kynsileikkurit, pinsetit ja sen sellaiset tarvikkeet. Alahyllyllä: lankakorin alapuolella (vasen laita) kasvotuotteet: puhdistusvaahto, kasvovesi, kasvovoiteet, seerumi ja yksi kasvonaamio.Näiden takana siteet. Keskellä kaikki omistamani meikit. Oikeassa laidassa edessä hiuspinnit ja ponnarit, niiden takana piilarit ja varalasit, takana silmätipat.

Halusin nimenomaan ryhmitellä tuotteet omiin bokseihinsa käyttötarkoituksen mukaan, jotta ne olisi helpointa löytää ja myös palauttaa paikalleen. Halusin myös, että kaikki käytössä oleva kosmetiikka mahtuu nätisti kaappiin (nyt postausta tehdessä tajusin, että tuolta puuttuu dödö ja toinen hajuvesi, koska ne ovat vielä uimakassissa). Kaappiin jäi vielä paikka föönille, kihartimelle ja suoristusraudalle. Tällä hetkellä ne roikkuvat päivittäistä käyttöä varten vessassa olevan tangon koukuissa. Jos joskus keksin, että haluan ne piiloon, on niille paikka valmiina (siirrän vain vähän sivummalle tuoksuja).

Kodin järjestely ja raivaus pähkinänkuoressa:

Mieti, mitä tavaraa missäkin tarvitaan. Tämä hoituu yleensä itsekseen

Ryhmittele tavarat käyttötarkoituksen mukaan ja järjestele ne omiksi yksiköikseen käytettävissä olevaan tilaan

Pohdi jokaisen tavaran kohdalla, kuinka usein sitä käytät ja onko sinulla monta tavaraa samaa käyttötarkoitusta varten

Järjestele yksi kohde kerrallaan

Mieti, voitko luopua jostain (tai mistä pitää luopua, että tavarat saa hyvään järjestykseen)

KonMaria lainatakseni; kannattaa aina miettiä, mihin tavara on helpointa palauttaa, eikä niinkään sitä, mistä se on helpointa ottaa käyttöön

Tällainen järjestelypostaus toki ampuu oman blogini perinteisestä teemasta hieman sivuun, mutta kyse on elämänhallinnasta ja tavallaan myös lifestylesta, joten päädyin ex-sisustusbloggaajana tämän tänne jakamaan. Mitä mieltä olet genrestä? Sana on kommenttiboksissa vapaa. Jos postaus inspiroi, huikkaa, niin voin jakaa vastaavaa myös seuraavista kaapeista.

 

<3: Tanja

1

This Post Has 2 Comments

  1. Apua, uskaltaisikohan alkaa perjantai-illan kunniaksi samaan hommaan… Hatunnosto; hyvä postaus ja hyvin järjestelty!

    1. Tanja Räty

      Toivottavasti sait järkättyä! Mulla on kyllä ihmeen hyvin tuo järjestys pysynytkin noin, täytyy laajentaa seuraavaan kaappiin siivousta heti, kun työkiireet helpottaa. Noi kategorioittain järjestellyt boksit auttaa kyllä laittamaan tavarat oikeille paikoilleen 🙂

Vastaa

Close Menu