Kiistelty MBTI-testi

MBTI-testi – täyttä huuhaata vai sittenkin pientä totuudensiementä?

Yksi suosikkiblogini kautta aikojen on ollut Omakotivalkoinen. Sisustukseen liittyvät jutut eivät enää nykyään pyöri mielessäni yhtenään, mutta käyn silti välillä kurkkimassa, mitä Miialle ja hänen kodilleen kuuluu. 🙂 Aiempina vuosina sain hänen blogistaan aivan mielettömästi inspiraatiota järjestelyyn. Nyt inspiraationi sytytti MBTI-testi. Voit käydä lukemassa Miian postauksen aiheesta täältä.

Oletko tehnyt koskaan tuota persoonallisuudesta kertovaa testiä? Jos et, käy tekemässä kiistelyä aiheuttanut MBTI-testi tämän linkin kautta ja kerro kommenttiboksissa, mitä mieltä testistä olet!

Postauksen kuvat: Milla Hakkarainen

MBTI-testi – mitä se minusta kertoo?

MBTI-testi on ollut maailmanlaajuisesti käytössä elämän suuntaviivoja – eli esimerkiksi ammatinvalinnassa ja rekrytoinneissa – etsiessä. Noissa tilanteissa joku toinen, kuten mahdollinen uusi esimies tai työelämäkoordinaattori, voi saada testin kautta irti työnhakijan persoonallisuudesta asioita, jotka muutoin vaativat syvempää tutustumista. Mielestäni MBTI-testi ei kylläkään ole suoraan käytettävissä yksinomaan minkään työpaikan valintaprosessin päätöksenteossa, sillä testi pohjautuu henkilön omaan kokemukseen omista toimintatavoista. Itse vastailin aika lonkalta kysymyksiin, ja välillä en oikein osannut päättää, mitä vastaisin. Esimerkiksi suunnitelmallisuuteen liittyvissä kysymyksissä vastaukseni olivat ”ei lainkaan suunnitelmallisessa” päädyssä, vaikka tosiasiassa joku vieläkin suurpiirteisempi ihminen vastaisi minun olevan suunnitelmallinen tai todella suunnitelmallinen.

En malta olla mainitsematta, että joskus ihminen myös haluaa itse nähdä itsensä erilaisena, kuin on.

Testi antaa vastaukseksi erikoisen kirjainyhdistelmän, jonka ymmärtämiseksi pitää tietää, mistä kirjaimet tulevat. Niistä voit käydä lukemassa lisää täältä.

Minun persoonallisuustyyppini

Omassa testissäni pyrin vastaamaan ensimmäisen intuition mukaan nopeasti kysymyksen luettuani. En ole koskaan aiemmin tehnyt testiä, eli minulla ei ole mitään vertailupohjaa. Vastaukseni oli mielenkiintoinen: olen ESFP-A eli spontaani, intuitiivinen ja energinen viihdyttäjä. Testituloksen alussa oli sitaateissa lainaus Marilyn Monroelta:

”Olen itsekäs, kärsimätön ja hieman epävarma. Teen virheitä, olen poissa tolaltani ja ajoittain minua on vaikea hallita. Mutta jos et tule toimeen kanssani tällaisena, silloin et totisestikaan ansaitse minua parhaimmillani.”

Sitaatit luettuani ajattelin, että testitulos saattaisi olla aika lähellä todellisuutta – vaikkakaan en kontrollifriikkinä mene pois tolaltani juuri koskaan. Muutoin lainaus kuvastaa hyvin minun persoonallisuuttani.

”Vaikka ei aina ehkä vaikutakaan siltä, viihdyttäjät tietävät, etteivät he ole koko maailman napa – he ovat hyvin tarkkaavaisia ja aistivat hyvin herkästi toisten tunteita. Viihdyttäjät ovat usein ensimmäisinä auttamassa ystäväänsä vaikean ongelman ratkaisussa ja tarjoavat mielellään henkistä tukeaan ja käytännön apuaan. Mutta jos kyseessä on heidän oma ongelmansa, viihdyttäjät mieluummin välttävät konfliktia kuin kohtaavat sen. Viihdyttäjät pitävät usein pienoisesta draamasta ja intohimosta, mutta eivät joutuessaan sen mahdollisesti aiheuttaman kritiikin keskiöön.” (https://www.16personalities.com/fi/esfp-persoonallisuus)

Tämä osa on aivan täyttä totta. Olen tunneherkkä ja isossa tiimissä työskennellessäni saatan joskus jopa kärsiä muiden tiimiläisten tunnetiloista. Jos jollain, niin nimenomaan tunnetiloilla, minun päiväni on helppo pilata ja saada sadepilvet alunperin kirkkaallekin taivaalle aikaiseksi. Osittain tämä johtuu luonteestani persoonallisuutta enemmän: koen olevani aina vastuussa siitä, jos vaikkapa perheenjäsenelläni on huono päivä. Minulle on myös tärkeää saada olla avuksi. Saatan suostua aivan surkeisiin keikkoihin, jos vain koen, että minusta on paljon apua.

”Viihdyttäjät arvostavat laatua ja arvokkuutta, mikä on sinänsä hieno asia. Koska viihdyttäjät kuitenkin ovat kehnoja suunnittelijoita, tämä voi johtaa siihen, että viihdyttäjät elävät yli varojensa, minkä vuoksi luottokortit ovat viihdyttäjien käsissä vaarallisia. Koska viihdyttäjät keskittyvät mieluummin helppoihin mahdollisuuksiin kuin pitkän tähtäimen tavoitteiden suunnitteluun, he saattavat joskus joutua toteamaan joidenkin mahdollisuuksien mahdottomuuden.” (https://www.16personalities.com/fi/esfp-persoonallisuus)

NIIN TOTTA. Ei mitään lisättävää. Olen toivoton tuhlari ja äärimmäisen malttamaton. Ja oikeastaan, mitä enemmän minulla on rahaa (tai creditiä) niin sen suuremmalla vimmalla olen sitä tuhlaamassa. Raha taskuissa suorastaan polttaa housuihin reiän. En välttämättä tuhlaa edes tavaraan, vaan vaikka palveluksiin tai mihin tahansa, mistä tulee olo ”koska mä voin”. Vaikka tietäisin, että aina en oikeasti edes voi.

MBTI-testi

Mikä testissä ei ollut totta?

MBTI-testin kuvaus yllätti suppeudellaan. Olisin toivonut siltä hieman lisää kättä pidempää persoonallisuustyypin heikoista puolista. Ainakin oman tyyppini kuvauksessa keskityttiin aika paljon samojen asioiden pyörittelyyn ja kerronta oli hyvin neutraalia, kaikki piirteet hyväksyvää.  Muutamista asioista olin myös aivan eri mieltä.

Jos joku voi spontaanisti alkaa laulun ja tanssin, niin viihdyttäjä. Viihdyttäjät antautuvat hetken huumaan, ja odottavat samaa kaikilta muilta. Mikään muu persoonallisuustyyppi ei ole yhtä antelias aikansa ja energiansa suhteen, sillä viihdyttäjät ovat vertaansa vailla toisten rohkaisemisessa ja tekevät sen vastustamattomalla tavalla.

En koskaan ole mukana ekstempore -lauluissa enkä tansseissa, vaan tunnen sellaisissa tilanteissa enemmänkin myötähäpeää. Johtuneeko ruuhkavuosista vai mistä, mutta en myöskään ole antelias aikani suhteen. Olen ihan kirjaimellisesti rajannut pois asioita, joille ei vaan ole aikaa. Tunnen suunnatonta ärtymystä, jos aikaani tuhlaantuu asioihin, jotka eivät edistä mitään tärkeää.

MBTI-testi

Vertailun vuoksi

MBTI-testi sai mielenkiintoni persoonallisuustestejä kohtaan nousemaan ja nappasin googlen hakutuloksista summamutikassa vertailun vuoksi myös toisen testin. Netellon persoonallisuustesti antoi vastauksen hieman erilaisessa muodossa, mutta verrattuna MBTI-testin vastaukseen, on näistä selkeästi löydettävissä yhteyksiä.

”Olet mieleltäsi avoin, sinulla on mielikuvitusta, olet huolehtiva ja ulospäin suuntautunut. Ihmistyyppisi nauttii elämän suuren näytelmän seuraamisesta, ja pohtii mielellään ihmisten motiiveja ja tarkoituksia. Kaltaisellesi ihmiselle mikään asia elämässä ei ole merkityksetön. Siksi toisten ihmisten mielestä saatat toisinaan olla liian varuillasi, herkkä tai epäluuloinen. Olet valloittava, karismaattinen ja nerokas supliikki-ihminen. Olet lahjakas moniosaaja, ja voitkin menestyä useilla alueilla elämässäsi. Sinua stressaavat ammatit, joissa on selvät säännöt ja toimintaohjeet ”tee tämä tällä tavalla.” tai joissa vaaditaan logiikkaa, faktoja ja yksityiskohtia. Ihmistyyppisi ei jaksa keskittyä kauaa samaan asiaan, ja monet mielenkiinnon kohteet saattavatkin vahingoittaa menestystäsi pitkäjänteisyyttä vaativassa työssä. Parhaiten sinulle soveltuvat ammatit, joissa voit aloittaa projekteja ja sitten innostaa toisia saattamaan ne päätökseen.”

MBTI-testi

Yhteenvetona todettakoon, että erilaiset persoonallisuustestit voivat auttaa tuntemaan itseään ja ohjaamaan kenties vaikkapa työ- tai opiskelupaikan valintaa. Kuitenkin mielestäni ne sopivat paremmin ehkäpä tällaiseen itsensä analysointiin ja iltaviihteeksi. Paljon hauskempaa olisi tehdä testi vaikkapa parhaan ystävän seurassa keskustellen. Näin omakin näkemys omasta itsestä saattaisi laajentua laatikon reunojen ulkopuolelle.

Olen muuten kirjoittanut aiemmin ”get to know me” -tyyppisiä postauksia, ja olikin ihan hauska verrata nyt tämän testin perusteella myös omaa analyysiaan itsestään. Käyhän lukemassa esimerkiksi 20 faktaa minusta -postaus. 🙂

<3: Tanja

2

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. Noora

    Oi pitääkin käydä kurkkaamassa mitä testi tuo tullessaan 🙂

    1. tanjaraty

      Kerrohan sit mitä sulle tuli! 😍

Vastaa