Raparperi-mansikkamehu kruunaa kesän tähtihetket!
Raparperi-mansikkamehu on kesän ehdoton juomahitti, eikä syystä! Raparperi on satokaudessa käytännössä koko kesäajan. Se tuottaa satoa pitkälle ja on hoidettavana kasvina hyvin vaatimaton! Se maistuu paitsi sellaisenaan, mutta taipuu myös erilaisiin alkoholillisiin drinkkeihin pohjaksi ja sopii aivan täydellisesti vaikkapa alkumaljaksi!
En taatusti ole ensimmäinen, joka kirjoittaa reseptiä raparperi-mansikkamehusta. Tästä on julkaissut omat versionsa aiemmin Annin uunissa -blogi, Viimeistä murua myöten -blogi kuten myös K-ruoka. Kuten huomata saattaa, raparperista saa monta erilaista mehuvariaatiota tehtyä. Minä tein sen nopeimman ja helpoimman mahdollisen version.
Vaikka en ole mikään mehujen ystävä, eikä meillä lapsetkaan saa mehuja kuin kylässä ja synttäreillä, niin pakko myöntää, että raikkaudellaan tämä juoma hurmasi ensimmäiseltä hörpyltä. Nam!
Täydellinen alkoholiton juoma
…josta halutessaan saa myös todella raikkaan pohjan vaikkapa booliin!
Raparperi-mansikkamehu maistuu hieman kirpakalta, mutta ei lainkaan puolukka-mehutyyppiseltä happamalta. Se ei kaipaa kaverikseen alkoholia, mutta sopisi hyvin myös drinkiksi. En olisi ikinä uskonut vinkkaavani tällaista, koska en tykkää drinkeistä yhtään! Mutta liraus vodkaa ja ehkä hieman vichyä hapoiksi – ja avot! En kylläkään ole tuollaista sekoitusta kokeillut, tämä on vain intuitio.
Jos etsit alkoholitonta alkumaljaa, suosittelen lämpimästi miettimään raparperi-mansikkamehua varteen ottavana vaihtoehtona. Juomasta saa todella näyttävän punaisen, kun käyttää mahdollisimman punaisia raparperin varsia. Jos taas haluaa kellertävää, kuohuviiniä muistuttavaa juomaa, voi jättää mansikat laittamatta ja käyttää vihreitä varsia. Lasiin voi ripotella lisäksi mintunlehtiä tai sitruunamelissaa, mansikoita ja jääpaloja.
Mansikka-raparperimehu -resepti
Ja sitten siihen reseptiin! Voit siis aivan hyvin kokeilla mausteeksi vaniljaa, kanelia tai mitä tahansa. Voit tuplata reseptin tai käyttää vähemmän/enemmän sokeria. Voit käyttää mansikoita tai olla käyttämättä, voit käyttää myös muita marjoja. Voit käyttää sitruunahappoa tai olla käyttämättä. Suunnilleen mikään ei saa tätä juomaa pilalle, paitsi ehkä väärä vesi-raparperisuhde.
Tarvitset:
2l raparperia
2l vettä
2dl sokeria
2dl mansikoita
0,5tl kardemummaa
1rkl sitruunahappoa
Pilko raparperit noin 1-2cm paksuisiksi palasiksi (älä kuori)
Laita vesi ja raparperit kattilaan
Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista noin 15min
Lisää joukkoon kardemumma ja sokeri
Odota, että sokeri sulaa nesteeseen, voit tässä kohtaa jo sammuttaa lieden
Siivilöi neste erilleen toiseen kulhoon
Mehun keitosta jääneet ”jätteet” voit kipata roskikseen
Kaada sitten liemi takaisin kattilaan, tarkasta maku ja lisää siihen sitruunahappo
Anna kiehahtaa uudelleen
Kaada mehu pulloihin ja jäähdytä ennen tarjoilua
Säilyvyys
Raparperi-mansikkamehun voi myös pakastaa, ellei kaikkea saa kumotuksi kerralla. Meillä tätä vaaraa ei ollut, sillä lapset kippasivat mehusta puolet alta aikayksikön. Sitruunahappoa siihen lisätään juurikin säilyvyyden parantamiseksi, mutta mitään tiukkaa säilyvyysaikaa en valitettavasti osaa antaa. Tiiviisti pakattuna tiiviissä, keitetyssä pullossa mehu voi varmasti säilyä vaikka pidempäänkin, mutta näkisin silti, että tämä on parhaimmillaan kun sen juo alle viikossa keittämisestä.
Kippis!
<3: Tanja
3
Todella hyvät kuvat! ?
https://jasukuvaa.blogspot.com/
Kiitos Jasu 🙂