Kesäinen resepti: grillattu lohi

Grillattu lohi ja ihana valkoviinimarinadi

Grillattu lohi on helppo ja nopea kesäruoka. Lohelle sopii upeasti valkoviinimarinadi ja annoksen tekee täydelliseksi kesäinen fetasalaatti ja uunivihannekset. 

grillilohi

Grillattu lohi

Lohen grillaaminen ei ole mitään salatiedettä. Itse kaihdoin sitä viimeiseen hamaan maailman tappiin, kunnes lopulta uskaltauduin kokeilemaan pienen googlettelun jälkeen. Lohen grillaamisessa voi käyttää foliota, mutta myös nahkapuoli suojelee kalaa hyvin murenemiselta. Aloita grillaaminen siis nahkapuoli alustaan päin ja käännä kala vasta ihan lopuksi kypsenemään toiselta puolelta. Grillin sopiva lämpötila on 140 astetta. Nuotigrillissä tätä ei kylläkään pysty mittamaan, mutta notskilla suosittelisin käyttämään muutenkin foliota alustana.

TEE NÄIN:

Poista kalasta mahdolliset ruodot

Leikkaa kala siivuiksi nahkoineen päivineen. Noin 2-3cm siivut on sopivia

Valmista marinadi

Laita kalat maustumaan marinadiin noin kahdeksi tunniksi (tai yön yli)

Muista ottaa kala huoneen lämpöön noin 2o-30min ennen kypsentämistä, niin se pysyy kypsennyksen aikana mehukkaana

grillattu lohi

Valkoviinimarinadi

Tämä valkoviinimarinadi sopii kalalle upeasti. Et tarvitse erikoisia mausteita tai ainesosia, lisäksi marinadi syntyy käden käänteessä. Ohjeessa käytetään valkoviiniä, mutta omasta kaapistani ei valkkaria löytynyt, joten tein tämän kuohuviiniin ja hyvin toimi myös sillä.

TARVITSET:

1dl valkoviiniä

1dl laadukasta oliiviöljyä

1tl suolaa

2tl yrttimausteita (valmiista sekoituksista yrttinen kalamauste toimii tosi hyvin)

 

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja lisää kalan joukkoon

lohen grillaaminen

Kun kala on maustunut, on aika laittaa uuniin röstiperunat ja vihannekset. Salaatin voi tehdä valmiiksi jo aiemmin. Röstiperunat ja vihannekset onnistuisivat varmasti kyllä myös grillissä, mutta tein ne nyt itse uunissa. Jännitysmomentti kalan onnistumisesta oli sen verran suuri, etten halunnut pilata myös perunoita ja vihanneksia kokeilemalla kaikkea uutta.

Lohen kypsyminen ei kestä kovin kauan ja kalaa on valvottava paistaessa tiiviisti, ettei se pala ja mene pilalle. Paloja on hyvä myös irrotella grillistä säännöllisesti paistamisen aikana, sillä hyvin mielellään tuo kala tarttuisi kyllä ritilään kiinni.

Grillattu lohi ja fetajuustolla täydennetty salaatti sopii aivan täydellisesti yhteen. Tällaisenaan kombo sopisi kevyeksi päivälliseksi tai lounaaksi, mutta täydellisen annoksesta saa lisäämällä siihen vielä nuo röstiperunat. Röstiperunat ostin ihan valmiina kaupan pakastealtaasta.

Tästä alkaa kesän kokeileva grillikeittiö. Keittiöremontin vuoksi ruokaa laitetaan lähinnä grillissä, joten perinteiset sopat ja laatikot ovat hetken poissa ruokavaliosta. Sen sijaan raikkaat salaatit, pihvit ja kalat – tervetuloa! Seuraavan kerran kun grillaan lohta, teen lohesta vartaat.

Pahoittelen huonolaatuisia kännykkäkuvia, en arvannut että resepti onnistuisi ihan näin hyvin ja päätyisi tänne asti, joten tuli räpsittyä vain kännykän kameralla.

 

<3: Tanja

3

Vastaa