Kemikaalikodista ekokodiksi – miksi ja miten?

Kemikaalihullu täällä moi!

..tai ex-kemikaalihullu, nykyinen ekokoti-fani.

*Postaus sisältää mainoksia, tuotteet ovat omia hankintojani ilman etuja tai alennuksia eikä postaukseen liity kaupallista yhteistyötä

Olen aina rakastanut puhtautta ja nauttinut omalle nenälle sopivista tuoksuista niin vastapestyissä lakanoissa kuin suihkuhuoneessa ja vuosia sitten jopa vaatteissa. Aina raskauden aikana nenäni herkistyi niin, etten voinut enää sietää hajusteita pyykinpesuaineissa. Opin yllättävän helposti käyttämään ainoastaan hajusteettomia pyykinpesuaineita. Vauvan synnyttyä kokeilin ensimmäistä kertaa ekopesuaineita ihan sittarin hyllyltä hankittuna. Hajusteista vieroitettu nenä ei kuitenkaan enää suostunut sietämään edes ekopesuaineiden hajua, enkä myöskään ollut pesutulokseen tyytyväinen. Niinpä ekoilu jäi. Vannoin taas vuosikausia synteettisten tuotteiden nimeen. Purkkia ja purnukkaa löytyi joka materiaalille ja lähes joka huoneeseenkin omansa. Hihkuin riemusta, kun siivouspäivänä kävin ensin täydentämässä kaapin kaikilla ihanilla sumutepurkeilla ja ties millä. Siivosin innoissani läträten varmaan ihan liian kanssa ja illalla keuhkot tuntuivat siltä, kuin olisin polttanut kartongin tupakkaa. Kuulostaako tutulta?

Ruuassa olen jo ainakin kymmenen vuotta suosinut luomutuotteita. Pidän edelleen tärkeimpänä huomioida sen, mitä myrkkyjä suustaan laittaa alas. Vasta toissijaisena seikkana tulee ulkoisten tekijöiden vaikutus. Pitkään kemikaalihulluudessani viittasin ulkoisten myrkkyjen summalle kintaalla. Ajatukseni oli se, että kodin pitää olla puhdas ja minulla on oikeus vaatia rahoilleni vastinetta – piste. Uskoin myös, etten puhtautta voisi saavuttaa millään ekotuotteilla. Kuulostanko kuponkiuutisten myyntipuheelle, jos kelaan suoraan itse kokemaani ahaa-elämykseen?

Pesuainepullojen kylkiä tutkiessaan ei tarvitse olla professori. ”Vakavan silmävaurion vaara”, ”syövyttävä aine”, ”ärsyttää hengitysteitä” – varoitukset löytyvät purkista toisensa perään. Me pesemme vaatteemme ja kaikki ympärillämme olevat tekstiilit ja pinnat kemikaaleilla, jotka ovat ihmiselle vaarallisia. Parhaassa tapauksessa sumutamme hengitysilmankin täyteen synteettisiä hajusteita luodaksemme illuusion puhtaasta ja raikkaasta kodista. Uskoin tähän illuusioon vuosikausia, kunnes viimevuonna siivouspäivän jälkeen keuhkoissani oli jälleen se hirveä tunne – kuin olisin polttanut kartongin tupakkaa (mainittakoon etten tupakoi).Siivoussuihkeiden jälkeinen tunne oli monta kertaa aiemminkin polttanut keuhkojani. Tuona iltana tuntui, että happi loppuu kesken ja piti mennä ulos hengittämään. Tunne ei lähtenyt yöllä, ei seuraavana päivänä eikä vielä viikonkaan päästä. Sairastin keuhkokuumeen. Sattumaa vai selkeä syy-seuraussuhde, en tiedä.

Pian tuon jälkeen aloin aktiivisesti seurata facebookissa ”ekokoti & ekopesuaineet” -nimistä ryhmää. Niin paljon en vieläkään välittänyt omasta tai jälkikasvuni terveydestä, että olisin voinut kuvitellakaan vaihtavani tuoksuttomat pesuaineet taas takaisin tuoksullisiin (ekoja löytyy hajusteettomina todella huonosti), saatikka pesemään lattioita vaikkapa etikalla. Hiljalleen huomasin kuitenkin löytäväni sen oman tieni ekoilla. Jos etikka ei olekaan minun juttuni, niin kiinnostuin eteerisistä öljyistä, marseille-saippuasta ja yhden purkin taktiikasta. Lopulta löytyi myös se hajustamaton pyykinpesuaine, joka täytti kaikki kriteerini ja käytössä halvemmaksi kuin ei-ekot aineet. Askel kohti ekokotia oli siis otettu.

ecodoo

Haluan tässä välissä korostaa, etten koe minkäänlaista tarvetta tyrkyttää ekomallia kenellekään. Kirjoitukseni ehkä kuulostaa vähintään joltain jo keksityn uskonnon uudelta lahkolta, mutta se on vain tapani esittää asia.

 Ekokoti tärpit

Marseillesaippua korvaa kaikki muut, paitsi vessanpesuaineen. No ikkunanpesuun se ei ehkä myöskään sovellu! Marseillesaippua sopii pyykinpesuun, mattojen pesuun, yleispuhdistussuihkeeksi ja lattianpesuaineeksi. Aidolla marseille-saippualla voi pestä ihmisetkin päästä varpaisiin. Aidon marseillesaippuan tunnusemerkki löytyy raaka-aineluettelosta: se sisältää ainoastaan kasviöljyjä, mielellään pelkkää oliiviöljyä.

Marseille-saippuasta saa kivan siivoustuotteen liottamalla raastettua saippuaa kuumaan veteen. Halutessaan voi lisätä joukkoon muutamia tippoja eteeristä öljyä.

Marseille-yleispuhdistusaine:

vajaa kourallinen aitoa, raastettua marseille-saippuaa

0,5L vettä

(10 tippaa eteeristä öljyä)

 

Keitä vesi kiehuvaksi

Lisää raastettu saippua ja sekoittele

Anna seoksen jäähtyä ja lisää joukkoon halutessasi tuoksua eteerisestä öljystä

Voit kaataa seoksen esimerkiksi sumutepulloon ja käyttää kuten yleispuhdistussuihketta. Muista kuitenkin ravistaa pulloa ennen käyttöä.

Ecodoo-respect pyykinpesuaine

Pissivahingot ovat meillä arkipäivää, eikä kaikkea pissipyykkiä saa aina pestyä heti samantien. Oikeasti harva (kemiallinenkaan!) pyykinpesuaine kykenee poistamaan lyhennetyissä ohjelmissa pissanhajua. Lapsiperheen likapyykissä on usein myös jo kuivahtamaan päässeitä tahroja ja muita haasteita. Puolipuhdasta pyykkiä meillä ei siis juuri tunneta. Tällä kokemuksella, vahva suositus Ecodoo respect -pyykinpesuaineelle. Tuote pesee tahrat ja hajut vain ruokalusikallisella pesuainetta. Puhun nyt jo viiden litran antamalla viisaudella! Lisäksi rakastuin hajusteyliherkkyydestäni huolimatta tuohon persikan tuoksuiseen huuhteluaineeseen, jota tilasin testiksi lähinnä villavaatteita ajatellen.

Vain puhdas voi olla raikas (…kuten wc-ankkakin on todennut)

Tuoksujen tuoma illuusio puhtaasta kodista on todellakin silkka illuusio. Puhtaan ei tarvitse siis tuoksua miltään. Lisäämme synteettisiä hajusteita tuotteisiin ja kotiin peittääksemme likaisen hajun. Se lienee evoluution sisäänrakentama käyttäytymismalli, josta ei kuitenkaan ole mahdotonta päästä irti. En tietenkään sano, että eko ja hajustamaton tarvitsee tarkoittaa samaa, lisäänhän itsekin tuoksua mm. tuohon marseille-saippuasekoitukseeni. Useissa kemiallisissa aineissa vaan nyt sattuu olemaan tajnnanräjäyttävä tuoksu, joka kestää päivästä toiseen. Uskon, että kiinnymme jopa näihin tuoksuihin  emmekä halua luopua hyväksi todetusta tuoksumaailmasta käyttäen sitten itsellemme haitallisia tuotteita vuodesta toiseen.

Haluankin nyt nostaa pöydälle sen, että ekologinen tuote ei tarkoita yhtä kuin pahanhajuinen, tehoton tai epäpuhdas. Juuri tämä on se ahaa-elämys, joka sai minut ihastumaan esimerkiksi marseillesaippuaan: pesuteho ei hävinnyt yhtään kemiallisille purkeille, vaan oli jopa paikoin parempi. Siivouspäivän jälkeen sisäilma oli ainoastaan siivotun ja puhtaan tuoksuinen ilman turhia synteettisiä hajusteita.

Luonnolle hyvä on myös ihmiselle hyvä

Olen viljellyt kautta blogini omaa mottoani ”less is more”. Aika jännä, etten yhdistänyt tätä siivoukseen ja kodinhoitoon jo aiemmin. Samalla, kun luonto, kukkaro ja omatunto kiittävät, kiittää myös perheen terveys. Vähemmän kemikaali-altistusta tarkoittaa vääjäämättä eliniän aikana parempaa terveyttä. Tämä on oma puhdas maalaisjärkeni, kuka näin sanoo. Kemikaalit ihan oikeasti imeytyvät hengityksen ja ihon kautta elimistöömme, ja vaikka pitoisuudet kotikäytössä varmasti jäävät pieniksi, on parempi olla vaikka kokonaan ilman. Miksipä ei?

 

Ecodoo-tuotteet ja muuta kivaa löydät greendealin verkkokaupasta (klik!)

Kannattaa käydä kurkkaamassa myös facebookista ekokoti & ekopesuaineet -ryhmä.

 

<3: Tanja

1

This Post Has 4 Comments

  1. Marseillesaippua on kyllä huippu aine, sama juttu kuin etikallakin. 🙂 Kerroinkin aiemmin, että pesen itse noita villakangastakkeja, neuleita yms yms herkempiä matskuja juurikin marseillesaippualla. Kestävät huomattavasti kauemmin, pinta pysyy kauniina ja alusvaatteiden + sukkahousujen elastaani ei mene pilalle pesuissa. Vaatehuollossa toimii molemmat, etikka huuhteluaineena ja marseillesaippua pestessä – niitäkin saa onneksi eri tuoksuisina. 🙂 ^^

    1. No niinpä! Ja se perus Marseillen tuoksu on itseasiassa aika kiva 🙂

  2. Miten töissä reagoit puhdistus ja desinfiointiaineisiin?

    1. Silmiä kirvelee ja kutittaa. Joskus sain pahat ihottumat työvaatteista, se oire tosin väistyi. Silmät on se pahempi ongelma, optikko sanoi, että silmien pinta on verestävä ja piilarit arkena on pannassa ????

Vastaa

Close Menu