Juotko tarpeeksi vettä? + situuna-mustikkavesi -resepti

Juotko tarpeeksi vettä?

Omaa vedenjuontiaan kannattaa tarkkailla monestakin syystä. Se, juotko tarpeeksi vettä, voi vaikuttaa terveyteesi ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin yllättävän paljon!

Vesi on paras janojuoma. Puhdasta, raikasta vettä ei kannata säännöllisessä käytössä korvata kuplivilla makuvesillä tai mehuveden sekoituksilla. Kaikki muut juomat, paitsi puhdas vesi, aiheuttaa hampaissa happohyökkäyksen. Hiilihapot voivat tuntua tyynnyttävän janoa tehokkaammin, eikä nestettä tulekaan juotua riittävästi. Puhdas vesi on sitä paitsi kehon toiminnalle todella tärkeä juttu. Vesi mm. tukee ruuansulatusta, säätelee lämpötasapainoa ja poistaa aineenvaihduntatuotteita. Vaikka pahimmat helteet menivätkin jo, kannattaa vettä juoda pari litraa päivässä.

sitruuna-mustikkavesi

Tiesitkö, että väsymys on yleisin nestehukan merkki?

Mistä sen sitten tietää, onko juonut riittävästi vettä? Nopein tapa on käydä vessassa ja kurkata pyttyyn. Jos vettä on tullut juotua riittävästi, on virtsa vaaleankeltaista – eli ei kuitenkaan ihan väritöntä – ja se on sakatonta ja puhtaannäköistä. Kuivassa elimistössä virtsa sen sijaan konsentroituu, eli muuttuu väkevämmäksi. Tämä aiheuttaa virtsaan tumman värin ja tekee siitä sameaa. Mitä tummempaa virtsa on, sen konsentroituneempaa se on.

Jos pelkkää vettä on vaikea saada juotua riittävästi, voi makuvettä tehdä myös itse. Makuvesissä toimii hyvin esimerkiksi yrtit yhdistettynä vaikkapa kurkkuun tai loraukseen appelsiinin mehua. Koska tykkään itse huomioida satokauden, päätin valita nyt syksyyn sopivan mustikkateeman esimerkkireseptiin. Tässä makuvedessä on käytetty pensasmustikoita, mutta luonnonmustikat toimii myös erinomaisesti.

juotko riittävästi vettä?

Sitruuna-mustikkavesi

Vaikka suosinkin pääasiallisena janojuomana ihan puhdasta vettä, niin tykkään toisinaan lisätä erilaisia terveysvaikutuksellisia lisukkeita veteen. Sitruunavesi on paras startti päivälle. Kun siihen lisätään vielä antioksidantteja sisältäviä kotimaisia, tuoreita marjoja, saadaan aikaan lähes vastustamaton vesipullo.

Hyödyt:

  • puhdistaa ihoa (sitruuna)
  • poistaa turvotusta
  • ei sisällä paljonkaan kaloreita
  • mustikka sisältää antioksidantteja – parempaa terveyttä

antioksidantit

Tarvitset:

1 sitruunan

kourallisen mustikoita

puoli litraa vettä

Tee näin:

Pese sitruuna hyvin

Leikkaa sitruuna puoliksi ja purista toinen puolikas mehuksi

Pilko toinen puolikas siivuiksi

Lisää veteen ensin puristettu sitruuna ja sen jälkeen sitruunasiivut

Lisää seuraavaksi mustikat

Halutessasi voit hienontaa osan mustikoista valmiiksi, niin saat veteen niistä makua ja väriä nopeammin

Anna maustua jääkaapissa vähintään 2h

Vinkit!

Tee vesi valmiiksi illalla ja juo se aamulla tyhjään vatsaan.

Voit myös pullottaa sen valmiiksi työpäivää varten ja hörppiä pitkin päivää.Tämä vesi suorastaan houkuttelee juomaan ja herättää takuulla vesipullokateutta työtovereissa. Kateus ei tietenkään ole kiva juttu, mutta ehkäpä joku toinenkin saattaa innostua juomaan enemmän vettä. Veden voi koristella juuri niin kauniisti ja monipuolisesti, kuin itse haluaa.

Jos haluat lisää sitruksista makua, lisää puolikas limen mehu joukkoon.

Lisää sitruunavedestä löydät blogistani artikkeleista: puhdistava sitruunavesi ja turvottaako? Kurkkaa halutessasi myös PuhdasPlus artikkelin vinkit, joilla lisätä vedenjuontia. 

juotko tarpeeksi vettä

4

Vastaa