Höyhenenkevyt tammikuu – uudet terveelliset elämäntavat

Uudet terveelliset elämäntavat – vai pelkkää fiilistelyä

Tammikuu saapui ja toi mukanaan roppakaupalla tavotteita, laihdutuskuureja, terveysintoilua tai jotain henkiseen kasvuun liittyvää. Kuntosalit on ääriä myöten täynnä. Säästötilit on avattu ja itsensäpalkitsemismatkat katsottu. Joku ehkä luopui tupakasta tai aloitti tipattoman. Hyvä niin, toivon sydämestäni että nämä terveyttä tukevat päätökset muodostuvat talven ja kevään mittaan.

Uusi vuosi voi toimia symbolisesti uuden alkuna. Miksi uusi alku ei voisi olla mikä päivä hyvänsä? Miksi jatkaa huonoja epäterveellisiä tapoja seuraavaan vuodenvaihteeseen saakka? Vuoden vaihtuminen ei takaa onnistumista, vaan saattaa jopa provosoida epäonnistumaan. Senhän tietää, että suuri osa lupauksista tehdään tinoja valaessa pienessä sievässä ja unohdetaan lupaukset viimeistään muutamien seuraavien viikkojen aikana (usein ne unohdetaan jo seuraavana aamuna krapulassa tai siirretään aloitusta parin päivän päähän). Uudenvuodenlupaukset on suorastaan tehty rikottaviksi, jos minulta kysytään.

Miksi uudenvuodenlupauksista – tai ylipäätään lupauksista – on niin vaikea pitää kiinni? Olen analysoinut omaa itseäni aika paljon kaikkien näiden vuosien aikana, ja yleensä motivaation puutos on se kaikkein suurin syy stopata muutos. Päämäärä ei pian tunnukaan riittävän hyvältä, tai se ei näytä riittävän todennäköiseltä. Usko loppuu kesken ja sitä seuraa repsahdus.

Jos yrittää mahduttaa itseään muottiin, joka ei sovi elämäntilanteeseen, voimavaroihin tai mieltymyksiin, tulee ennen pitkää lopettamaan – olipa kyse rahasta, ruuasta tai vaikka sitten liikunnasta.

Treenipiireissä kuulee usein sanottavan, kuinka aivot on ihmisen suurin lihas. Uskon tähän todella. On kuitenkin huomattavasti helpompaa treenata vaikkapa hauislihasta, koska sen toimintaperiaate on aina sama. Sopivasti treeniä, ruokaa ja lepoa – ja tulosta tulee. Korvien väli toimii monimutkaisemmin ja siihen vaikuttaa kaikki mennyt, kaikki koettu, kaikki tieto, fiilis, elämäntilanne. Aivotkin – periaatteessa – toimivat aina samalla sähköisellä tavalla, mutta yhdistettynä psyykkeeseen tilanne on jo ihan toinen.

Nämä ihastuttavat suomalaisena käsityönä tehdyt salaattiottimet ovat peräisin puujumala Ammilta.

Uskon täysin instagramissa pyöriviin meemeihin – ”new year, new me, bullshit” – setteihin. Jos tämä jollakulla toimii, niin kiva. Usein kuitenkin myös harkitsemattomat tavoitteet – joita seuraa epäonnistuminen – ruokkivat epätoivon tunnetta ja saavat repsahtamaan.

Sen sijaan, että fokusoidaan kaikki voimavarat tammikuun alkuun, voisimme opetella jakamaan niitä pitkin vuotta. Pienin askelin kohti pysyvää elämäntapaa ja hyvinvointia. Ei siis hätää, jos jo luovutit perumalla uudenvuodenlupauksesi tai jos jo harkitsit sitä. Jokainen aamu on uusi alku ja mahdollisuus muuttaa jotain – pientä tai suurta.

Salaattiottimet (hinta 18e plus postimaksu) saat tilattua sähköpostilla tilaustyönä: ammi@puujumala.fi

 

<3: Tanja

0

Vastaa