Hamppu on varsinainen superfood

Hamppu vääntyy moneksi

*Yhteistyössä Murtolan Hamppufarmi

Hamppu viljelykasvina on aivan vertaansa vailla. Se ei vaadi keinokastelua, ei edellytä vaativia kasvuolosuhteita ja lisäksi se parantaa maaperää sopien näin todella hyvin vuoroviljelykasviksi. Hamppu sitoo ja yhteyttää kaksin-kolminkertaisen määrän hiilidioksidipäästöjä esimerkiksi puihin verrattuna. Monipuolisesta hampusta voidaan tehdä vaatteita, paperikuitua ja elintarvikkeita. Kaiken muun lisäksi sitä voidaan viljellä myös Suomessa!! Äkkiä on vaikea keksiä yhtä monipuolista ja ekologista viljelykasvia!

Mitä kaikkea hampusta sitten löytyy, ja mikä siitä tekee aikamme superfoodin?

murtolan hamppufarmi

Hampun proteiinit imeytyvät hyvin

Hampunsiemenissä on yli 20% proteiinia, joka on todella hyvin imeytyvässä muodossa. Hampunsiemenistä löytyy kaikki ihmisille välttämättömät aminohapot, mikä on itsessään jo ihan mieletön juttu. Aminohapot ovat proteiinien rakennuspalikoita ja toisin sanoen hamppu sisältää kaikki ne palikat, jotka ihmisen on ravinnosta saatava – vaikka se onkin kasvikunnan tuote. Nämä yhdeksän välttämätöntä aminohappoa on saatavissa helposti eläinkunnan tuotteista, mutta kasvissyöjien tilanne ei ole aivan niin yksinkertainen. Lisäämällä hampunsiemeniä ruokavalioonsa, voi helposti täyttää oman aminohappotarpeen. Hampunsiemenet sopivat vaikkapa siemennäkkäriin, puuron tai smoothien päälle tai sitten rouskuteltaviksi ihan sellaisenaankin.

murtolan hamppufarmi

Hamppu on iholle heleyspommi

Hampussa on runsaasti E-vitamiinia, mikä on ihon kosteuttajana ja kosteuden sitojana tunnettu antioksidantti. E-vitamiini estää ihon rasvojen härskiintymistä ja toimii puskurina vapaita radikaaleja vastaan.  Sitä lisätäänkin moniin ihon paikallishoitotuotteisiin. Hamppu sisältää luonnostaan runsaasti tätä ihon supervitamiinia. Hampusta voi olla apua myös atooppisen ihon hoidossa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin käytettynä. Ulkoisessa käytössä hamppuöljyä sivellään puhtaalle, pyyhekuivalle iholle.

hamppuöljy

Hyvä rasvahappokoostumus

Hampusta voidaan valmistaa myös hamppuöljyä, joka on ravinnoksi oikein hyvin kelpaava hyvälaatuinen, antioksidanttinen öljy. Se sisältää arvokkaita gammalinoleenihappoja ja stearidonihappoa, joiden ansiosta hamppuöljy torjuu kehon tulehdustilaa.

Hampunsiemenen rasvahappokoostumus on erityisen suotuisa ja hamppuöljy onkin erityisen hyvä hyvien (eli monityydyttymättömien) rasvojen lähde. Hamppuöljy ei kestä kuumentamista, mutta sopii todella hyvin esimerkiksi salaatinkastikkeisiin tai smoothiehin. Siinä on upea pähkinäinen, jopa hienostunut maku. Salaatinkastike-tutoriaali tulossa, jääthän kuulolle!

murtolan hamppufarmi

Kuidut

Hamppu sisältää runsaasti kuituja. Kuidun määrä vaihtelee tuotteittain, mutta esimerkiksi Murtolan HamppuFarmin Hampunsiemenissä kuitua on huikeat 32%!! Tämä on aika mieletön lukema, ottaen huomioon että kyseisten hampunsiementen hiilihydraattimäärä taas on todella alhainen (1,27%). Hamppu tarjoaakin vastauksen kaikille heille, jotka esimerkiksi ketogeenisen tai gluteenittoman ruokavalion tai vuoksi eivät syö runsaskuituisia viljatuotteita.

hamppu

Monipuolisuus

Hamppu on äärettömän monien erilaisten käyttötarkoitusten ja valmistustapojen tuote. Elintarviketeollisuuden lisäksi hampusta voidaan valmistaa myös vaatteita, kuivikekuitua (maatalouteen), paperia ja paljon muuta. Elintarviketarjontaa ja lisätietoja tuotteista kannattaa käydä lukemassa Murtolan HamppuFarmin sivuilta.

murtolan hamppufarmi

 

 

1

Vastaa