365 tyhjää sivua täynnä mahdollisuuksia

365 mahdollisuutta valita paremmin

kuvat: Milla Hakkarainen

On tammikuu. En ole uskaltautunut salin ovesta sisälle vielä – juurikin siitä syystä, että on tammikuu. 

Tammikuussa me aloitamme kaiken alusta ja kirjoitamme yhdelle tyhjälle sivulle koko vuoden suunnitelman. Terveellistä ruokaa, enemmän kuntosalia, enemmän aerobista, vähemmän viinaa, tupakkaa ja kahvia. Kaikki samalla sivulla ja muutos alkaa kaiken lisäksi ja ilman muuta vuoden pimeimmästä ja kylmimmästä ajanjaksosta.

365 päivää

Suunnitelma voi olla hyvä, mutta siinä on kuitenkin yksi aukko. Tuon aukon takia koko vuoden käsikirjoitus kaatuu omaan mahdottomuuteensa ja unohtuu usein alle neljässä viikossa. Tämän jälkeen kuntosalille mahtuu taas treenaamaan, eikä aamu kuudelta kaduilla näy kuin se yksi ja sama vuoden jokaisena päivänä juoksulenkkinsä tekevä setä, jolla rutiinit ovat olleet samat jo kaksikymmentä viimeistä vuotta.

Totuus katsoo meitä peilistä. Epäonnistuja, luovuttaja, laiskamato. Vai sittenkin inhimillinen olento, jolla oli suuruudenhullut suunnitelmat muuttaa kaikki kerralla, ampua kaikki mukavuudenhalu, armollisuus ja inhimillisyys rakettien mukana taivaan tuuliin?

Emme me muutu yhtenä yönä ihmisinä mihinkään. Olemme kokonaisuuksia, jokaisena vuoden 365 päivänä. En ollut aamulenkkeilijä 31.12.19, enkä muutu yhdessä yössä muuksi. Haluan nukkua aamulla niin pitkään kuin mahdollista, ja tehdä treenini viimeiseksi illalla. Miksi tämä tosiasia täytyisi todistaa toiseksi vain siksi, että vuosi vaihtuu?

Jokainen päivä ratkaisee

Miksi siis muuttaa kaikki yhden yön vuoksi, kun vuoden jokaisena päivänä voi tehdä valintoja?

Tänään olen väsynyt, koska nukuin yön ihan älyttömän huonosti. Onneksi kaikki koko viikon, kuukauden ja vuoden treenini ei ole kiinni tästä päivästä, vaan vuoden jokaisesta 365 päivästä. Ehkä nukun ensiyönä paremmin ja teen vuoden ensimmäisen treenin aivan supervirkeänä heti aamuvuoron jälkeen.

Me emme lopulta koskaan tiedä, mitä seuraava päivä tai vuosi tuo tullessaan. Voimme taas vuoden viimeisenä päivänä nitoa yhteen menneen vuoden tapahtumat, ja tuntea niistä onnea, ylpeyttä tai häpeää. Onneksi meillä on 365 mahdollisuutta rakentaa vuodesta itsemme näköinen. Ei kannata muuttaa asioita, joita rakastaa (kuten vaikkapa minä pitkiä aamu-uniani), vaan muutoksia kannattaa tehdä asioihin, jotka ovat niitä oman elämän häpeäpilkkuja.

Pitää muistaa myös armollisuus. Jos viikon yhtenä päivänä aikoo juoda siideriä ja syödä pizzaa, niin ei koko viikon työ mene siitä hukkaan. Silti kannattaa valita niinä kuutena päivänä keholle hyvää tekeviä ruokia ja rakentaa treeniviikkonsa itsensä näköiseksi.

Muistakaamme siis, että meillä kaikilla on saman verran päiviä, ja jokainen päivä on yhtä tärkeä kuin sitä ympäröivät päivät. Mitä ikinä haluatkin muuttaa, pystyt yrittämään sitä vuoden aikana 365 kertaa. Minusta ajatus siitä, että jokaisena aamuna mulla on blanco sivu edessä, on todella vapauttava. En tarvitse surkutella eilisen päivän epäonnistumista enää tänään, vaan voin kirjoittaa tekeväni asian toisella tavalla. Minun ei tarvitse tammikuussa hyvittää esimerkiksi kaikkia viimevuoden terveysrikoksia, vaan voin korjata yhden asian tänään ja toisen huomenna.

Ihanaa ja vapauttavaa vuotta 2020 kaikille!

 

<3: Tanja

2

Vastaa