30 päivän minimalismihaaste

Minimalismi – miten ottaa askel kohti helpompaa elämää

Minimalismi on tänään suoranainen muoti-ilmiö. Joillekin se tarkoittaa typötyhjää kotia vailla ruokapöytää tai oikeaa sänkyä. Olen kieltämättä hämmästellyt esimerkiksi tuota futon-patjalla nukkumisen viehätystä, sillä eihän sängyn voittanutta ole olemassakaan. Jollain tapaa allekirjoitan kuitenkin ajatuksen siitä, että onnea lähdetään tietentahtoisesti etsimään tavaroiden ja omaisuuden ulkopuolelta. Minimalismissa kai lähtökohtaisesti halutaan helpompaa elämää omistamalla vähemmän asioita, joista pitää huolta.

minimalismi

Mitä minimalismi on minulle…

Henkilökohtaisesti rakastan valkoisia, ylellisiä lakanoita, pehmeää vuodetta, kauniita korkeakiiltoisia huonekaluja ja valkoista nahkasohvaani. Haluan, että lattiallani on ylelliset kauniit matot ja haluan syödä ruokani laadukkaista astioista oikeilla aterimilla. Nämä ovat ne ensimmäiset asiat, joista en olisi valmis luopumaan minkään minimalismin nimessä. Mutta oikeastihan minimalismi ei olekaan mikään kilpailu siitä, kuka pärjää vähimmällä määrällä tavaraa. Minimalismissa on kysymys siitä, että omistaa asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Itselle tärkeistä tavaroista ja asioista ei ole syytäkään hankkiutua eroon. Vaikka karsisi elämästään turhaa pois, ei koko omaisuuden tarvitse kuitenkaan mahtua rinkkaan ja olla vietävissä kädenkäänteessä uuteen kohteeseen. Jollekulle se voi tarkoittaa myös tätä – mutta onneksi asian voi tehdä monella tapaa. Itse en suosi lähtökohtana kaikesta turhasta (ts. kaikesta siitä, mikä ei ole elämälle välttämätöntä) luopumista, sillä tällöin esimerkiksi juurikin vaikkapa matto voi olla täydellisen turha. En sanan varsinaisessa merkityksessä ole minimalisti lainkaan, mutta rakastan avaraa tilaa, tyhjiä hyllyjä ja sitä hallinnan tunnetta, jonka järjestelty koti saa aikaan.

revityt farkut

Kesäloman alussa mulla oli tunne, että mikään ei ole hallussa. Olin todella väsynyt, turhautunut ja tyytymätön. Itseeni lähinnä. Väsymyksen vuoksi en saanut aikaiseksi yhtään mitään. Jos aloitin jotain, se jäi aina kesken. Kevät oli kiireinen ja esimerkiksi toukokuussa olin joka ainoan vapaapäivän valokuvaamassa. Yksinäisyyttä rakastavalle ihmiselle se oli hieman liikaa, vaikka tiedän kyllä, että siinä kuvaamisen huumassa en olisi voinut mitenkään muuten toimia. Loma on onneksi jo nyt tehnyt paljon hyvää tämän turhautumisen poistamiseksi. Tänään heräsin todella virkeänä, hyvin nukutun yön jälkeen ja tuntuu, että pikkuhiljaa alan löytää taas sen pirteän oman itseni, joka kiireen keskellä hävisi. Pinterestiä selatessani törmäsin aivan huikean inspiroivaan ”kaoksenhallinta-listaan”, joka kulkee alkuperäisellä nimellään ”30 day minimalism challenge” – mutta jonka itse voisin nimetä juurikin ”selätä kaos 30 päivässä”. Rakastan kaikkia listoja ja sain tästä niin suuren kimmokkeen, että haluan jakaa sen myös tänne. Alkuperäinen lista löytyy englanniksi täältä.

30 päivän minimalismihaaste

todella vapaasti kääntäen, en takaa virheettömyyttä!

 

1. Ei TV:tä. Voisin lisätä tähän myös kännykän ja tietokoneen. Välillä on hyvä irrottautua ruuduista.

2. Siivoa käsilaukkusi (ai jestas, koskahan olen tämänkin tehnyt!)

3. Siivoa sosiaalinen mediasi – jokainen voi toteuttaa tämän kuten haluaa, joko siistimällä ig-feedinsä, poistamalla turhat seurattavat tai ylimääräiset kaverit facebookista

4. Käy kävelyllä

5. ”No spending” – ei menoja – ole käyttämättä rahaa tai ota yksi hyggeilypäivä ilman suunnitelmia

6.Siivoa makuuhuoneesi

7. Järjestele ruokakomerosi

8. Aseta tavoitteita

9. Pura vaeltavat tavararöykkiöt

10. Harjoittele yksinpuhumista (ei ehkä ääneen kuitenkaan 😀 )

11. Selvittele sähköpostisi

12. Pese / siivoa autosi

13. Kehittele tai jalosta aamurutiinisi

14. Käy läpi kylpyhuoneesi

15. Rentoudu ja pura mielesi, englanniksi ”brain dump” eli aivojen kaatopaikka (suomalaisittain tämä kai tarkoittaisi kaatokännejä, joita en kuitenkaan suosittele)

16. Venyttele

17. Järjestele olohuoneesi

18. Tutki päivittäisiä tottumuksiasi

19. Löydä iltarutiinisi

20. Lue enemmän kuin yksi kappale

21. Siivoa jääkaappisi

22. Järjestele keittiösi

23. Ole ilman puhelinta

24. Käy läpi paperisi

25. Löydä kymmenen poisheitettävää asiaa

26. Arvioi unelmiasi

27. Lahjoita ylimääräiset kirjat

28. Käy läpi vaatekaappisi

29. Järjestele tietokoneen tiedostot (ja kuvat)

30. Lisää kaksi kohtaa itse

 

<3: Tanja

 

Postauksen kuvat on ottanut Milla Hakkarainen

2

This Post Has 6 Comments

 1. Hei tää oli ihan super hyvä! Lähtee ehdottomasti kokeiluun kunhan aikaa vaan irtaantuu 🙂

  1. Tässä haasteessa mun mielestä parasta on se, et asiat voi tehdä yhden kerrallaan ☺️ Ei tarttee rykästä hirveetä suursiivousta yhtenä päivänä jne. 🙂 käyhän sieki Jade sit kertoo miten onnistui ja millaisia vaikutuksia oli ☺️

 2. Mun täytyy kans testata tätä! 🙂

  1. Loistavaa! Käy kertoo sit miten onnistui 🙂

 3. Kiitos ????????

  Tää oli kyllä mielettömän hyvä postaus, haluan kyllä toteuttaa tän syksyn aikana.

  Kiitos!!!

  1. Voi ihana kuulla! Kiitos ja tsemppiä haasteeseen!

Vastaa

Close Menu