Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen

Jätin omasta tahdosta hormonaaliset ehkäisyvalmisteet pois käytöstä tämän vuoden alussa. Seuraavassa huomioita, mitä sen lopettaminen mulle on tehnyt.

Mitä ehkäisyä sä käytät?

 

Olen siis 16 -vuotiaasta lähtien syönyt e-pillereitä säännöllisesti. Ehkäisyn lisäksi mulla oli kivun lievitykselliset syyt pillereiden syöntiin. Siirsin kuukautisia pillereillä, jotta ei tulisi kuukautiskipuja. Ja se toimi. Mutta noin 10 vuoden käytön jälkeen ja, kun sinkku olen, totesin vain, että nyt riittää. Koska en muista, millainen olin ilman hormonaalista ehkäisyä. Muistan kyllä kivut ja ei pillerit niitä kokonaan vieneet pois. Myös monilla tulee elämässä se vaihe, että haluaa kokeilla olla ilman. Kuten minulla tuli.
Ehkäisynä tällä hetkellä kondomi, jota muutenkin vaatisin mieheltä, kun ei parisuhteessa olla. En mitään STD:tä halua.

Hormonaalisia ehkäisy valmisteita on monia erilaisia ja näiden kaikkien tavoite on pyrkiä estämään munasolun kehittyminen tai sen hedelmöityminen. Esimerkkejä hormonaalisista ehkäisy valmisteistä on e-pillerin lisäksi ehkäisyrenkaat, -laastarit ja minipillerit. Itse olen vain e-pillereitä itse kokeillut, tosin olen myös ehkäisyrenkaasta kuullut hyvää (ja se olisi minulla seuraava muoto, jota kokeilisin).
Mä oon tarkoituksella jättänyt näistä ehkäisyvalmisteista kirjoittamatta, koska koen, että niistä saa ammattilaiselta parhaat tiedot. Eli jos sulla on kysymyksiä ehkäisyvalmisteista, aloittamisesta, mistä tahansa, niin kannattaa olla yhteydessä oman alueen terveysasemaan, nykyään verkossa hyvät yhteydenotto palvelut ja muista, mä autan aina jos et tiedä minne olla yhteyksissä! (Joo, olen terveysalan ammattilainen, mutta mä osaan elvyttää, kipsata ja hoitaa akuutteja tapauksia, en ole ikinä elämässäni neuvonut ketään ehkäisyvalmisteiden käytöstä, enkä nyt internetissä sitä aloita.)

Haluan kuitenkin jakaa omista oireista ja huomioista, mitä on tullut ehkäisyn poisjättämisen jälkeen. Nämäkin ovat jokaisella erilaisia, jokainen kokee asiat eri tavalla, eikä kaikki mene yks-yhteen. Siksi nyt puhutaankin mun huomioista.

 • Suurin huomio mulla on himoissa. Seurailen mun kiertoa Flo appista, ja kun ovulaatio mulla lähenee, niin halut kasvaa. Selkeästi tiedän nykyään jo ilman appista katsomatta, milloin ovulaatio lähenee, kun halut kasvaa.
 • Hiusten rasvoittuminen ja päänahan hilseily. Nämä oireet huomasin joskus helmi-maaliskuussa, enkä alkuun tiennyt mistä  johtuu. Kuulin kuitenkin, että muilla ollut samanlaisia oireta pillereiden käytön lopettamisen jälkeen, joten uskon näiden itselläkin johtuvan samasta asiasta. Nyt olenkin yrittänyt löytää sopivaa shampoota, jolla tästä oireilusta pääsisi eroon. Ei, en ole oppinut pesemään hiuksia yhtään sen useammin, kerta max kahdesti viikkoon on hyvä.
 • No ne kivut.. Onneksi kaikki kuukautiset eivät ole yhtä kivuliaita ja ne kivut vaihtelee (joskus vaan ovulaatio on kivulias, joskus kaikki vaiheet, joskus vain pientä kipua) Kuitenkin, kun kipuja on, niitä on paljon.
  • Osaan kipujen perusteella kertoa, koska on ovulaatio ja kummalta puolelta. Se on terävä pisto pitkin päivää alavatsalla ovuloivan munasarjan puolella.
  • Kuukautiskivut; alavatsalle painottuva kramppaaminen, herättää unesta paria tuntia ennen vuotoa, jolloin ehtii laittaa tampoonin tai muun suojan ja säästyy ainakin siivoukselta.. Yleensä kipulääkkeet auttavat, mutta valitettavasti ei aina. Lisäksi olen super-emotionaalinen.
  • Kuukautisten alkamisen jälkeiset 2päivää on vatsakipua, ruokahaluttomuutta, mahdollisesti VTI oireilua ja pääkipua, tai vain osaa  näistä oireista.
  • Vuotopäivät 3 ja 4 monesti melko oireettomat. Ja siihen se loppuu.

 

Suosittelen ehdottomasti kaikille Flo appin käyttöä, oli ehkäisy käytössä tai ei. Olisinpa itse aiemmin tajunnut, kuinka hyvä tuo appi on.

Tosin, jouduin ottamaan vajaaksi kahdeksi kuukaudeksi e-pillerit uudelleen, se oli tuota munasolujen luovutusta varten. Ja totta kai, se sai harkitsemaan niiden uutta käyttöä. Mutta toistaiseksi en halua käyttää hormonaalista ehkäisyä. Kumilla mennään!

-Sonja-

3

Vastaa