FASD -päivä

Tiedätkö sä mitä FASD tarkoittaa? Mistä sanoista se on lyhenne?

~ Ai et, no hyvä juttu! Kohta opit. Sinä, joka vastasit kyllä, niin toivottavasti tiedät sen töidesi vuoksi.

Ja lasi kuohuvaa kiitos.

 

FASD – Fetal Alcohol Spectrum Disorders = raskaudenaikaisen alkoholinkäytön sikiölle aiheuttamien vaurioiden kirjo

Tänään on siis FASD -päivä, tämän päivän kunniaksi Alko ja R-kioskit aloittavat alkoholin myymisen vasta 09:09. Päiväksi on valiutunut 9.9, jotta se muistuttaisi 9kuukaudesta, jonka sikiö normaalisti vaatii kehittyäkseen täysin. Eli 9kk selvinpäin, ainakin toiveena ja tavoitteena olisi. Päivä toimii muistutuksena alkoholinkäytön riskeistä raskauden aikana, sille pienelle, joka ei siihen itse kykene vaikuttamaan. Alkoholi on yksi merkittävimmistä sikiön kehitystä uhkaavista tekiöistä ja sen käyttö on täysin odottavan äidin vastuulla. Alkoholi aiheuttaa kaikista päihteistä Suomessa eniten sikiövaurioita.

Vuosittain meillä Suomessa syntyy 600-3 000 vauvaa, jotka ovat altistuneen alkohollille sikiövaiheessa ja näin ollen kärsivät alkoholivaurioista.

 

Wine not do this all day.

 

Alkoholin aiheuttamat vauriot syntymättömällä vauvalle on yksilöllisiä. Ei voida etukäteen ennustaa, mitä sikiölle tapahtuu juo sen yhden. Usein se voi olla näkyvä piirre vauvan kasvojen muodossa, monesti kasvot ovat erittäin pyöreät. Ja siitä ei pääse edes kasvuiällä eroon, vaan aikuisenakin FASD vauvan tunnistaa pyöreistä kasvoista. Lisäksi aiheutuu eriasteisia vaurioita aina oppimisvaikeuksista kehitysvammaisuuteen. Todennäköisimpinä ovat oppimisen ja ymmärtämisen ongelmat. Siksi seurataankin jokaisen sikiöaikana alkoholille altistuneen lapsen kasvua ja kehitystä, koetetaan löytää hänelle sopiva diagnoosi ja oikeat apukeinot.

 

Lisäksi runsas alkoholinkäyttö monesti heikentää hedelmällisyyttä ja raskaaksi tulon mahdollisuuksia. Eli kun suunnittelee perheen perustamista, olisi jo hyvä jättää alkoholi pois.

 

 

Ei ole ”turvarajaa” tai turvallista määrää, jonka voisi raskaana ollessa nautti alkoholia. Se on nolla prosentti. Älä käytä alkoholia ja aja autoa, mutta älä myöskään raskaana käytä alkoholia.

Haluan muistuttaa, että alkoholismi on sairaus, johon on apua saatavissa.

 

Nyt ei muuta, kun kippis ja käytetään alkoholia harkiten!

-Sonja-

 

2

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Tiina

    Tärkeää asiaa 🙃

Vastaa