Vaikeuksien kautta vahvaksi perustaksi uusperheelle

Tällä viikolla vietetään uusperheiden viikkoa. Meidän perheemme on uusperhe ja se heijastuu arkeen joka ikinen hetki.

Uusperheiden liitto Supli kuvaa sivuillaan parisuhdetta uusperheessä, tähän artikkeliin peilaten pohdin asioita meidän parisuhteen kannalta, linkki (luettu 8/21)

Meidän parisuhteellemme ominaista on ollut, että ulkopuolisilla on valtavasti sanomista siihen, että olemme yhdessä. Parisuhteen alkuvaiheessa someen laitettujen kuvien teksteihin ilmestyi viestejä, joissa meidän yhdessäoloomme puututtiin. Asioista ei puhuttu vain yksityisesti, vaan tilanteesta tehtiin julkinen.  Pääasiassa olemme tilanteet ohittaneet sillä, että me olemme me ja tiedämme mitä haluamme. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun meidän yhteiseen kotiimme tuli parisuhteen ulkopuoliset täysin arkeen liittymättömät ihmiset kertomaan, miten väärältä tuntuu, kun olemme yhdessä ja miten meidän tulisi tietää paikkamme maailmassa, sitä ihmettelee ihmisten röyhkeyttä puuttua uusperheen aikuisten parisuhteeseen. Miksi se, että olemme eronneet ja muodostaneet uuden parisuhteen, antaa ihmisille minkäänlaista oikeutta tulla puuttumaan meidän parisuhteeseemme?

Me olemme jo alusta asti päättäneet, että meidän paikkamme on toistemme rinnalla. Asia kun asia, seisomme rinnakkain ja toisen kaatuessa, toinen pyrkii kannattelemaan. Meillä on molemmilla ollut heikkoja hetkiä. Meillä on täsmälleen samoja haasteita, mitä parisuhteissa on aina. Haasteet ovat kuitenkin tehneet meille vaan sen, että mitä enemmän asioihimme pyritään ulkopuolelta vaikuttamaan ja tuhoamaan meidän yhdessä rakentamaamme, vahvistumme.

Meidän kahdenkeskinen seurustelu jäi alussa todella lyhyeksi. Kävimme kyllä treffeillä, soittelimme ja kaiken ajan, mitä lapsilta irtosi, olimme yhdessä. Aika pian aloimme suunnitella sitä, että lapset tapaisivat toisemme. Aloimme jutella lapsille toisistamme, lopulta tapasimme ja jo hetken päästä vietimme kaiken mahdollisen ajan yhdessä. Alussa meillä oli ajatus arjesta, missä kaikki sujuisi sopimusten mukaisesti ja asiat järjestyisi aina. Aika pian totesimme, että näin ei tule tapahtumaan ja olemaan. Lasten kautta meidän arkeemme vaikuttaminen on ollut suurta. Tilanteessa, missä lapset joutuvat vaihtamaan kotia säännöllisesti, pahinta, mitä voi tehdä, on se, että pyrkii vaikuttamaan lasten kautta toisen kodin asioihin. Lasten kuormittuminen aiheuttaa lisää painetta myös parisuhteeseen, sillä lasten lojaalius vanhempia kohtaan on suurta. Asioiden jatkuva selvittely, asioiden läpikäyminen ja aikuisten kuormittuminen voi olla tapa aiheuttaa ongelmia ja haasteita parisuhteeseen, sillä tilanteen vuoksi yhteinen aika jää todella vähäiseksi ja aikuiset ovat todella väsyneitä. Tilanteessa tulisi kuitenkin muistaa, että hyvinvoiva vanhempi jaksaa arkea paljon paremmin. Meillä tilanne on välillä kärjistynyt riidoiksi, mutta toisaalta tilanteet ovat aiheuttaneet sen, että pystymme puhumaan mistä vaan. Vaikka olisi miten vaikea tai kipeä aihe, pystymme puhumaan ja tukemaan toisiamme. Samalla olemme oppineet myös tuntemaan toisiamme paremmin. Olemme oppineet miten toinen reagoi kriisitilanteisiin, miten niistä selviää ja millainen kokemus- ja tietopohja toisella tilanteisiin on.

Meillä pidetään tiukasti kiinni siitä, että parisuhteelle varattu aika omistetaan parisuhteelle täysin. Käymme hotellilomilla, telttailemassa, vaeltamassa, ajamme autolla kauas pois, ihan vaan parisuhteen vuoksi. Unelmoimme isosti ja pyrimme toteuttamaan unelmia. Väitän, että me annamme parisuhteelle ja sen hyvinvoinnille kokemiemme haasteiden vuoksi enemmän, mitä olisimme aiemmin antaneet. Emme kumpikaan pidä parisuhdetta itsestään selvyytenä, vaan arvostamme sitä, että kaikesta kokemastamme huolimatta, toinen seisoo rinnalla, katsoo silmiin ja kertoo rakastavansa. Meillä näytetään tunteita, halaamme arjessa ja juhlassa. Annamme suudelmia. Pidämme kädestä kiinni. Näytämme, että rakastamme.

Meillä on ollut tapana kääntää kaikki haasteet, mitä tulee uusperheen parisuhteen ulkopuolelta, vahvuudeksi.

Nina

Meidän elämää voi seurata myös Instagramista @pienetruudutikkunoissa

4

Vastaa