Ilman määränpäätä ja aikataulua – täydellinen loma

Road Trip Suomessa? Mitä nähtävää täällä on? Mitä koettavaa täällä on? Miksi kukaan lähtisi kiertelemään Suomea ilman selkeää syytä tai määränpäätä?

Kaikkeen vastaus on, Suomi on huikea! Suomi on täynnä ihania pieniä ja suuria rantoja, toinen toistaan kauniimpia vaelluskohteita ja ihania kahviloita ja ravintoloita. Kunnat ja kaupungit ovat täynnä tekemistä. On museoita, on tapahtumia, on vesiurheilua, kartingia, huvipuistoja, satoja vuosia vanhoja linnoja, on kaikkea.

Meillä on miehen kanssa ollut jo melkein perinteenä kierrellä Suomessa Road trip- -henkisesti. Ilman selvää suunnitelmaa, ilman aikatauluja, ilman varattuja majoituksia ja ilman pakkoa olla reissussa. Rennosti ja fiiliksen mukaan. Alla vinkkejä selviytymiseen.

Huumori

Reissussa pitää olla mukana huumoria. Aina tulee matkaan haasteita ja ongelmia. Mikäli ne ei ole sellaisia, että koko reissu peruuntuu tai jonkun terveys on uhattuna, asioille pitää pystyä nauramaan. Meillä telttaan on tullut reissussa reikä ja pohjoisessa teltta oli aamulla mustanaan itikoita. Hetki meni tajuta tilanne, mutta herättyämme nousimme aivan täynnä itikan pistoja pois teltasta ja päästimme itikat pois. Nauru raikui järven rannalla, niin meidän tuuria.

Pakkaaminen

Tavarat kannattaa pakata rennolla asenteella. Meillä on aina ollut mukana eri kassit vaatteille, hygieniatarvikkeille, ruoille ja lääkkeille. Autoa ei tarvitse purkaa reissulla kokonaan kertaakaan eikä sieltä kannata ylimääräisiä ottaa mukaan. Päivävaellukselle voi pakata rinkan auton vieressä ja ottaa mukaan vaan tarvittavat tavarat. Kaupungille mennessä taas voi vaihtaa vaan mekon päälle ja ottaa käsilaukun matkaan. Myös yön selviää ilman auton purkamista, telttaan mukaan vaan tarvittavat tavarat. Pääsee liikkeellelähdössä helpommalla.

Teltta

Välillä olemme ottaneet hotellihuoneen ja yöpyneet hotellissa. Meillä on kuitenkin ollut ajatuksena, että road trip -matkoilla pyritään olemaan ulkona ja nauttimaan Suomen luonnosta, hotellireissut on erikseen. Meillä on mukana teltta nukkumapaikaksi, sen saa pystyyn mihin vaan väsymyksen yllättäessä. Teltta kannattaa pakata niin, että se on helppo ottaa esiin autosta missä vaan. Me olemme pystyttäneet telttaa keskellä yötä Kittilässä levähdysalueella, tihkusateessa Norjassa Altan kaupungissa (kyllä, olemme laajentaneet reissuja myös muihin Pohjoismaihin) ja auringonpaisteessa Oulussa. Sää voi olla mitä vaan ja aikaa ei kannata käyttää teltan etsimiseen. Lisäksi autoa ei kannata purkaa lainkaan ennen, kun teltta on pystyssä.

Ruokailu

Meillä on mukana aina Trangia. Sillä pystyy valmistamaan ruokaa missä vaan. Trangialla valmistettu ruoka on oikeasti hyvää. Kahvilat ja ravintolat on ihania ja suosimme niitä tilanteen niin salliessa. On kuitenkin fakta, että keliaakikkona reissatessa ravintoloista ei gluteenitonta ruokaa aina löydy. On myös turhauttavaa käyttää aikaa ravintoloiden etsimiseen. Juomakelpoista vettä saa pulloihin hyvin matkan varrelta ja ruoanvalmistus on luonnossa helppoa. Mukaan kannattaa pakata kuivattua ruokaa, säilykkeitä, kasvisproteiinia (meillä vakiona soijarouhe) ja muuten säilyviä ruokia. Kauppoja on matkan varrella, mutta jos lomalla ei  huvita viettää aikaa kaupoissa, kannattaa varautua. Me olemme viettäneet mieluummin aikaa luonnossa ruoanvalmistuksesta nauttien.

Nukkuminen

Meillä on ollut mukana aina makuualustat ja makuupussit, lisäksi tyynyt. Kuitenkin, kun autolla kulkee pääasiassa, on helppo ottaa mukaan patja, minkä saa käärittyä rullalle autoon. Pientä luksusta telttamajoitukseen. Patjan olemme ottaneet käyttöön, kun majoitumme lähellä autoa eikä majoittuessa sada vettä. Lähtiessä vaeltamaan ja aikomuksena nukkua teltassa, retkipatja ja makuupussi riittävät. Olemme ajaneet reissut farmariautolla ja patja toimii myös nukkuma-alustana autossa. Nukkuessa autossa, patja on korvaamaton.

Leirintäalueet

Leirintäalueita Suomi on pullollaan. Niitä löytyy lähes joka kunnasta, joistakin jopa useampia. Leirintäalueilla on hyvä pysähtyä, siellä on käytössä wc-tilat, suihkut ja astioiden tiskausmahdollisuus. Leirintäalueita kannattaa hyödyntää, niissä on helppo huoltaa sekä tavaroita että ihmisiä.

Budjetti

Suomessa voi matkailla pienelläkin budjetilla. Majoitukseen saa menemään lähes rajattomasti rahaa, toisaalta taas majoitus voi olla lähes ilmainen. Hotellin ja telttamajoituksen välillä on iso hintaero. Välillä voi vähän pihistää voidakseen, vaikka loppureissusta panostaa.

Päiväretket

Meidän Road trip-reissuihin liittyy oleellisesti retket. Välillä käymme huiputtamassa tunturin, välillä käymme kaupungilla vaan kävelemässä ja tutustumassa uuteen kaupunkiin. Repussa ja rinkassa kulkee mukana Trangia ja ruokia, kahvia ja pähkinöitä. Päiväretkikohteita voi etsiä matkan edetessä, niitäkään ei tarvitse suunnitella. Parhaat muistot syntyvät heittäytymisestä ja siitä, että antaa tunteen viedä hetkessä.

 

 

Nina

Meidän elämää voi seurata myös Instagramissa @pienetruudutikkunoissa

Kuvat otettu kesän 2021 reissulta. Reissulla kävimme Virroilla Torisevan rotkojärvillä, Oulussa Nallikarilla ja Kuusamossa Hossan kansallispuistossa.

3

Vastaa