Vastuulliset ja toimivat treenivaatteet!

*Kaupallinen yhteistyö Népra

Kaikki naiset tietävät yhden asian, mikä on mahdottoman haastavaa… Nimittäin täydellisten treenihousujen löytäminen. Sellaisten, jotka tuntuvat ihanalta päällä, eivät kiristä, mutta ovat kuitenkin tukevat ja napakat. Omalla kohdallani tärkeää on se, että trikoot tulevat vyötäröllä tarpeeksi korkealle ja pysyvät hyvin paikoillaan kovassakin menossa.

Vaatteita hankkiessa minulle on tärkeää myös vaatteen alkuperä ja sen valmistustapa sekä materiaali. Ekologisia ja eettisiä vaatteita löytyy jonkin verran jo tavallisten arkivaatteiden joukosta, mutta treenivaatteita on ollut huomattavasti hankalampi löytää. Vastuullisuus on noussut tärkeäksi arvoksi vaatteita valitessani, koska olen nyt vasta kunnolla havahtunut vaateteollisuuden haittoihin ja siihen, miten ne tuhoavat ympäristöä.

Pauliina_mattila_crossfit

Pauliina_mattila_crossfit

Mitä tarkoittaa vastuullisuus?

Vastuulliset vaatteet tarkoittavat eettisesti ja ekologisesti valmistettuja vaatteita. Sitä, että koko vaatteen elinkaari alusta asti on eettinen ja ekologinen. Ekologisuudessa otetaan huomioon materiaalin tuotannon, valmistuksen ja käytön ympäristökuormitus. Lisäksi huomioidaan vaatteen pitkäikäisyys ja kierrätettävyys.

Eettisyydessä otetaan huomioon materiaalin tuotannon ihmisoikeudet ja eläinoikeudet sekä vaatteen valmistuksen ihmisoikeudet.

CF_pauliinam

Miksi valita vastuullisemmat vaatteet?

Pikamuoti tuotetaan usein kehitysmaissa, joissa työntekijöiden työolot saattavat olla epäinhimilliset. Heidän palkkansa ei riitä elämiseen eivätkä he pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen. Lisäksi tällaisissa paikoissa saattaa esiintyä lapsityövoimaa ja muuten eettisesti kyseenalaisia toimia.

Pelkästään maan nimi vaatteen lapussa ei silti kerro onko tuota vastuullinen vai vastuuton, koska tuotannossa on monta eri vaihetta. Sen vuoksi läpinäkyvyys tuotteen tuotantoketjussa on tärkeää. Lähellä meitä tuotetut vaatteet ovat silti todennäköisemmin vähemmän kuormittavia ympäristölle. Myöskään hinta ei ole tae vastuullisesta vaatteesta, koska osa hyvin kalliistakin vaatteista tuotetaan pikamuodin kanssa samoissa tehtaissa.

Vaateteollisuuden tuotanto on tuplaantunut 15 vuodessa. Pikamuodin fokus on tuottaa mahdollisimman paljon, mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman halvalla. Tämä tuotantovauhti käy kalliiksi maapallollemme.

Kuluttajien päätöksillä on suuri vaikutus siihen, miten ja kuinka paljon vaatteita tuotetaan. Eli jokainen meistä voi valinnoillaan vaikuttaa vaateteollisuuden ongelmiin. Hyviä ohjenuoria vastuullisia vaatteita valitessa on pyrkiä valitsemaan vastuullisista materiaaleista tuotettuja vaihtoehtoja ja tarkistamalla tuotantoketjun läpinäkyvyyden.

Asia ei kuitenkaan ole niin helppoa ja mustavalkoista, mutta pyrkimällä edes valitsemaan paremmin on jo oikealla tiellä.

Pauliina_mattila_crossfit

Pauliina_mattila_crossfit

Pauliina_mattila_crossfit

Vastuulliset treenivaatteet

Hihkuin riemusta, kun löysin suomalaisen vaatemerkki Népran. Népra on kahden suomalaisen naisen perustama urheiluvaatemerkki. Vaatteiden tuotantoketju pyritään pitämään mahdollisimman läpinäkyvänä ja lyhyenä. Tuotteet suunnitellaan ja kaavoitetaan Suomessa, ommellaan Virossa ja kankaat tulevat Italiasta. Yrityksen kulmakivinä ovat kokonaisvaltainen hyvinvointi, minimalistisuus ja eettisyys. Koko tuotantoketjun vastuullisena pitäminen on yritykselle todella tärkeää.

Brändin arvot vastaavat omiani ja olenkin erityisen onnellinen saadessani tehdä näin hienon yrityksen kanssa yhteistyötä. Kaikki Népran tuotteet myös hivelevät visuaalista silmääni. Pidän brändin pelkistetystä tyylistä.

Minulla on näissä kuvissa täyspitkät Saturnus leggingsit ja yläosana Luna toppi. Crossfit on lajina loistava testaamaan treenivaatteiden kestävyyttä ja istuvuutta. Treeneissä tehtävät monipuoliset liikkeet ja liikeradat asettavat haasteen vaatteille. Etenkin tärkeää on se, että housut pysyvät päällä kovassa menossa ja eivät mene rikki tangon hangatessa.

Népralta löytyy nimenomaan Crossfittiin suunnitellut Terra Leggingsit. Nämä minun valitsemat Saturnukset ovat suunniteltu muun muassa juoksuun, pyöräilyyn, kuntosalille ja joogaan. Sopivat kyllä mielestäni hyvin Crossfit tyyppiseenkin treeniin. Leggingseissä on käytetty Oeko-tex standardin mukaan sertifioitua kangasta, joka on turvallinen ja kemikaalivapaa valinta iholle. Sertifikaatti takaa sen, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine -, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Täytyy sanoa, että tämän mukavampia trikoita mulla ei ole koskaan ollut. Housut istuvat älyttömän hyvin.  Luna toppi tuntuu myös ihan mahtavalta iholla. Toppi on istuva ja materiaali on laadukasta. Lisäksi rakastan malliston väritystä!

Vaatteiden käyttömukavuus treenatessa oli huippua. Trikoot pysyivät jalassa niin hyppynaruhypyissä kuin kyykätessäkin. Crossfitin lisäksi olen testannut vaatesettiä joogassa ja siinä pehmeän tuntuiset vaatteet olivat myös oikein toimivat.

Népralta löytyy treenivaatteita miehille ja naisille sekä unisex-mallisto. Treenivaatteiden lisäksi löytyy arkikäyttöön oloasuja kuten housuja ja huppareita. Tästä pääset tsekkaamaan heidän kotisivunsa.

Pauliina_mattila_crossfit

Pauliina_mattila_crossfit

Tee sinäkin parempi valinta ensi kerralla, kun ostat vaatteita.

❤ Pauliina

 

4

Vastaa