”Toivottavasti saat koronaviruksen ja joudut paikalliseen sairaalaan”

Palasimme tosiaan viime torstaina Balilta. Lentojen muuttamisen takia paluumatkamme kesti yli 30 tuntia ja tämän jälkeen ajettavana oli vielä reilu kolme tuntia Helsingistä Luvialle. Ajoimme suorintatietä lentokentältä kotiin, pysähtymättä mihinkään. Tämän jälkeen olemme olleet kotikaranteenissa. Emme poistu kotoa, muutoin kun kerran päivässä juoksuttamaan koirat metsään ja illalla kävelytän koirat vielä talomme lähistöllä. Tuttumme käyvät meidän puolestamme kaupassa.

Mielestäni ainoa oikea tapa toimia tässä tilanteessa ulkomailta palatessa on pitää täysi karanteeni. Vaikka emme olisi olleet reissussa, pysyisimme silti kotona. Silloin tosin pystyisin käymään töissä, kuten miehenikin. Tällä hetkellä minä olen työttömänä karanteenin vuoksi ja mieheni ei voi mennä yritykseensä töihin.

Kuten edelliseen postaukseen kirjoitin, emme nähneet reissulle lähdössä ongelmaa vielä silloin kun lähdimme. Silloin tilanne viruksen suhteen ei ollut näin paha, eikä matkustuskieltoja ollut. Lomamme aikana tilanne muuttui radikaalisti Suomessa ja kun kuulimme matkustuskiellosta, ostimme heti nopeimmat mahdolliset lennot Suomeen. Nämä lennot maksoivat reilut kaksi tonnia ja sen lisäksi jouduin maksamaan loppuajan majoituksemme hinnat.

Mielestäni emme kuitenkaan olisi voineet toimia toisin ja toivon saavani lentoyhtiöltä tai vakuutuksista edes jotain takaisin. Oli erittäin jännittävää olla viimeiset pari päivää Balilla, jatkuvassa epävarmuudessa perutaanko uudet varaamamme lennot. Mikäli näin olisi käynyt minulla ei olisi ollut varaa enää ostaa mitään. Onneksi lentomme kuitenkin kulki ja pääsimme kotiin, kalliista hintalapusta huolimatta.

ranta_pauliina_mattila

Ajattelin ensin, etten kirjoita tästä aiheesta. Koko koronaviruksesta mitään. Olen seurannut tiiviisti keskustelua ja uutisointia aiheen ympärillä. Olen huolissani terveydenhuoltomme resursseista sekä ihmisten hyvinvoinnista. Pelottaa myös, miten tämä vaikuttaa koko maamme talouteen. Heräsin itsekin vasta todella myöhään tilanteen vakavuuteen. Vähättelin ja naureskelin ihmisten panikointia. Nyt kuitenkin koko maailma on sellaisessa tilanteessa, että virusta ei voi enää vähätellä. Minusta on hienoa, miten monet vaikuttajat ovat ottaneet aiheeseen asiallisesti kantaa. Suositelleet ja painostaneet ihmisiä pysymään kotona. Isot vaikuttajat tavoittavat suuria joukkoja ja heidän sanomallaan on suuri painoarvo.

Asioista voi puhua järkevästi ja asiallisesti. Osa ihmisistä tuntuu kuitenkin haluavan vain olla inhottavia. Tilanne on otollinen erilaisille nettitrolleille. On järkyttävää lukea uutisten kommenttibokseja. Etenkin sellaisten uutisten, jossa puhutaan suomalaisista, jotka yrittävät päästä ulkomailta palaamaan Suomeen. Lomilta palaavat ihmiset ovat kuin rutto, joita syytetään koko viruksesta. Sain itsekin reissussa ollessani muutamia vihaviestejä, muun muassa tällaisen viestin:

”Toivottavasti saat koronaviruksen ja joudut paikalliseen sairaalaan. Opitpa arvostamaan Suomea.”

Viestin saadessani olin itse tilanteessa, jossa jännitin perutaanko lennot vai pääsenkö Suomeen. Olin käyttänyt kaikki säästöni uusien lentojen ostoon ja toivoin, ettei niitä peruta. Luin viestin ja poistin sen. Jäin kuitenkin miettimään miksi joku kirjoittaa toiselle noin. Elettyäni itse tuon jännittävän ja stressaavan kotiin pääsy -rumban, seurasin uutisointia muista suomalaisista, jotka olivat tai ovat samassa tilanteessa kuin me olimme. Kaikissa uutisissa oli yksi yhtäläinen asia. Kommenttiboksit täyttyivät ihmisten vihakommenteista reissaajille. Heidän toivottiin mm. kuolevan, jäävän vuodeksi ulkomaille tai menettävän kaikki rahansa, jotta oppisivat arvostavaan Suomea. En itse henkilökohtaisesti usko, että ulkomailla oleminen tai siellä käynti vähentää yhtään kotimaamme arvostusta. Enkä myöskään ymmärrä mistä viha näitä matkustajia kohtaan nousee. He eivät tuo koronavirusta suomalaisille, mikäli noudattavat ohjeita ja ovat karanteenissa.

Monet eivät ehkä ymmärrä kuinka nopeasti matkustuskielto astui Suomessa voimaan. Todella moni oli silloin jo valmiiksi ulkomailla. Me toimimme heti, kun tilanne ilmoitettiin ja saatiin viimeiset paikat haluamallemme lennolle Suomeen. Jos meidän olisi tarvinnut esimerkiksi odottaa rahojen siirtämistä toisen tililtä toiselle, emme luultavasti olisi enää saaneet lentoja. Sen jälkeen olisimme olleet todella hankalassa tilanteessa. Tässä hankalassa tilanteessa oli ja on varmasti edelleen moni suomalainen.

ranta_pauliina_mattila

Toivoisin ihmisiltä hiukan empatiaa ja kykyä nähdä tilanteita toisten näkövinkkelistä. Kaikki ei aina ole niin mustavalkoista. Tällaista tilannetta ei ole koskaan ennen ollut, joten sen ennustaminen olisi ollut mahdotonta. Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita ja monenlaisia syitä olla ulkomailla. Myöskään tässä tilanteessa sinne ulkomaille jääminen, vaikka haluaisikin ei välttämättä ole niin helppoa. Viisumien kanssa säätäminen on hankalaa, mikäli maasta ei saa poistua. Lisäksi epävarmuus tilanteen kestosta. Joudutaanko kohdemaassa olemaan 2 kuukautta vai loppuvuosi?

Mikäli koet olevasi paljon muita parempi ihminen sillä, että et ole matkustanut mihinkään tänä vuonna tai koko elämäsi aikana niin hyvä niin. Mikäli olet arvannut jo joulukuussa, että koronavirus tulee vaikuttamaan maailmaan näin laajasti niin hyvä niin. Et kuitenkaan saa itsellesi mitalia siitä, että haukut vaikeassa tilanteessa olevia matkustajia Facebookin tai iltasanomien kommenttiboksissa. Koronavirus on vaikuttanut varmasti kaikkien elämään ja tulee vielä vaikuttamaan, mutta olemalla toisille ilkeä, ei tilanne parane yhtään. Muiden haukkuminen ei ole oikea tapa purkaa omaa ahdistusta.

Tilanne aiheuttaa pelkoa ja henkistä sekä taloudellista epävarmuutta. Ymmärrän täysin ihmisten turhautumisen ja itsekin pelkään meidän oman taloutemme kestämistä, läheisteni terveyden puolesta sekä koko Suomen talouden tilannetta. Onneksi kaikki tämä on myös jollain tasolla lisännyt yhteisöllisyyttä, ja ihmiset tekevät hienoja asioita toistensa eteen.

Nyt kaikki vain tekemään kaikkensa, että pystytään hidastamaan viruksen leviämistä. Ulkomailta palaavat matkailijat; pysykää tiukassa karanteenissa. Kaikkien tulee nyt pysyä mahdollisuuksiensa mukaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa kotonaan. Vaikka et olisikaan matkustanut, saatat silti levittää virusta. Vaikka sinulla ei olisikaan oireita, saatat silti levittää virusta. Älä käy baareissa tai järjestä kaveriporukan illanistujaisia nyt. Pysytään nyt kotona, jottei me jouduta täyteen ulkonaliikkumiskieltoon.

Annetaan työrauha niille, jotka tässä tilanteessa joutuvat tekemään suuret määrät töitä, jotta maamme pysyy kasassa ja sairastuneet saavat hoitoa. Kunnioitetaan niitä ihmisiä, joita ilman emme tästä selviä.

ranta_pauliina_mattila

Peskää käsiä, pysykää kotona, pitäkää toisista huolta ja älkää olko mulkkuja.

 Pauliina

13

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

 1. Annika

  Hyvä kirjoitus!!! <3

  1. pauliina

   Kiitos<3

 2. Nimetön

  Hyvä kirjoitus Pauliina. Pidetään huoli itsestämme ja ajatellaan läheisiä. Eikä levitetä virusta ?

  1. pauliina

   Kiitos! Niimpä <3

Vastaa