Some ja kateus

Jokainen ihminen on todennäköisesti tuntenut elämänsä aikana kateutta. Kateus on pahimmillaan kamala ja lievänäkin hyvin epämiellyttävä tunne. Silti sitä esiintyy niin monessa paikassa ja niin monessa muodossa. Tuntuu, että nykyinen somemaailma on tuonut tähän kateuskekoon vielä oman kortensa. Some myy täydellisyyttä ja sen mainoksilta on mahdoton välttyä.

Heräät itse aikaisin aamulla sateen ropinaan, keität nopeat aamukahvit ja pistät pikapuuron mikroon.  Tämä jälkeen avaat Instagramin ja feedi pärähtää täyteen toinen toistaan kauniimpia brunsseja ja palmun alla istuskelevia tyttöjä. Sen jälkeen siirrät katseesi taas omaan harmaaseen pikapuuroon ja huomaat, että pitää jo alkaa kiskomaan tuulipukua päälle, jotta kerkeää ajoissa töihin aamuruuhkan aikaan.  Ei ihme, että alkaa harmittamaan oma tavallinen arki. Some ei kuitenkaan ole todellisuutta, mutta miksi se silti luo niin paljon kateutta? Ja ennen kaikkea mikä siinä toisten somessa oikein ärsyttää?

Toisen elämän kadehtiminen varsinkaan minkään somen perusteella on turhaa, koska ikinä ei voi tietää mitä kaikkea se oikeasti sisältää. Somekuvat ovat pinnallisia ripauksia ihmisten arjesta ja usein niiden takana oleva työ ei näy muille. Instagram on muuttunut siitä alkuperäisestä reaaliaikaisten kuvien jakamisesta suunnitelmalliseksi ja visuaaliseksi inspiraatiokollaasiksi. Harva suosittu somevaikuttaja jakaa enää nykyään reaaliajassa kuvia Instagramiin vaan suunnittelee feedinsä hyvin tarkkaan ja jakaa suosituimpina katseluaikoina kuviaan sinne. Instagram on nykyään monelle vähän kuin CV tai paikka, jossa pääsee toteuttamaan omaa luovuuttaan.

En ymmärrä, miksi ihmiset näkevät niin paljon vaivaa siitä minkälaista sisältöä toiset tuottavat esimerkiksi Instagramiin. Nykyään tuntuu, että ihan sama mitä sinne julkaisee, niin jonkun mielestä se on ärsyttävää, moraalitonta, outoa, itserakasta tai vähintäänkin huomionhakuista. Jos sulla herää tällaisia ajatuksia jonkun toisen somesta niin painappa unfollow ja keskity omaan elämääsi.

Kateuden tunne on usein merkki siitä, että joku osaa paremmin sinulle tärkeän asian. Itse en esimerkiksi kadehdi menestyneitä muusikoita tai lääkäreitä. En halua itse menestyä muusikkona tai tehdä lääkärin töitä. Arvostan kyllä suuresti lahjakkaita muusikoita ja hyviä lääkäreitä, mutta en kadehdi heitä. Kadehdin tai kauniimmin sanottuna ihailen ihmisiä, jotka tekevät minua paremmin asioita, jotka kiinnostavat minua. Ihailen paljon maailmalla matkustavia ihmisiä, koska matkustaminen on minulle tärkeää. Ihailen taitavia valokuvaajia, jotka osaavat taltioida kuviinsa ne maagiset pienet hetket. Ihailen monia sosiaalisen median moniosaajia, jotka osaavat koukuttaa yleisönsä. Ihailen crossfit-salimme mahtavia kuntoilijoita ja ammattitaitoisia valmentajia, olisi mahtavaa osata samanlaisia taitoja. Ihailen työkavereitani, jotka ovat loistavia työssään. Ihailen pikkusiskoani, joka uskalsi muuttaa toiselle paikkakunnalle koulun perässä ja jätti kaiken tutun tänne.

Koen, että oma ihailuni on minulle eteenpäin vievä voima ja saan kaikista edellä mainituista paljon motivaatiota omaan elämääni. Olen tehnyt töitä sen eteen, etten tuntisi epämiellyttävää kateutta vaan motivoivaa ihailua. Kateus ei johda mihinkään, mutta motivaation saaminen ihailemalla voi viedä pitkällekin.

Kateuden tunteeseen ei kannatta jäädä rypemään vaan nimenomaan on muutettava se eteenpäin vieväksi voimaksi. Kannattaa pyrkiä tunnistamaan ne ihmiset, jotka ovat meitä parempia siinä mitä teemme ja mentävä heitä kohti. Vietä aikaa näiden motivoivien ihmisten seurassa ja muuta kateuden tunne innostukseksi. Se minkälaisten ihmisten kanssa vietät aikaasi, vaikuttaa muutenkin vahvasti sinuun. Mieti kenen seurassa sinulle tulee oikeasti hyvä olo ja kenen seura vie energiaasi. Hakeudu niiden seuraan, jotka saavat energiavarastosi täyttymään. Älä tuomitse ketään heidän somensa perusteella, vaan anna kaikkien kukkien kukkia. Ja jos joku kukka ei miellyttä, älä katsele sitä. So simple.

Ps. Mä lähden tästä bussille ja kohti Helsinkiä. Edessä jännittävä ja mielenkiintoinen viikonloppu NFE-messuilla. Siellä riittää ihmisiä, joista kerätä motivaatiota!

6

Vastaa